Főkefe-bejelentés: háromszázra emelik a létszámot Komlón

2013. október 23., szerda 11:20

nagy-laszlo-gimi-komlo-2007-foto-balazs-fekete-panoramio-1382519920.jpgHáromszázra növeli dolgozóinak számát a Főkefe Nonprofit Kft. Komlón, így százzal több embert foglalkoztat, mint áprilisban - jelentette be a cég ügyvezetője kedden a baranyai városban tartott sajtótájékoztatón.

Szabó György hozzátette: az országosan 76 telephelyen 4200, köztük mintegy 3700 megváltozott munkaképességű embert alkalmazó állami társaság az irodai papírárukat előállító komlói termelési központjában (a Nagy László Gimnázium egykori épületében - a szerk., fotó: Fekete Balázs/panoramio.com) 130 ember képzéséhez is hozzájárul a munkához szükséges képességeik, készségeik fejlesztése érdekében.

   

Az ügyvezető utalt rá, hogy a képzést a Társadalmi Megújulás Operatív Program által mintegy 4,7 milliárd forinttal támogatott és háromezer ember bevonásával 2014 végéig tartó projekt részeként tartják. Ebben három, állami tulajdonban lévő, úgynevezett védett foglalkoztató, a Kézmű, a Főkefe és az Erfo Nonprofit Kft. alapvető kompetenciafejlesztő, illetve szakmai képzéseken igyekszik lehetővé tenni a megváltozott munkaképességű emberek érvényesülését a nyílt munkaerőpiacon.
   

hirdetés

A keddi sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára arról szólt: a kormányzatnak különösen fontos, hogy segítse a foglalkoztatást azokban a térségekben, ahol az ipar, illetve a bányászat megszűnése miatt komoly szociális problémák érzékelhetők. Hozzátette, alapvető cél, hogy a megváltozott munkaképességűeknek ne csak munkahelyük legyen, hanem részesüljenek a későbbi nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésüket segítő képzésekben is, és javuljanak az általuk előállított termékek piacra jutásának feltételei.
   

Az államtitkár rámutatott, hogy az állami szervek és az önkormányzatok mellett ma már magánvállalkozások is egyre nagyobb megrendelőivé válnak a megváltozott munkaképességűek által előállított termékeknek. Kitért arra is, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását további, folyamatban lévő pályázatok is segítik. Példaként említette, hogy az egyik, eredményhirdetés előtt álló pályázat 326 millió forint keretösszegéből az év végéig 873 ember foglalkoztatásának támogatására van mód. Megjegyezte, a pályázók közül egy komlói és három pécsi vállalkozás is a győztesek között lesz, így tovább javul a térség foglalkoztatási helyzete.
   

Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy még két napig (azaz október 24-ig - a szerk.) lehet jelentkezni egy új munkahelyek létrehozására és berendezés beszerzésére kiírt, 620 millió forint keretösszegű pályázatra, amely a következő hetekben további 200-300 ember alkalmazását teszi lehetővé. Hozzátette, ahogy az idén, úgy jövőre is 35 milliárd forintra pályázhatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált cégek, a pályázat október végén zárul.
   

Polics József országgyűlési képviselő, Komló fideszes polgármestere arra mutatott rá, hogy a város a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának egyik hazai központjává vált. Emlékeztetett arra, hogy a helyi képviselő-testület három évvel ezelőtt az országban az elsők között hozott határozatot az üresen álló önkormányzati ingatlanok kedvezményes vagy díjmentes bérbeadásáról munkahelyteremtő vállalkozások részére.

 

A Főkefe tavaly februárban jelentette be, hogy Komlón, az egykori Nagy László Gimnázium épületének földszintjén alakította ki egyik termelési központját, ahol 200 alkalmazott gyárt a többi között irodaszereket. A vállalat az üzem területének használatáért cserébe öt évre vállalta a létszám megtartását, és tervei szerint Komlón évi 250-300 millió forint értékben állít elő belföldön és külföldön egyaránt eladható termékeket.


Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Este fél nyolckor érkezett a jelzés a megyei katasztrófavédelemhez a mentőszolgálat munkatársaitól, hogy a pécsi Haas Mihály téren szén-monoxid mérgezés gyanúja merült fel.

mesedoktor3-1375871555.jpgFolytatódik a K&H gyógyvarázs meseolvasó programja, amelynek lényege, hogy az önkéntesek meseolvasással könnyítik meg a kórházakban fekvő beteg gyerekek életét. A programot idén kiszélesítették, mostantól bárki jelentkezhet felolvasónak, így még több gyerek részesülhet a mese gyógyító erejében. A 3 éve indult kezdeményezés jóvoltából eddig 37 alkalommal 400 önkéntes olvasott mesét a kórházakban fekvő beteg gyerekeknek.

gandhi-indiai-szoba-atadasa400-1397066206.jpgPécs, 2014. április 9. - Húszéves a pécsi Gandhi Gimnázium, amelyben már nyolcszáznál is több roma diák szerzett érettségi bizonyítványt. Az alkalomból "indiai szobát" adtak át az iskolában.