Gőzerővel zajlik a szászvári várkastély felújítása

2015. augusztus 13., csütörtök 07:05

szaszvar1-400-1439405318.jpgSzászvár, 2015. augusztus 13. - Gördülékenyen halad a szászvári várkastély középkori műemlék-együttesének több mint 600 millió forintból megvalósuló helyreállítása. A szakemberek már a főépület megerősítésén és a lépcsőtorony helyreállításán dolgoznak. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásában valósul meg.

A beruházás jelenlegi állásáról rendezett sajtótájékoztatón Marjay Gyula, az MNV Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója kiemelte: a projekt célja nem csupán a szászvári épített örökség konzerválása, hanem az eddig lappangó műemlék hiteles és korhű rekonstruálása is.

 

Kiderült továbbá, hogy ilyen fokú örökségvédelem nem jöhetett volna létre a megfelelő társadalmi támogatottság nélkül, ezért a főigazgató külön köszönetet mondott mindazoknak, akik áldozatos munkájukkal jelentős szerepet vállaltak a beruházás kivitelezésében, népszerűsítésében.

hirdetés

 

A szászvári beruházás munkálatai jelenleg is gőzerővel zajlanak: a kivitelezők már a gazdasági épület, a palotaszárny és a főépület megerősítésén dolgoznak, de az elmúlt időszakban megkezdték a lépcsőtorony helyreállítását is. A további munkákról szólva Bendi Lajos projektmenedzser hozzátette, hogy a továbbiakban a megmaradt főépület rekonstrukciója valósul meg a kápolna visszaépítésével, valamint felmagasítják az egykori kaputornyot is.

 

Buzás Gergely régész, történész az épületbejáráson a várkastély egyedülállóságát hangsúlyozta, hiszen nincs még egy olyan vár Magyarországon, amely máig megőrizte az 1300-as évekből származó falait, szerkezetét.

 

A „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” projekt megvalósulása során a szakemberek a várkastély főépületének felújításán túl az épület történetének bemutatáshoz szükséges látogatóterek kialakítására helyezik a hangsúlyt. A beruházás célja nemcsak az épület, hanem az egész település, egyúttal pedig Baranya megye turisztikai vonzerejének növelése is.

 

Forrás és fotó: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

 

szaszvar2-600-1439405504.jpg

Kapcsolódó cikkek

2013-03-07-csizi-peter-jelnyelvet-tanul-004-1362670949.jpg

Pécs Városa 2012-ben megkapta a Hozzáférhető Város címet, a fogyatékkal élők szervezetei ezzel köszönték meg azt az erőfeszítést, amelyet a város az akadálymentesítés terén végzett. Pécs Város Arca immár 3. éve a siket Weisz Fanni. Csizi Péter, Pécs egyik alpolgármestere most továbblépett: elsajátítja a jelnyelvet. 

tejut400-1457247941.jpg

Pécs, 2016. március 7. - Aktuális csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat hétfőtől egy héten át - közölte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK).

Pécs, 2016. július 27. - Hosszas előkészületek után ismét egy új közösségi kezdeményezés látott napvilágot. Két fiatal úgy döntött, hogy a baranyai alkotókban, kézművesekben rejlő értékeket meg kell mutatni a világnak. A Tüke Online Piac alapötletét az adta, hogy számos pécsi, pécs környéki, baranyai alkotóművész, designer, kézműves és úgy egyébként megannyi kreatív művész tesz le valami igazán különlegeset az asztalra, azonban ezt csak kis részben ismerik a nem baranyaiak, vagy a baranyaiak.