Felújították a Dr. Szántó László Szeretetotthont

2016. április 29., péntek 06:05

Pécs, 2016. április 29. - Mintegy 250 millió forintos európai uniós forrás felhasználásával újították fel a Pécsi Zsidó Hitközség által fenntartott Dr. Szántó László Szeretetotthont, a megújult intézményt csütörtökön adták át a baranyai megyeszékhelyen.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára közölte, a magyar kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy az önkormányzati és egyházi fenntartású szociális intézmények és idősotthonok megújulhassanak. Az e célra fordítható 400 millió forintos forrásra idén június elsejéig lehet még pályázni - tette hozzá.

 

A politikus a legmélyebb emberi motivációnak nevezte, hogy "kölcsönösen elismerjük és értékeljük egymást, szeretetet és odafigyelést adjunk és kapjunk".

 

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az eseményen arról beszélt, hogy "a közös zsidó-keresztény gyökereknek erősebbnek kell lenniük minden gyűlöletnél".

hirdetés

 

"A mai rendkívül bonyolult, nehéz világban a zsidó-keresztény együttműködésnek egyre erősebb manifesztumai vannak" - fogalmazott, utalva arra, hogy a pécsi intézményben gondozott idősek túlnyomó többsége nem izraelita vallású. Hangsúlyozta, a Mazsihisz összes intézményére jellemző, hogy vallási hovatartozástól függetlenül fogadják a hozzájuk fordulókat.

 

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kiemelte, nagy szolgálat a saját szeretteinken túl másokról is gondoskodni. Hozzátette, az öregkor akkor teljesíti be küldetését, ha a maga lassabb ritmusában is, de az embernek megmarad az aktivitása, amelyre a társadalom egészének is szüksége van.

 

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere arról beszélt, hogy a pécsi beruházás következtében a 21. század elvárásainak megfelelő környezetet sikerült kialakítani.

 

dr-szanto-laszlo-szeretetotthon600-1461902674.jpg

 

Goldmann Tamás, a hitközség elnöke, az intézmény vezetője elmondta: a pécsi zsinagóga tőszomszédságában található, 1939-ben elkészült, art deco stílusú épület a beruházásnak köszönhetően teljesen akadálymentessé vált, a falai külső-belső hőszigetelést kaptak, a tetején napelemeket helyeztek el, a nyílászáróit, a közművezetékeit és a fűtési rendszerét is kicserélték. A beruházás leglátványosabb részeként az 58 idős ember számára ellátást biztosító kétemeletes épületben külső liftet alakítottak ki.

 

Goldmann Tamás felidézte, hogy az 1939-ben átadott - szeretetotthonnak épített - intézmény Deutsch Zsigmondnak, a hitközség második világháború előtti elnökének és feleségének kitartó, szorgos adománygyűjtő munkája eredményeként jöhetett létre. Megjegyezte, akkoriban nem adatott meg, hogy átadási ünnepséget szervezzenek, ezért az eseményen felolvasta Deutsch Zsigmondnak az akkori adományozókhoz írott levelét.

 

A hitközségi elnök az MTI-nek elmondta, az intézmény fenntartását 2011 decemberében vette át a pécsi hitközség a megyeszékhely önkormányzatától.

 

Az eseményen Schönberger András pécsi főrabbi úgynevezett mezüzét helyezett el az intézmény udvari ajtófélfájára. A zsidók körében ma is szokás, hogy minden ajtófélfában kis pergamentekercset helyeznek el, rajta Mózes 5. könyvéből vett idézetekkel.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

hazassag-hete-2014-400-1391952261.jpgPécs, 2014. február 8. - A családok bővüléséhez és a házasságkötések számának növekedéséhez is hozzájárultak a kormány elmúlt csaknem négy évben tett intézkedései - mondta a sajtó képviselőinek Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a házasság világnapja alkalmából meghirdetett pécsi programsorozat megnyitója előtt.

 

2433768-dsc-4425-1361221616.JPG

Hétfőn délelőtt kezdődött a Pécsett meggyilkolt lány, Bándy Kata gyilkosának első tárgyalási napja.
A tárgyalás még két napig tartani fog, azonban ítélet egyelőre nem várható...

valogato1-400-1432135848.jpgPécs, 2015. május 21. - A Megváltozott munkaképességű emberek a kék gazdaságban című projekt keretében informatikai hulladékválogató üzem megnyitására, húsz új munkahely megteremtésére került sor Pécsett, az Edison utcában. Az üzem május 1-én kezdte meg működését, hivatalos átadó rendezvényére május 19-én került sor.