Készen áll Pécs legenergiahatékonyabb autója

2014. május 10., szombat 06:00

haber-istvan-ervin400-1399665182.jpgPécs, 2014. május 10. - A PTE csapata már negyedik alkalommal vesz részt saját tervezésű és építésű, speciális energiahatékony járművével a Shell Eco-marathon Europe versenyén, hogy újabb és újabb, üzemanyag-hatékonysági technológiákkal kísérletezzen.

A már 30. alkalommal sorra kerülő versenyen - ezúttal május 15-től 18-ig a hollandiai Rotterdamban - a Pécsi Tudományegyetem diákjai ismét a „Prototípus” kategóriában mérik össze tudásukat vetélytársaikkal innovatív problémamegoldás, kreativitás és együttműködési képesség terén.

 

A Shell Eco-marathon minden évben egyedülálló kihívás elé állítja a diákokat világszerte: olyan járművet kell építeniük, amely a lehető leghosszabb távot tudja megtenni egy liter üzemanyag, vagy 1 kilowattórának megfelelő energia segítségével. A verseny célja, hogy inspirálja a diákokat, hogy a jövő mérnökeivé, tudósaivá váljanak és felbecsülhetetlen tudással és képességekkel lássa el őket. A verseny megmutatja, hogy a közös munka - ebben az esetben a többi diákkal és a különböző partnerekkel - hogyan tudja támogatni a tudományos eszmecserét és elősegíteni az innovációs munkát. A kimagasló energiahatékonyság érdekében a résztvevőknek innovatív technológiáikat kreativitással kell ötvözniük.

 

A 30. Shell Eco-marathon versenyen 26 ország több mint 200 csapata vesz részt. A megmérettetést először 1985-ben a franciaországi Le Castellesben, a Paul Ricard versenypályán rendezték meg, később a szintén francia Nogaroban, majd a németországi Lausitzban, 2012-től pedig Rotterdamban zajlik a megmérettetés. Az utóbbi helyszín utcai pályája új kihívást jelentett a résztvevő csapatoknak. A Rotterdam utcáin való versenyzés jó lehetőséget biztosít, hogy megmutatkozzon, az új technológiák hogyan működnek a valódi városközpontokban, és arra is kiváló lehetőséget ad, hogy a Shell Eco-marathon Europe közelebb kerüljön a közönséghez.

hirdetés

 

A Shell Eco-marathon Europe 30 éve során számos radikális változást láthattunk az autók tervezésében. Ide tartozik például az olyan rendkívül könnyű anyagok bevezetése, mint a szénszövet, vagy a számítógépes szoftverek alkalmazása a járművek tervezésében és elemzésében. Ezek a fejlesztések jelentős előrelépést hoztak az üzemanyag-hatékonyságban az évek során. Hasonló módon a pécsi csapat is kivette részét a fejlesztésekből, és évről évre folyamatosan fejlesztette járművét az egyre jobb teljesítményért.

 

A pécsi csapat 2010-ben alakult, azzal a céllal, hogy egy autó-koncepciót építsen a 2011-es lausitz-i Shell Eco-marathon Europe versenyre. Az autó karosszériája üvegszálas technológiával készült, a hajtásról pedig egy 25 cm3-es négyütemű Otto-motor gondoskodott. Sajnos, amikor a megmérettetésre került a sor, a motor meghibásodott, tartalékmotor híján pedig a csapat nem tudott a német versenypályán mérhető eredményt teljesíteni. 2011 második félévében a csapat elkezdte tervezni az autó formáját a 2012-es rotterdami Shell Eco-marathon Europe futamra, amely 2012-ben 86 km/kWh eredményt ért el. A 2013-as Shell Eco-marathon versenyre már saját műhelyben új autót épített a csapat és 123 km/kWh teljesítménnyel a 11. helyen végeztek.

 

A Pollack Eco Team a 2014-es Shell Eco Marathon Europe-ra újratervezte a Hi-ORCA hajtásrendszerét, elektronikáját és energiaellátását. A hidrogéncellás üzemeltetésben szerzett 4 éves tapasztalat eredménye egy teljesen új rendszer, amely a mérések alapján 30%-al jobb hatásfokú, mint a korábbi egység. A sorozatos laboratóriumi tesztek eredményeként nem csak a jobb hidrogén-gazdálkodás vezetett a sikerhez, hanem olyan szabályozó algoritmusok kifejlesztése, amelyek optimalizálják a hidrogéncella és a hozzá kapcsolódó egységek önfogyasztását.

 

pollack-eco-team-hi-orca-jarmuve-2-520-1399665564.jpg

 

A csapat másik nagy fejlesztése az új ARM alapú elektronika, amely elosztott rendszerben dolgozik az egységek közt CAN busz alapú kommunikációval. Az ARM architektúra gyorsasága, bővíthetősége lehetővé tette, hogy a korábbinál jóval több érzékelő által küldött jelet feldolgozzanak, így optimálisabb működést érve el a motorvezérlés terén és ezzel is csökkentve a fogyasztást. A hajtásrendszeren finomítások történtek, új kerékagyakat terveztek, új és jobb csapágyazással. A csapat tovább csökkentette az autó tömegét, így pilótával együtt 78 kg lesz a versenysúly.

 

Egyre több 3D nyomtatott alkatrészt használtak a fejlesztések során, mivel a csapat beszerzett egy 3D nyomtatót. Így az új  versenykormány is 3D nyomtatással készült, amelyben a gombok és a kijelző kezelését is külön kontroller végzi, amely szintén CAN buszon küldi az adatokat a központi vezérlőnek. A rendszerrel így lehetségessé vált a távirányíthatóság és a folyamatos verseny közbeni adatkapcsolat. „Reményeink szerint az idei fejlesztések eredményeként Európa élmezőnyébe kerülhetünk, így már nagyon várjuk a rotterdami versenyt” - nyilatkozta Rigó Attila, az elektronikai fejlesztés egyik vezetője.

 

„A Shell Eco-marathon az innovációról szól és arról, hogy hogyan alkalmazkodunk az energetikai és technológiai kihívásokhoz. Mind nagyon büszkék vagyunk a magyar csapatokra, akik több ezer órát töltenek új technológiák fejlesztésével, és különleges járműveikkel újabb és újabb üzemanyag-hatékonysági technológiákkal kísérleteznek. Nagyra értékeljük a diákok kemény munkáját és az új technológiák, valamint az innováció iránti elkötelezettségét. Remélem a sok befektetett munkájukat hamarosan siker koronázza, és sok szerencsét kívánok nekik a jövő héten Rotterdamban” - mondta Juhász Péter, a Shell kiskereskedelmi üzemeltetési igazgatója.

 

Az idei versennyel kapcsolatban ajánljuk az alábbi videót: youtu.be/orKdcjkAIxs

 

A versennyel kapcsolatos legfrissebb információk az alábbi csatornákon érhetők el:

Kapcsolódó cikkek

hazassag-hete-2014-400-1391952261.jpgPécs, 2014. február 8. - A családok bővüléséhez és a házasságkötések számának növekedéséhez is hozzájárultak a kormány elmúlt csaknem négy évben tett intézkedései - mondta a sajtó képviselőinek Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a házasság világnapja alkalmából meghirdetett pécsi programsorozat megnyitója előtt.

A Magyarok Kenyere Ünnep keretében idén első alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Pékfesztivál, amely 2014. augusztus 19-én 18 órakor indul: a Pécsváradi Aranycipó Kft. által készített 10 méter hosszú kenyeret a Búza térről a Király utcán át a Széchenyi téren keresztül viszik a Szent István térre. A menetet 2 gólyalábas művész és a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar kíséri. A Szent István téren a kenyeret felszeletelik és szétosztják az érdeklődők között. 

2013. december 23-án, hétfőn 18 órától 2014. január 2-án, csütörtökön reggel 8 óráig díjmentes lesz a közterületi parkolás Pécs minden parkolási díjzónájában (közterületeken a BIOKOM Nonprofit Kft. által üzemeltetett parkolók esetében).