Jó ügyek a Pannon Filharmonikusoknál

2013. november 28., csütörtök 16:00

pfz-matias-alairas400-1385650753.jpgA 2013/2014-es évadtól esélyegyenlőségi referenst foglalkoztat a Pannon Filharmonikusok annak érdekében, hogy komolyzenei koncertjeivel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat is elérje. Emellett a zenekar többrétű együttműködésbe kezdett Pécs futballcsapatával, a PMFC-MATIAS-szal, melynek keretében segíti a klubot a nők elleni erőszak ellen szót emelő, figyelemfelhívó kampányában, illetve abban a törekvésben, hogy a kulturált focimeccs-látogatás lehetőségét a köztudatban elültesse és megerősítse.

Esély mindenkinek

 

A Pannon Filharmonikusok régóta szakmai kötelességének érzi, hogy művészi szervezetként jó példát mutasson a hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak történő segítségnyújtásban. Mint az ország egyik vezető szimfonikus zenekara, a PFZ a rászoruló csoportokat azzal igyekszik támogatni, hogy komolyzenei élményhez segíti azokat, akiknek  életkörülményeik, anyagi vagy egészségi állapotuk okán a hétköznapokon nincs lehetősége kulturális eseményeken részt venni.
A 2013-as évadtól a Pannon Filharmonikusok esélyegyenlőségi referenst foglalkoztat,  Teszlák Nikolett személyében, mellyel elsődleges célja az, hogy a megváltozott életkörülmények között élő embertársainkkal aktív kapcsolatot építsen ki és tartson fenn, illetve minél több fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű vagy egyéb szociálisan rászoruló egyénnek tegye lehetővé, hogy a zenekar hangversenyein részt vegyen.

hirdetés

 

„Ez fontos mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében, a referens kollégánk közvetítésével méltó módon, a megfelelő gesztussal tudjuk megkeresni az érintett csoportokat. „Folyamatosan keressük annak módját, hogy Bartók Béla és Kodály Zoltán mindenki életében jelen lehessen” –  mondta Horváth Zsolt igazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

Az érintett társadalmi csoportok támogatásába a Pannon Filharmonikusok több zenei programsorozatát bekapcsolta. Egyfelől az idei évadban is elindította Még egy esély! sorozatát, melyen a fogyatékkal élők és a szociálisan rászorulók intézményi keretek között térítésmentesen látogathatják a hangversenyek kijelölt főpróbáit. Másfelől az esélyegyenlőségi referens segítségével a zenekar olyan hátrányos helyzetű településekkel keresi a kapcsolatot, akik szervezetten gyerekeket utaztatnak az együttes Segítség, komolyzene! című interaktív beavató sorozatára, amin az érintettek rendkívül kedvezményes jegy megvásárlásával vehetnek részt.

 

Együttműködés a PMFC-vel

 

A Pannon Filharmonikusok mindemellett az idei évadtól több irányú együttműködésbe kezdett Pécs futballklubjával, a PMFC-MATIAS-szal. Az együttműködésről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá ma a két szervezet képviselője, a zenekar részéről Horváth Zsolt igazgató, a PMFC-MATIAS részéről Halász Gábor klubigazgató (képünkön).


„Férfiak a Nőkért”

 

Egyrészt a zenekar kiemelt partnerként segíti a PMFC klubját abban a nagyszabású, figyelemfelhívó és szemléletformáló kampányban, amely  „Férfiak a Nőkért” címmel a nők elleni erőszakkal szemben kíván fellépni. A kampány a Norvég Civil Alap és Pécs város támogatásával jött létre a PMFC, a Karbon Kör Sportegyesület és a NŐ az esély Egyesület részvételével.

 

„A sport is kultúra”

 

A PMFC-vel történő többrétű közös munka másik pillére és célja hozzájárulni ahhoz, hogy a városban családbarát kultúrája alakuljon ki a futballmeccsen történő szurkolásnak, és jó érzéssel vihessük ki fiainkat (és lányainkat) a saját csapatunk mérkőzésére.  Ezzel az összjátékkal a két szervezet azt a gondolatot kívánja elültetni a futballdrukkerekről kialakult kép kissé „mocsaras” talaján, hogy szurkolni kulturáltan is lehet, és a foci elsősorban öröm!

 

„Amikor a sport is kultúra programunkról nyáron gondolkodni kezdtünk, épp ilyesmiről álmodtunk: egy asztalnál ülni egy közös sajtótájékoztatón a Pannon Filharmonikusokkal” – fejtette ki Halász Gábor, a PMFC klubigazgatója.

 

E közös gondolkodás első állomása a zenekar Segítség, komolyzene című sorozata, melynek megvalósulást a PMFC-MATIAS csapata támogatja, s melynek első idei koncertjére a csapat utánpótlás-játékosai is ellátogattak. Az együttműködés keretében készült reklámkampányon forgatott werkfilm az alábbi linken tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=fp6K-G6ZLSw

 

A következő koncert vendége a szurkolói „B-közép” lesz!!!

 

Új csapatinduló a Pannon Filharmonikusoktól

 

A PMFC-MATIAS a közelmúltban felkérte a Pannon Filharmonikusok zenekarát, hogy komponáljon csapatindulót az együttesnek, mely kérésnek a zenekar készséggel tesz eleget.

 

Forrás: PFZ, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

A Zsolnay Kulturális Negyedben található Zsolnay Étterem felkerült a Népszabadság kiadványának 50 legjobb hazai éttermet összesítő listájára, melyet az ország meghatározó  gasztrobloggerei állítottak össze.

Pécs, 2014. június 27. - Az uniós csatlakozásunk óta rendkívül népszerűvé vált külföldi munkavállalás előnyei mellett napjainkban egyre több szó esik a kockázatokról. Ezek jelentős részét egy munkaerő-kölcsönző céggel való együttműködés segíthet kiküszöbölni.

leowey-sajtotajekoztato400-1391616263.jpgAz elmúlt évtizedek számos iskola épületét viselték meg, és van, ahol életveszélyesek lettek az állapotok. A kialakult helyzet megoldását már nem lehetett elodázni, ezért megindultak a fejlesztések, amelyben a Leőwey Klára Gimnázium kiemelt szerepet kapott.