Folyamatos áttérés a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre

2014. július 25., péntek 08:00

hulladekgyujto-autok-kokeny400-1406238414.jpgPécs, 2014. július 25. - Folyamatosan térnek át Pécsen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre - mondta a baranyai megyeszékhely polgármestere tegnap, amikor átadtak 57 új hulladékszállító járművet a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében.

Páva Zsolt tájékoztatása szerint az összesen 16 milliárd forintos, szinte teljes egészében EU-s finanszírozású program során megkezdték a különválogatott hulladék tárolására szolgáló edények kiszállítását Baranya, Somogy és Tolna megye összesen több mint háromszáz településére, a lakóépületekhez. A beruházásokkal a lakók külön gyűjthetik a feldolgozható hulladékot - a papírt, fémet, műanyagot, üveget - és a lerakásra szánt szemetet.

 

A hulladékgazdálkodással foglalkozó társaságok csütörtökön 57 új, összesen egymilliárd forintos értékű hulladékszállító járművet vehettek át. A legkorszerűbb technológiát képviselő járművek közül több alkalmas arra, hogy a gyűjtés helyszínén tisztára mossa a lakótömböknél használatos nagyobb méretű edényeket, emellett károsanyag-kibocsátásuk jelentősen a jelenleg előírtak alatt marad.

hirdetés

 

Páva Zsolt elmondta, hogy az új hulladékgazdálkodási programban érintett településeken eddig az összes keletkező hulladék több mint négyötöde lerakókban végezte. A tavasz végén elindult és az év végéig kiteljesedő rendszerben ez az arány harminc százalékra csökken.

 

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program a korábban használt lerakók rekultiválása mellett a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza. A program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el, s meggátolták, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

 

A szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelő és egy komposztáló, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építettek és 22 hulladékudvart alakítottak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítettek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken pedig év végéig bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

 

Forrás: MTI, fotó és további információk: mecsekdrava.hu

Kapcsolódó cikkek

keseles-1369306943.jpg

Egy nő meghalt, egy férfi pedig kórházba került, miután egy támadó feltehetően késsel megsebesítette őket csütörtökön Pécsen - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. A gyilkossággal a nő volt férjét - dr. L. Norbert Tamást - gyanúsítják, akit a rendőrség már le is tartóztatott.

Pécs, 2014. május 8. - A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése mai, rendkívüli ülésén a holokauszt 70. évfordulója alkalmából írásban deklarálta elköteleződését: Pécs városában - és sehol a világban - többé ne fordulhasson elő, hogy valakit vallása, bőrszíne vagy bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

Pécs, 2014. április 15. - Baranyai Ipari Vásár néven 1969-ben rendezték meg az első nagyszabású, számos különféle iparág termékeit és szolgáltatásait felvonultató seregszemlét. A következő évtől már Pécsinek hívott vásárral kezdte meg máig tartó sikersorozatát a PÉCSEXPO.