Férőhelybővítés, kisebb zsúfoltság a bv-intézetben

2013. december 7., szombat 07:00

bv-bovites1-400-1386372046.jpgÚj körletrészekkel jelentősen csökkentették a zsúfoltságot a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A pécsi beruházás az országos bv-parancsnokság idei férőhely-bővítési programjának első állomásaként 86 millió forintból valósult meg. Negyedével, huszonnéggyel nőtt a férőhelyek száma.

A beruházást Csóti András vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka ésTóth László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára adta át tegnap Pécsett.

 

A pénzből az intézet utcai szárnyának második emeletén tíz két-, illetve háromszemélyes zárkát, valamint két irodát alakítottak ki a fogvatartottak bevonásával. Az épületrészben kitekintést gátló és jelzőrácsokat szereltek fel, lecserélték a külső nyílászárókat, a belső burkolatokat, a víz-, a csatorna- és a fűtési rendszert.

hirdetés

 

Emellett megújultak az elektromos berendezések, a gépészeti rendszer, új biztonságtechnikai, tűzjelző rendszer létesült, az új zárkaajtókat a büntetés-végrehajtás egyik gazdasági társasága gyártotta.

 

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épületét 1884-ben adták át Pécsi Királyi Ügyészségi Fogház néven, a fiatalkorúak elhelyezésére szolgáló objektumát 2006-ban nyitották meg. Az intézet alaprendeltetése az előzetes letartóztatás foganatosítása, valamint az itt elhelyezett elítéltek szabadságvesztésének, az elzárásnak, valamint a fiatalkorú fogvatartottak előzetes letartóztatásának és szabadságvesztésének végrehajtása.

 

A mostani beruházásra azért volt szükség, mert az intézet az ország egyik legtelítettebb börtöne, kihasználtsága olykor elérte a 180-200 százalékot.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Lendvai Péter

 

bv-bovites2-500-1386372183.jpg

Kapcsolódó cikkek

legparna-1357646469.jpg

Míg minden lehetséges médiafelületen az eljövendő új buszmenetrendet dicsérik, a keserű igazság az, hogy Pécs tömegközlekedése egy cseppet sem vált megbízhatóbbá. Bár Baranya idei telét nem jellemezték a nagy mínuszok, és nagyobb mennyiségű hó is ritkán esett le, az utasok naponta számolnak be a médiumoknak kimaradó járatokról, ritkított menetrendről, lerobbanó járgányokról. Nem kell hangsúlyoznunk, hogy nem "puccs" áll a háttérben, ez csupán a tömegközlekedés "normál" működése.

5-1354368616.jpgHa pénzről van szó, felejtsük el az érzelmeket és gondolkodjunk hosszú távon! János Zsolt elemző, az AWD Magyarország vezérigazgatója konkrét tanácsokat is adott a pécsi Gazdasági Fórumon.

Pécsen újra lehet szénbánya

Újra mozgolódás van a magyar szénbányák körül: a kormány új energiastratégiája és a világpiaci árak is ebbe az irányba mutatnak.