„Gázpedált” adnak minden buszozónak

2014. szeptember 11., csütörtök 06:15

nezzunk-egyutt-a-tukorbe400-1410374450.jpgPécs, 2014. szeptember 11. - Az őszi csúcsforgalomban is lehet bosszúságok, állandó zsúfoltság nélkül, ugyanakkor gyorsabban buszozni. Ehhez azonban az utasok segítségét is kéri a pécsi „Nézzünk Együtt a Tükörbe” (NET) program.

Itt az újabb iskolaév, vele együtt pedig a zsúfolt helyi járatú buszok időszaka Pécsen is. Az utasok a problémák megoldását ilyenkor is a sofőrtől várják. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a gépkocsivezető egyedül van, figyelme sokfelé oszlik, és naponta sok ezer ember épségéért felelős.

 

- A Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) programja azért jött létre, hogy közelebb hozza egymáshoz az utasokat, a pécsi tömegközlekedési cég dolgozóit és általában a közlekedésben résztvevőket - mondta Hofekker Ferenc, a pécsi Független Demokratikus Szakszervezet elnöke. - Ezúttal arra igyekszünk rávilágítani, hogyan tudja az utas gyorsabbá, gördülékenyebbé tenni a buszozást.

hirdetés

 

Ilyen gesztus a jegy vagy bérlet felmutatása. Meglétüket a sofőr kötelessége ellenőrizni, és nem is mehet tovább, amíg nem teszi. Tehát nem az előítélet munkál benne, nem „kekeckedik”, csak teszi a dolgát. Ha viszont egymás után mindenki lyukasztja és/vagy felmutatja, amit már amúgy is megvett, gyorsabban halad a busz.

 

Ezután úgy tudunk gyorsítani az iskolába vagy munkába jutáson, ha felszállást követően a busz belsejébe húzódunk. Aki leveszi a hátitáskáját, az még egy embernek csinál helyet, és ha élesebb tárgyak vannak rajta, a baleset-megelőzésért is tett. Ennek érdekében fontos az is, hogy kapaszkodjunk a buszon, és szükség esetén erre figyelmeztessük utastársainkat is. Ennek hiányában hirtelen fékezéskor nem csak mi eshetünk el, de magunkkal ránthatunk mást is, legyen felnőtt, gyermek vagy terhes kismama.

 

Ha a nehezen mozgók, idősek vagy babakocsival utazók fel- és leszállását segítjük, nem csak köszönő szavakat kaphatunk érte, de értékes másodperceket is, hiszen nem kell a buszvezetőnek leszállnia, hogy segítsen, és így hamarabb indulhatunk tovább.

 

Az ősztől nyárig tartó időszakban különösen figyeljünk a gyermekekre. Sokan egyedül utaznak az iskolába, vagy onnan haza, rászorulhatnak a segítségünkre.

 

A busz haladásán leszálláskor is gyorsíthatunk. Például azzal, ha időben jelezzük, hogy leszállnánk. Ha viszont „csak” az ajtóban állunk, leszállva engedjük le a busz belsejéből érkezőket. Ilyenkor fontos, hogy az eseményeket tükörből szemlélő buszsofőr számára magatartásunkból egyértelműen kiderüljön: folytatni szeretnénk az utazást.

 

További információk a NET Facebook-oldalán: www.facebook.com/nezzunkatukorbe

 

Forrás: Független Demokratikus Szakszervezet

Kapcsolódó cikkek

A Bor és Gasztronómia Kiváló Európai Képviselője címet adományozta az  Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) Pécs városának. A díjat a CEUCO Pécsett szervezett 11. kongresszusán vette át Páva Zsolt, Pécs polgármestere. 

valogato1-400-1432135848.jpgPécs, 2015. május 21. - A Megváltozott munkaképességű emberek a kék gazdaságban című projekt keretében informatikai hulladékválogató üzem megnyitására, húsz új munkahely megteremtésére került sor Pécsett, az Edison utcában. Az üzem május 1-én kezdte meg működését, hivatalos átadó rendezvényére május 19-én került sor.

Pécs, 2014. június 7. - Páva Zsolt jelenlegi fideszes városvezetőt indítja az őszi önkormányzati választásokon a Fidesz pécsi szervezete polgármesterjelöltként. A párt meghatározta az egyéni jelöltek személyét is - jelentette be Hoppál Péter városi elnök tegnap a baranyai megyeszékhelyen.