Halálosan komoly dolog a mustgázmérgezés, de megelőzhető

2013. augusztus 28., szerda 06:30

mustgaz-mandiner-hu-1377637376.jpgA legtöbb borvidéken augusztus végével hivatalosan is megkezdődött a szüret időszaka. Igaz ez a kisebb borászatokra és a hobbitermelőkre is. Sajnos ilyenkor gyakori a halálos mustgázmérgezés, amely egy kis körültekintéssel megelőzhető. Írásunkban összefoglaljuk a legfontosabb megelőzési szabályokat. De az is kiderül, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj.

A mustgáz valójában szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. A cukor elbomlik, és lesz belőle etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz – derül ki a katasztrófavédelemnek a témával foglalkozó tájékoztatójából.

 

A mustgáz a pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja, és oxigén-hiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti. A mustgáz magas koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, amelynek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben.

hirdetés

 

Megelőzés

 

Magyarországon évente országosan 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. Szerencsére Baranya megyében az elmúlt évben nem történt mustgázmérgezés.

 

Megfelelő szellőzés kialakításával elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A baj egyszerűen megelőzhető: egy meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor azonnal vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget. Célszerű a must forrásának idejére „Figyelem, mustgázveszély!” feliratot is elhelyezni a pince bejáratára.

 

Ha baj van

 

Gyakran fordul elő, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, elájult embereknek a segítségére sietni. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is rosszul lehet. Minél hamarabb riassza a tűzoltókat a 105-ös segélyhívó telefonszámon, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék használata mellett kimenteni.

 

Forrás: BMKI/BM OKF

Fotónk forrása és egy szomorú történet: bor.mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

eletmentes400-1432970808.jpgPécs, 2015. május 30. - Súlyos közlekedési baleset, ismeretlen sérült fekszik a járdán, vérző kerékpárost ápolnak - ehhez hasonló helyzetekbe csöppenhetnek ma délelőtt a gyanútlan járókelők Pécs belvárosának utcáin.

Budapest, 2014. március 26. - 40 kórház, 22 000 regisztrált önkéntes, 5 100 meseolvasás - tömören összefoglalva ez a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mindössze hét hónapos történetének eredménye. Mostantól azonban újabb lehetőség várja a azokat, akik eddig még nem vettek részt a programban és azokat is, akik újra át szeretnék élni a beteg gyerekek „megajándékozásának” élményét. Az előttünk álló hónapokban ugyanis ismét személyesen mesedoktorkodhatunk.

muszer400-1463858918.jpg

Budapest, 2016. május 22. - Gyorsabb, szövődménymentes gyógyulás, kevesebb fájdalom - rengeteg előnye van az innovatív eljárások alkalmazásának a gyermekegészségügyben. A K&H gyógyvarázs pályázata idén kiemelten támogatja a legmodernebb orvosi eszközök beszerzését. A pályázatra még közel két hétig jelentkezhetnek a kórházak, mentőállomások.