Kodály Központ: három év, ötszáz esemény, 200 ezer néző

2013. október 9., szerda 06:20

hall-of-kodaly-center-pecs-400-1381292843.JPGHárom éve nyílt meg a pécsi Kodály Központ, az ország egyik legjobb akusztikájú hangversenypalotája, amely a Zsolnay Kulturális Negyed részeként működik nagy sikerrel: eddigi csaknem 500 eseményén több mint 200 ezer fizető néző vett részt.

A 2010 végén megnyílt, nyolcmilliárd forintból épült koncertközpontot már nyolc rangos nemzetközi és hazai díjjal ismerték el, az egész ország büszke lehet rá - fogalmazott Nagy Csaba, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

 

A Kodály Központba a Zsolnay Örökségkezelő is szervez hangversenyeket, erre az évadra meghívták a virtuóz gitárosokat, Tommy Emmanuelt és Pat Methenyt, és várják Presser Gábort, valamint Zoránt. A ház rezidens művésze, Baráti Kristóf a nyáron ismét lemezt készített a teremben, Brahms hegedű- és zongoraszonátáit vette fel Würtz Klára zongoraművésszel. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar egyaránt fellép a Kodály Központban.

hirdetés

 

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: több orvosi tanácskozást is szerveztek a konferenciahelyszínként is funkcionáló központba. Hozzáfűzte: bevételt kell termelniük, de szigorúan ragaszkodnak a minőséghez, csak magas színvonalú eseményeket fogadnak be.

 

Horváth Zsolt, a Kodály Központ zenekara, a Pannon Filharmonikusok igazgatója úgy vélte, ha egy város kulturális színtérként akarja magát definiálni, nemcsak fesztivál eseményekkel kell megjelennie, hanem a hétköznapokon is olyan színvonalat kell mutatnia, amivel a nemzetközi zenei piacon és a mindennapokban megjelenhet. Mivel a központ megépülése jelentős európai uniós támogatást kapott, szigorú követelményeknek kell megfelelniük, egy évadban 42 nagyzenekari estet adnak a 150 ezer lakosú városban.

 

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója jelentős eseménynek nevezte, hogy beköltöztek a Kodály Központba, és onnan szervezhetik a fővároson kívüli koncertéletet. Mesterbérletükben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar egyaránt fellép.

Rácz Zoltán, az idén 30 éves Amadinda Ütőegyüttes alapítója bejelentette: együttműködve a Filharmonikusokkal új művet rendeltek Gyöngyösi Levente zeneszerzőtől. A Sinfonia Concertantét november 14-én mutatják be.

 

Forrás: MTI, fotó: Szántó Gábor

Kapcsolódó cikkek

A  BIOKOM Nonprofit Kft. megrendelése alapján Pécs közigazgatási területén több mint 2000 hektáron, kettő napon át: 2014. május 29-én (csütörtök) és 30-án (péntek) este 18 órától 21 óráig repülőgépes légi-kémiai szúnyoggyérítést végeznek.

golyafioka-a-feszekben400-foto-voros-anna-ddnp-1402848659.jpgPécs, 2014. június 15. - Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hetét, amely hazánk természeti és kulturális értékeire, nemzeti parkjaink ökoturisztikai programjaira kívánja felhívni a figyelmet. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túrákkal, érdekes programokkal várja a vendégeket a programsorozat keretében.

Idén március után a Vidanet ősszel is kiírta a CivilekNet pályázatot, melyen pécsi és környékbeli civil szervezetek nyerhetnek tizenkét hónapos ingyenes internet-hozzáférést. A cég olyan, a szolgáltatási területén működő civileket kíván támogatni, amelyek mindennapi munkájához elengedhetetlen a világháló elérése.