Ivókutat ért a diákok kreativitása

2014. június 6., péntek 06:00

ivokut-a-nyertesek400-1401995931.jpgPécs, 2014. június 6. - Tavasszal jelképesen az iskolások is csatlakozhattak a pécsi biogázerőmű építéséhez a Tettye Forrásház Zrt. makettpályázatán. A gyerekek kreatív munkájának elismeréseként a napokban két intézmény is ivókúttal gyarapodik.

A Tettye Forrásház Zrt. még márciusban, a víz világnapja alkalmából hirdetett makettpályázatot a pécsi szennyvíztelepen létesülő biogázüzem témájában. A Janus Pannonius Gimnázium három pályamunkáját is díjazták, szerdán avatták fel a két 10. osztályos diák közös alkotásával nyert ivókutat az iskola folyosóján. Az eseményen a kutat Sándor Zsolt, a vízszolgáltató vezérigazgatója adta át az intézmény igazgatójának.

 

- A makettek mintájául szolgáló pécsi biogázerőmű is pályázati forrásból valósult meg, ezért látványosan szemlélteti, hogy érdemes erőt, energiát nem sajnálva felkészülni, pályázatot készíteni, megmérettetni. Az erőfeszítések előbb utóbb kézzelfogható eredményt hoznak, mint ez az ivókút, ami a gyerekeknek köszönhetően működik mostantól az iskolában - hangsúlyozta a szolgáltató vezetője, aki megköszönte mind a gyerekek, mind az őket biztató pedagógusok, szülők munkáját és megerősítette, a cég a jövőben is hasonló lehetőségeket kíván biztosítani a diákok kibontakozására.

hirdetés

 

- Az ivókút létesítése iskolánk egészségtudatos, környezetünkért is felelősséget vállaló életre nevelő koncepciójának része - mondta el Ritter Attila, a Janus Pannonius Gimnázium igazgatója. - Tudjuk, hogy nem mindegy, milyen körülmények közt fogyasztják a gyerekek a csapvizet. Egy illemhely előterében felhörpintett víz például teljesen más érzetet kelt, ezért elhatároztuk, hogy a közösségi térben is elérhetővé tesszük a vizet. A készülődés időszakában hallottunk a Tettye Forrásház pályázatáról, amely kapóra jött, és túlzás nélkül állíthatom, hogy mindenki szívügyének tekintette a minél eredményesebb szereplést.

 

ivokut-janus-foto-gergely-tibor-1401995994.jpg

 

A pályaműveket értékelő zsűri elnöke, dr. Csaba Ders, Pécs főépítésze szerint a makettkészítés a tervezés legizgalmasabb része. Olyan spirituális pillanat, amikor a kétdimenziós rajzból először emelkedik ki térben, valós tömegében az elképzelt létesítmény. A szakember kiemelte, a benyújtott alkotások egyértelműen bizonyították az iskolákban gondozott tehetségek kreativitását és rátermettségét. Jól tükrözték, milyen alkotó energiákat mozgósítottak a gyerekek a feladat megvalósítása érdekében, szinte mindegyik pályamű bemutatott valamilyen egyedi megoldást, eredeti ötletet.

 

A következő ivókutat a Bánki Donát Utcai Általános Iskolában avatják június 10-én. A Tettye Forrásház igyekszik minél több helyen méltó környezetet teremteni a kiváló minőségű csapvíz értékéhez; támogatássukkal már nyolc általános iskolában, óvodában, illetve közösségi helyszínen adott a lehetőség a frissítő víz kulturált fogyasztására.

 

Az „Építsd meg Pécs város zöld erőművét!” pályázat díjazottjai

 

A pályázatra érkezett munkák közül egyéni kategóriában a Janus Pannonius Gimnázium két tanulójának alkotását, a 16 éves Herczog Attila mérnöki teljesítménnyel felérő, pontos művét, illetve a 15 éves Cseh Kartal létesítményt művészi módon átértelmező alkotását díjazta a zsűri.

 

Csoportos kategóriában a Bánki Donát Utcai Általános Iskola felsőtagozatos csapatának újrahasznosított anyagokból készített, látványos makettje nyerte az iskolai ivókutat. A győztes alkotás mellett a zsűri egyedi mintavilága, formabontó megoldásai miatt különdíjban részesítette a Janus Pannonius Gimnázium 10. osztályos tanulói, Kőnig Zsófia és Takács Petra Rebeka közös alkotását is, így összesen két intézmény gazdagodik júniusban ivókúttal.

 

Forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. május 9. - Újra trükkös csatornatisztítók bukkantak fel Pécsett. Május 7-én egy mecsekoldali ingatlant kerestek fel ismeretlenek azzal az ürüggyel, hogy a Tettye Forrásház megbízásából végeznek vezetéktisztítást, amelyért aztán a helyszínen több tízezer forintos díjat is elkértek. Korábban is előfordult már hasonló csalássorozat. Akkor több pécsi intézményt, vállalkozást károsítottak meg csatornatisztítás ürügyén.

marci-1355656941.jpg

Hitlerbajszos, „Heil Marcis” plakátokkal fogadták a tüntetők szombat este a Pécsre érkező Gyöngyösi Mártont. A jobbikos politikus egy lakossági fórumra jött, aminek hallgatósága nem haladta meg az odakint tüntető hatvanfős csoport létszámát. A rendezvény nyögvenyelősen indult a kintről beszivárgó „Jobbik oszolj!” és „Nácik haza!” skandálások mellett. A nem kívánt vendég azonban mégis lelkiismeretesen leadta az EU-ellenes és iráni propagandát.

iskolakezdes1-1379622790.jpgAmikor a nyár után beindul a tanév, sok szülő fellélegzik. Ez az érzés azonban nem tart sokáig, hiszen a gyerekek biztonságára ilyenkor fokozottabban kell ügyelni, ami nem kis feladat. A régi időkben nem volt gond, az általános iskolások például egyedül is közlekedhettek, ma már ez szinte elképzelhetetlen. A szülők ilyenkor mit tehetnek? Néha nem kis kihívás a család logisztikáját menedzselni.