Ilan Mor: a fiataloknak szembe kell nézniük a múlttal

2014. július 3., csütörtök 09:00

ilan-mor-beszede400-bonyhad-holokauszt-kiallitas-1404370646.jpgBonyhád, 2014., július 3. - A fiataloknak szembe kell nézniük a múlttal, meg kell ismerniük, hogy az antiszemitizmus milyen veszélyeket hordoz magában - mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete tegnap Bonyhádon, a holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett, a helyi áldozatokra emlékező kiállítás megnyitóján.

A nagykövet az egykori bonyhádi neológ zsinagóga épületében, mintegy kétszáz egybegyűlt előtt azt hangoztatta: a magyar zsidók hűek voltak Magyarországhoz, hazájuknak tekintették az országot, és mindent megtettek jobbításáért. Zsidók és nem zsidók szimbiózisát a nácik és a nyilasok zavarták meg - tette hozzá német nyelvű beszédében Ilan Mor.

 

Megjegyezte: a fiataloknak meg kell érteniük azt is, hogy - bár nem voltak részesei - az, ami a városukban történt, része az identitásuknak. "Nem csak a Soát, az az előtti együttélést sem szabad elfelejteni" - mondta. Ilan Mor kitért arra, hogy a bonyhádi kiállítás megmutatja, mit kell tennünk: egyénileg és közösségként fellépni a rasszizmus ellen, irányuljon az zsidók, cigányok vagy Izrael ellen.

hirdetés

 

"Izrael a garancia arra, hogy a hetven éve történtek nem ismétlődhetnek meg" - jelentette ki a nagykövet.

 

ilan-mor-beszede-bonyhad-holokauszt-kiallitas-1404370737.jpg

 

Potápi Árpád János (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere a holokauszt helyi történetét felidézve azt mondta: annak idején több mint 1200 bonyhádi zsidót, a város lakosságának 15 százalékát deportálták, és 300 embert munkaszolgálatra vittek. A bonyhádiak együttéreztek a zsidósággal - tette hozzá. Utalt arra is, hogy a város értelmiségijei 1942-ben a hitleri Németországot támogató Volksbunddal szemben megszervezték a Hűséggel a hazához mozgalmat.

 

"Senki nem kérdőjelezheti meg az akkori magyar politika bűnösségét. A felelősséget, a bűnöket azonban nem lehet az akkori, sem a mai magyar nemzetre ráhúzni, bűnös nemzetek nem, csak bűnös emberek voltak" - fogalmazott.

 

Az Elfeledett arcok című kiállítást, amelynek megnyitóján mások mellett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és az alkalomra Magyarországra érkezett jeruzsálemi rabbi, Peszach Singer is emlékbeszédet mondott, a Soha többé Soá! Alapítvány és a bonyhádi önkormányzat rendezte.

 

A zsinagóga állapota maga is a vészkorszak idejét idézi, a tárlat több mint húsz, nagy méretű portrén mutat be bonyhádi zsidó családokat, iskolásokat, sportolókat, társaságokat. A tablók bemutatják a zsinagóga történetét, a zsidók vallási életét, a közösség által űzött foglalkozásokat, közéleti szerepüket, és külön foglalják össze hazaszeretetük példáit.

 

holokauszt-emlekmu-leleplezese-bonyhad-1404370765.jpg

 

Az évforduló alkalmából Ilan Mor, Potápi Árpád, Pasitka Herman képzőművész és Matos Kálmán, az alapítvány elnöke leleplezte a zsinagóga előtt, az egykori zsidó felekezeti iskola helyén felállított holokauszt-emlékművet. A Pasitka Hermann tervei alapján készült, mintegy háromméteres alkotás a zsidók bevagonírozására utaló vasúti sínekből, egy a nácizmus brutalitását jelképező betontömbből és egy üvegtáblából formál meg Dávid-csillagot. A táblán 1222 elpusztított bonyhádi zsidó neve olvasható.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

Kapcsolódó hírünk: Holokauszt-emlékművet avatnak Bonyhádon

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. október 24. - A világgazdaságot kisebb sokként érte a kínai gazdaság lassulása, azonban a fejlett régiókban ezzel együtt is a növekedés a meghatározó. Ebben a recessziót követő kilábalási ciklusban jellemzően a fogyasztás erősödése, a nagyobb kiadást igénylő vásárlások dominálnak, ezért most azokra a szektorokra és befektetési lehetőségekre érdemes figyelni, amelyek ezekből profitálnak - mondták el a K&H befektetői klub e heti pécsi rendezvényén a befektetési szakemberek.

zsolnay-oroszlan400-1452794933.jpg

Pécs, 2016. január 15. - Kiemelkedő évet zárt 2015-ben a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK). A társaság mintegy félmillió látogatót fogadott közösségi programjain, valamint az általa működtetett intézményekben, turisztikai helyszíneken.

kezek-1357903626.jpg

A kettes busz útvonalán csütörtök este két "megfelelő állapotú" busz is beadta a kulcsot egymás után. Az utasok a Budai Vámig juthattak, ahol a beragadt ajtót a sofőrnek kézzel kellett kifeszegetnie, hogy kimenthesse az utazóközönséget.