Jó ügyeket karolt fel az újmecsekaljai klub

2013. október 28., hétfő 17:40

pmfc-klaudia-szemem-fenye-kezdorugas400-foto-mihaly-laszlo-1382977528.jpgA társadalmi felelősségvállalás terén mutat igazán követendő példát a PMFC-Matias. Az NB I-es futballklub a súlyos betegségben szenvedő gyerekek gondozása mellett és a nők bántalmazása ellen kampányol. A nemes célok érdekében a klub civil partnerekkel találta meg a közös hangot.

Gyógyulásért küzdő lányok és fiúk a kezdőkörben

 

Az idei szezontól a PMFC hazai meccseinek kezdőrúgásait a pécsi Szemem Fénye Alapítványt képviselő gyerekek, fiatalok végzik el. A Dóri Házat, az ország első gyermekhospice-házát működtető szervezet nagy nyilvánosság elé lépő felkaroltjainak hétköznapjait súlyos betegségek árnyékolják be - derül ki az alapítvány honlapján olvasható beszámolókból.

 

A csapat legutóbbi hazai meccsén, a Kaposvár ellen október 26-án elvégzett kezdőrúgás Rónás Klaudia (első képünkön, fotó: Mihály László), egy igazán erős kamaszlány nevéhez fűződik, aki már másodszor néz szembe a nyirokrákkal. A sok kezeléssel töltött hónap után is változatlanul mosolygó Klaudia nagy álma, hogy befejezhesse betegsége miatt félbeszakadt tanulmányait.

A sorozat a szeptember elsejei, Debrecen elleni kezdőrúgással indult. Ezt akkor a csontrákkal diagnosztizált, műtét és kemoterápia után gyógyuló, 12 éves Haszjanov Rinát végezte el. A Pápa elleni szeptember 20-i meccsen Budavári Gábor, a vérzékenysége miatti két hónapos kórházi kezelés után a Dóri Házban lábadozó 13 éves fiú volt soron. A Puskás Akadémia elleni október 5-i csatát jelképesen a 9 éves Pataki Petra indította útjára. A Dóri Házban gyakori vendég kislány súlyos tüdő és szívelégtelenséggel született, állandó oxigénellátásra szorul. Az alapítvány és a PMFC-Matias közötti együttműködésről bővebben a www.szememfenye.hu oldalon olvashat.

hirdetés

 

A PMFC focistái nem bántják a nőket

 

A világon minden harmadik nőt megerőszakolják élete során, csak Magyarországon minden héten egy nő belehal partnere bántalmazásába. Bár a Pécsi Rendőrkapitányság 2012-es statisztikája alapján tavaly összesen négy alkalommal kellett erőszakos közösülés elkövetése miatt eljárniuk, a helyzet vélhetően ennél sokkal súlyosabb. A nők bántalmazásának többségéről ugyanis nem születik bűnügyi statisztika. Tíz nemi erőszakból legfeljebb egyszer tesz feljelentést az áldozat - írja a PécsMa.hu portál.

 

A helyzet javítása érdekében a PMFC-Matias, a Karbon Kör Sportegyesület, a NŐ az Esély Egyesület és Pécs önkormányzatának támogatásával nagyszabású figyelemfelhívó, szemléletformáló kampány indult Pécsett „Férfiak a Nőkért” címmel. A projekt az EGT/Norvég Civil Alap támogatásával jött létre, összesen hárommillió forintból.

 

„Az igazi férfi nem bánt nőt, az igazi férfi nem erőszakos” kampányszlogent a PMFC-MATIAS focistái szájába adták, mert úgy vélik, az üzenet így biztosan eljut a férfiakhoz. A nyolc hónapig tartó kezdeményezés egyik eleme, hogy második képünkön láthatóhoz hasonló óriásplakátokkal teszik tele a várost. A másik, hogy a játékosok figyelemfelhívó pólókban futnak be a pályára. A harmadik egy videó, amely a www.ferfiakanokert.hu honlapon és a „Férfiak a Nőkért” Facebook oldalán is megtekinthető. Hasonló kisfilmekre egyébként még számíthatunk a későbbiek során is. A kampány negyedik eleme pedig egy rendezvény lesz, amelynek a pontos helyéről és időpontjáról még egyeztetnek az együttműködő partnerek.

 

A "Férfiak a Nőkért" projektről bővebben ide kattintva olvashat forrásunknál, a PécsMa.hu oldalon.

 

pmfc-nokert-oriasplakat2013-620-1382978086.jpg

Kapcsolódó cikkek

Harkány, 2015. december 31. - Harkány város feladatainak támogatására, turisztikai célú beruházására 300 millió forintos rendkívüli támogatásban részesült. Az összeg tervezett felhasználásáról, a fejlesztési irányról Tiffán Zsolt és Baksai Tamás szerdai sajtótájékoztatóján számolt be.

onos-1355493573.jpg

A meteorológiai előrejelzések ónos eső érkezését jósolják pénteken, szombaton és vasárnap is. A síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

Pécs, 2016. október 23. - A befektetők által reálisan elvárt 3-5%-os hozamcél eléréséhez a mai alacsony kamatkörnyezetben nem kerülhetőek meg a részvénypiacok. Év vége felé közeledve pedig az adókedvezményekről sem lehet megfeledkezni, hiszen akár többszázezer forinttal is növelhető a megtakarítás - hívták fel a szakemberek a befektetők figyelmét a K&H prémium befektetői klub pécsi rendezvényén.