Hova tovább Pécs 2020-ig?

2014. október 30., csütörtök 06:05

szechenyi-ter-mti-soki-tamas400-1414603854.jpgPécs, 2014. október 30. - Még az előző önkormányzati ciklus végén fogadta el a pécsi közgyűlés a város új, a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakra vonatkozó fejlesztési dokumentumait. Az itt rögzített stratégiai irányokat szeptember végén a Zsolnay Negyedben tartott Regionális Településfejlesztési Konferencián ismertette Páva Zsolt polgármester.

A rendezvényen Páva Zsolt elmondta, hogy a város vezetése törekszik arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott gazdaságilag, társadalmilag és ökológiailag egyaránt fenntartható várost megteremtse, mindezt úgy, hogy a fejlesztések középpontjában a munkahelyteremtés és a befektetések ösztönzése áll. A város a fejlesztési terveit az Európa 2020 és Széchenyi 2020 programokhoz igazodva kívánja végrehajtani.

 

A rendezvényen a polgármestertől elhangzott: Pécs egyik elsődleges célja a város újraiparosítása, a helyi gazdasági társaságok fejlesztése és támogatása. Kiemelt cél, hogy a 2014-2020 közötti pénzügyi periódusban folytassa a már megkezdett energetikai fejlesztéseket, fenntartsa és folyamatosan fejlessze a környezetbarát közlekedés érdekében végrehajtott eddigi lépéseit. Pécs az elkövetkező években is minden beruházását a fenntarthatóság elvei mentén fogja végrehajtani, valamint kiemelten törekszik a város egyedülálló természetvédelmi értékeinek megvédésére. Az önkormányzat a Pécsi Tudományegyetemmel és a város innovációs szereplőivel közösen kívánja a város kulturális, kreatívipar és tudásipar fejlesztéseit végrehajtani.

hirdetés

 

Páva Zsolt beszédében kiemelte, hogy minden elkövetkező fejlesztésénél kiemelt szempont lesz, hogy az jelentősen javítsa a város élhetőségét, valamint hozzájáruljon Pécs fenntartható fejlődéséhez. A polgármester elmondta, hogy a város fejlesztése elképzelhetetlen a kapcsolódó régió és országrész bevonása nélkül, ennek érdekében Pécs igyekszik minél több megyei és határon átnyúló projektben is részt venni, annak érdekében, hogy a környező régió hasonlóan fejlődjön, mint annak központja.

 

A polgármester a konferencián ismertette, hogy a stratégiai dokumentumok elkészültét az Európai Unió és a Magyar Állam a „Fenntartható városfejlesztés - Integrált Városfejlesztési Stratégia kidolgozása 2014-2020” című közel 40 millió forint összköltségvetésű projekttel támogatta. Páva Zsolt jelezte, bizakodó az elkészült program sikeres megvalósításával kapcsolatban, hiszen a program úgy készült, hogy reagáljon a város főbb problémáira, és minden társadalmi réteg igényeit figyelembe véve tegyen javaslatot azok megoldására, a szükséges fejlesztési lépésekre.

 

A 2014-20-as időszakra vonatkozó integrált településfejlesztési stratégia és a 2030-ig szóló településfejlesztési koncepció ide kattintva letölthetők a város honlapjáról.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

szechenyi-ter-mti-soki-tamas600-1414604108.jpg

Kapcsolódó cikkek

legparna-1357646469.jpg

Több éve kerekedik, hízik a történet. A pécsi buszközlekedés kálváriájából csupán azokat a legrendkívülibb mozzanatokat emeltük most ki, amelyek méltán tartanak számot az egész ország csodálkozására.

papirdarvak2-400-1414869961.jpgPécs, 2014. november 1. - Hagyományaikat folytatva a Pécsi Köztemető gyermekparcellájában elevenítette fel az elhunyt gyermekek emlékét a pécsi székhelyű Szemem Fénye Alapítvány.

plakatok-kt2014-fb400-1398004351.jpgPécs, 2014. április 21. - A kerékpáros közlekedés elfogadottá tételére, a biciklis infrastruktúra szükségességére a figyelmet felhívó Critical Mass pécsi szervezői az idei Föld napján ismét akcióra készülnek. Az április 22-én, kedden este esedékes bringás felvonulás útvonalán az autósok átmenetileg nem használhatják majd a menetirány szerinti jobb oldali sávot.