Kiállításra szánt családi emlékeket vár az Emlékbizottság

2014. április 22., kedd 23:15

elso-vilaghaboru-1398176369.jpgPécs, 2014. április 22. - Megalakult a helyi Első Világháborús Emlékbizottság, amely diákok által összegyűjtött családi relikviákból nyit kiállítást ősszel. A felajánlott emléktárgyakat nyár közepéig várják.

Az ötlet az első világháború 100 évvel ezelőtti kitörésének okán született meg. Páva Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerület-vezetőjének elmondása szerint azért tartják jó ötletnek a diákok bevonását, mert közelebbről megismerkedhetnek a múlttal, ha ők maguk végzik a gyűjtést és a kutatást. "Az idei tanév elején az iskolák figyelmét felhívtuk erre, hiszen majdnem minden családban fellelhető egy-egy kép, levél vagy kézzel készített emlék ebből a korszakból." - tette hozzá.

hirdetés

 

A rendhagyó megemlékezés során a diákok a családjukon keresztül kutatják fel az emlékeket. Az így összegyűlt relikviákból áll össze a kiállítás anyaga, amely kiegészül a Pécs történelmi szerepéről fennmaradt emlékekkel. A kiállítást különböző kulturális programok kísérik, melyek szintén segítik az érdeklődőket a múlt megismerésében.

 

vilaghaboru-1398176691.jpg

 

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője - egyben a bizottság elnöke -, elmondta, nemcsak az első világháborúval kapcsolatos programokat szeretnének szervezni. A következő években számos eseményük idézi majd fel a történelem olyan szeleteit, amelyekre érdemes emlékezni és amelyeket a ma élő generációkkal érdemes megismertetni.

 

Nemcsak Pécsről, más településekről is várnak relikviákat, amelyek körülbelül egy év után természetesen visszakerülnek gazdáikhoz. Az emléktárgyakat Földesi Virág, a kiállítás koordinátora várja a Zsolnay Negyedben, hétfőn 9-12, kedden 12-16, szerdán 15-18, csütörtökön pedig 12-16 óra között. Telefonon a 0672/500-381-es számon érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. március 29. - Jelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap hajnalban egy pécsi családi házban. Az érzékelő a megnövekedett gázkoncentráció miatt fény- és hangjelzést adott, amellyel még idejében felébresztette a ház lakóit.

Baranya, 2014.02.22. - Nem tudni, mitől halt meg egy diák Dombóvár és Pécs között a mentőben. A Pécsi Művészeti Gimnázium szaxofon szakos tanulójának tüszős mandulagyulladása volt, szerdán este lett rosszul tamási otthonában - értesült a PécsMa.hu hírportál.

szercode05-400-1467136991.jpg

Pécs, 2016. június 29. - Az Ericsson és a Szertár csapata ingyenes okosruha-készítő foglalkozásra hív minden érdeklődőt 5-99 éves kor között, aki szívesen tenné egyedivé a szerkóját. Az esemény célja, hogy bemutassa, milyen egyszerű kreatív gondolkodással akár egy már nem használt ruhadarabból vagy elektronikai eszközből valami újszerűt alkotni.