Húszéves az ország egyetlen roma nemzetiségi középiskolája

2014. április 9., szerda 19:55

gandhi-indiai-szoba-atadasa400-1397066206.jpgPécs, 2014. április 9. - Húszéves a pécsi Gandhi Gimnázium, amelyben már nyolcszáznál is több roma diák szerzett érettségi bizonyítványt. Az alkalomból "indiai szobát" adtak át az iskolában.

A Gandhi Gimnázium, az ott végzett több mint nyolcszáz érettségizett diák "azt üzeni, hogy a roma integrációs törekvéseknek komoly értelmük van” - jelentette ki Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az iskola jubileumi ünnepségén. Köszöntőjében az államtitkár azt mondta: a roma nemzetiségű honfitársainkkal való együttélés tapasztalatait évtizedekig nem voltak hajlandóak levonni a kormányok, az elmúlt négy év azonban nagyon sok pozitív változást hozott ebben is.

 

Kovács Zoltán felidézte, hogy a kabinet a 2011-es uniós elnökség idején egy olyan nemzetközi roma keretstratégiát, s hazai felzárkózási stratégiát alkotott meg, amely összefoglalja azokat a problémákat, amelyeket meg kell oldani, s amelyek irányt mutatnak. "Az úton - amely hosszú lesz és göröngyös - elindultunk, s felismertük, hogy kölcsönös felelősségünk van a cigányság kérdéseit illetően. Egymás szemébe nézve, egymás kezét fogva kell előremennünk” - hangoztatta az államtitkár. Hangsúlyozta: a cigányság számára az elismerés, a megbecsülés, adott esetben a saját kishitűségüktől való megszabadulás nem megy könnyen, azért meg kell dolgozni.

hirdetés

 

Hoppál Péter országgyűlési képviselő azt mondta, Magyarország és Európa csak az elmúlt néhány évben tudott eredményeket felmutatni a cigányság helyzetének megfelelő kezelésében. Arról szólt, hogy csak az elmúlt időszakban az intézmények, kormányzati szereplők és az érintettek bevonásával elindított széles körű együttműködés lehet a garancia a roma származásúak felemelkedésére. Hozzátette: a többségi társadalomnak azt kell látnia, hogy a cigányság tagjai az élet minden területén kiválóan megállják a helyüket, ezért pedig a roma származásúaknak is erőfeszítéseket kell tenniük. Úgy véli, a Gandhi Gimnázium kiváló teljesítménye ezt a célt szolgálja, s méltán lehet rá büszke az egész ország.

 

Malay Misra, India magyarországi nagykövete arról szólt, hogy az 1994 óta a gimnáziumban végző nyolcszáz diák képzett, konstruktív, hasznos tagja lett a társadalomnak. Úgy fogalmazott, az intézmény eddigi működése során mindvégig utat mutatott a magyarországi romáknak.

 

A Gandhi az egyetlen roma nemzetiségi gimnázium Magyarországon. Az intézményben jelenleg csaknem 200 középiskolás tanul. Az iskolában a képességfejlesztésre és a személyiségfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, a tanulókat felkészítik a továbbtanulásra és a munka világában való helytállásra.

 

Az intézmény fennállásának húszéves jubileumát egész napos programsorozattal ünnepli. Többek között rendhagyó osztályfőnöki órán tartottak előadást azok a tanulók, akiknek életútja példaként szolgálhat a jelenlegi diákok számára. Felavatták az indiai szobát is az iskolában, ez hangulatában, berendezésében utal a cigányság eredetére, kötődésére, és a gimnázium névadójának, Mahatma Gandhinak is emléket állít. A 20. évfordulót a Gandhi Gimnázium húszórás meseolvasással teszi még emlékezetesebbé, este tíz órától másnap este hat óráig az iskola közösségi terében gandhis diákok, szülők, tanárok, cigány mesemondók is szerepet kapnak.

 

Képünkön (MTI-fotó: Lendvai Péter): Malay Mishra indiai nagykövet (b) és Kovács Zoltán átadják az iskola új "indiai szobáját".

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

orias-himes-tojas1-400-1427317654.jpgPécs, 2015. március 26. - Ember nagyságú hímes tojást állítottak ki a Széchenyi téren. A tojást Dráva menti festőművészek díszítették, és a horvátországi Kapronca-Körös megye ajándéka Pécs lakóinak és az idelátogató turistáknak.

szobrok-harkany400-1387778951.jpgA városi értékek megismerése köré szervezett szemléletformáló akciót december közepén a Harkányi Turisztikai Desztinációs Menedzsment. A harkányi lakosokat, iskolásokat és a szabadságukat töltő vendégeket a város köztéri szobrainak történetét, jelentőségét bemutató, parkban tett sétával, előadással és forró itallal várták.

Pécs, 2014. november 20. - Az önkormányzattól újra a La Torre Kft. tulajdonába kell kerülnie a pécsi Magasháznak a Tatabányai Törvényszék napokban hozott első fokú, nem jogerős ítélete alapján. A bíróság jogszerűtlennek találta az épület értékesítését és az eredeti állapot visszaállításáról rendelkezett. A város fellebbez a döntés ellen - írta a bama.hu hírportál szerdán.