Félmilliárdos csapadékcsatorna-fejlesztés

2015. április 20., hétfő 06:05

Pécs, 2015. április 20. - A baranyai megyeszékhely önkormányzata újabb jelentős lépéseket tesz a város csapadékcsatorna-rendszerének korszerűsítése és a Mecsekről hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz megfelelő kezelése érdekében.

A DDOP-5.1.5/B-11-2011-0045 kódszámú, Pécs helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése tárgyú projekthez 2014 év végére lezárult az építésügyi engedélyezési eljárás, melyet a kiviteli közbeszerzés követett. A közgyűlés döntése értelmében Páva Zsolt polgármester márciusban írta alá a kivitelező konzorciummal kötött vállalkozási szerződést. Így áprilisban elkezdődhettek a munkák.

 

Pécs évtizedek óta küzd csapadékvíz-elvezetési problémákkal, melyek az kritikus környékeken élők mindennapjait igencsak megnehezítik. Túlterheltek az észak-déli irányú csapadékvíz-levezető főgyűjtők, a kelet-nyugati  védelmi vonalat szolgáló csapadékvíz-elvezető rendszer pedig hiányos - derült ki a félmilliárd forint nagyságrendű projekt céljairól és érintett területeiről nyilatkozó Girán János alpolgármester szavaiból.

hirdetés

 

Nagyobb záporok esetén nem lehet szétosztani a lezúduló csapadékvizet a kevésbé túlterhelt főgyűjtőkre, ezért bizonyos kritikus helyeken elöntések tapasztalhatók. A probléma megoldása érdekében a város a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. menedzselésével elvégzi a Pécsi-víz, az Öreg-Tettyei- és a Nagypostavölgyi-vízfolyás mederkotrását.

 

Vízelvezető-hálózatot építenek a Kopács és a Laskó utcákban, valamint új árkot Hirden, a Zámor utcában. A projekt eredményeképpen a város hordalék szempontjából kritikus pontjain új hordalékfogók épülnek, ilyen terület a Székely Bertalan út, az Ady Endre utca, a Donátusi és a Bálicsi út, megtörténik az Éger-közben lévő meder kitakarítása és partfallal megerősítése.

 

Megoldódik az Ágoston tér vízelvezetése, a MÁV- és az Új-Füzes-árok kitisztítása,  valamint a Rigóder utca árokrendezése és a Lepke utca - Donátus köz felszíni vízelvezetésese - részletezte az alpolgármester.

 

A kivitelezési munkák a Pécsi-víz és a Nagypostavölgyi-vízfolyás mederkotrásával kezdődnek meg, melyet követően szakaszos munkaterület átadás-átvétel mellett kerül sor a többi helyszín munkálataira. A teljes kivitelezésnek fél év alatt kell megtörténnie - tette hozzá Girán János, aki zárásként az érintett területek lakosainak türelmét és megértését kérte a projekt okozta kellemetlenségek miatt, hiszen a fejlesztés elsősorban az ők és környezetük védelmét szolgálja.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kapcsolódó cikkek

Budapest-Pécs, 2014. január 30. - Problémamentes jótállási időszak zárult le a Duna projekt DÉDU-1-es projektelemében 2014. december 31-én. A beruházás keretében a területen megvalósult árvízvédelmi fejlesztési munkák - mint a rézsű- és tereprendezés, koronaburkolat kiépítése, illetve felújítása - két éve, 2012. december 31-én fejeződtek be.

diszkivilagitas-pecs2014dec-mti-foto-soki-tamas400-1419436484.jpgPécs, 2014. december 24. - A baranyai megyeszékhely ünnepváró hangulatát bemutató fotókkal kíván kellemes karácsonyt olvasóinak a PécsiPlusz.hu szerkesztősége. A képeket Sóki Tamás, a Magyar Távirati Iroda fotósa készítette.

Tagadta bűnösségét Keczer László, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. volt vezérigazgatója a pécsi helyi járatú autóbuszok bérlése ügyében a Pécsi Törvényszéken tegnap kezdődött perben.