Korszerű utastájékoztatás a pécsi buszokon

2014. április 26., szombat 08:00

menobusz-tukebusz-hu400-1398463317.jpgPécs, 2014. április 25. - Az elmúlt hónapokban teljesen megújult a Tüke Busz Zrt. utastájékoztató rendszere. A társaság valamennyi buszára LED-es kijelzők és hangosbemondók kerültek, amelyeket az uránvárosi pályaudvaron nagyméretű digitális táblák és egy valós idejű információkat nyújtó, elektronikus buszkövető rendszer egészít ki.

A XXI. század igényeinek megfelelő dinamikus utastájékoztatási rendszer a DDOP-5.1.2/B-09-2009-0004 pályázat keretein belül, az Európai Unó Regionális Fejlesztési Alapjának társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás 430 milliós összegét a Miniszterelnökség önerőalapjából származó mintegy 46 millió egészítette ki, a Tüke Busz Zrt.-nek ezért csak a félmilliárdos projekt költségvetésének alig 8%-át, 42 millió forintot kellett előteremtenie.

 

A pénzből a Tüke Busz flottájába tartozó mind a 162 buszt korszerű, LED-es kijelzőkkel látták el. A szürkületben és erős fényben is jól olvasható berendezések a járművek elejére, hátuljára és jobb oldalára kerültek, megkönnyítve az utasok számára a járatok azonosítását. A dinamikus információs rendszer a buszok belsejében kiegészül egy (a csuklósokban kettő) újabb képernyővel, amelyek a következő megálló nevét, az átszállási lehetőségeket, a pontos időt, valamint a járat számát és célállomását mutatják. Minden járműre került hangos tájékoztató berendezés. A látássérültek és a járatok útvonalát pontosan nem ismerő turisták közlekedését megkönnyítő eszköz négy közismert pécsi színész hangján mondja be a tudnivalókat.

hirdetés

 

A projekt keretében elkészült két nagyméretű LED-es kijelző az uránvárosi pályaudvaron, amelyen folyamatosan nyomon követhetők a város egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjából induló buszjáratok.

 

A járművekre szerelt berendezések mellett az utastájékoztatás digitális hátterét is fejlesztette a Tüke Busz. Minden járműbe GPS-jeladó került, amelyeknek köszönhetően ezentúl bárki, bármikor utánanézhet, merre járnak éppen a pécsi buszok. A Menőbusz nevű programmal (képünk a képernyőkép egy részlete) megtekinthető az egyes járatok útvonala, menetrendje, a közlekedő buszok pozíciója és haladási iránya. Láthatók emellett az alacsonypadlós járatok is, megkönnyítve a mozgássérültek és a babakocsis anyukák közlekedését. Az útvonaltervezővel is kiegészített szolgáltatás számítógépen és okostelefonon is elérhető. A szoftvert folyamatosan fejleszti a Tüke Busz - ehhez várja az utasok javaslatait, észrevételeit is.


További újdonság, hogy hat járműre utasszámláló szenzorok kerültek. A berendezések az utasok zavarása nélkül, észrevétlenül működnek, de segítségükkel folyamatosan naprakész információk nyerhetők az egyes járatok forgalmáról és kihasználtságáról. Ezek pedig már középtávon is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Tüke Busz az utasok igényeinek pontosabb ismeretében tudja szervezni és racionalizálni a menetrendet.

 

A forgalomirányítási rendszert korszerű menetrendtervező és vezénylő háttérmodulok egészítik ki 20 munkaállomással.

 

Forrás: Tüke Busz Zrt.

Kapcsolódó cikkek

pecsi-allatkert1-1376329610.jpgOrszágszerte tizenkét helyszínen, változatos programokkal rendezik meg idén újra az Állatkertek éjszakáját augusztus 30-án, amikor a legtöbb intézmény éjfélig várja a látogatókat. Második alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amelyhez ebben az évben szinte az összes jelentős magyarországi állatkert, vadaspark és bemutatóhely csatlakozott - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert az MTI-vel.

Pécs, 2016. április 23. - Újabb ingyenes vezetett séta indul most szombaton és vasárnap délután Pécsen. Ezúttal az Alliance Francaise és az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében, amelynek keretében a Pécs hangjain keresztül ismerkedhetünk meg a várossal.

Figuralitás - tradíció és megújulás tematikával tartják meg a II. Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpóziumot a Zsolnay Kulturális Negyedben augusztus 3. és 17. között. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezésében, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar együttműködésével 10 művész kap lehetőséget arra, hogy a szimpózium ideje alatt új és reprodukálható műtárgyakat alkosson.