Félmilliárdból újítják fel a Gandhi Gimnáziumot

2014. április 1., kedd 06:00

Pécs, 2014. április 1. - Egy teljes egészében uniós finanszírozású programnak köszönhetően 500 millió forintos költséggel korszerűsítik a pécsi Gandhi Gimnáziumot - jelentette be tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára az oktatási intézményben.

Garai Péter elmondta: az ország egyetlen roma nemzetiségi gimnáziumában többek között felújítják a fűtési rendszert, kicserélik a nyílászárókat, új könyvtárt, konferenciatermet alakítanak ki. A több mint húsz éve létrehozott intézmény eddigi legnagyobb beruházása a nyáron induló fejlesztés - tette hozzá. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Gandhi Gimnázium által jelenleg használt épületegység egyik része mintegy ötven éve, de újabb szárnya is húsz éve létesült. A fejlesztés nemcsak a 11 ezer négyzetméternyi alapterületű épületet érinti, hiszen rendezik az iskola udvarát, annak környezetét is.

hirdetés

 

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi országgyűlési képviselő a fejlesztés fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a Gandhi Gimnáziumban egyre nagyobb számban képeznek roma diákokat, ma közel kétszáz nappali tagozatos tanuló vesz részt az oktatásban. Beszámolt arról, hogy a régóta várt beruházással méltó, XXI. századi körülmények közé kerülnek a tanárok és a hallgatók. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben az iskola és a pécsi önkormányzat együttműködésével a gimnáziumot övező közterületeket is sikerül megújítani, ezzel pedig a városrész élete is kényelmesebbé válhat.

 

Virág Bertalan, a Gandhi Gimnáziumot működtető nonprofit társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a most bejelentett felújítások a tanév végén, várhatóan júniusban kezdődnek el, s egy éven át tartanak. A beruházás a tanítást csak kis mértékben befolyásolja majd, az intézmény osztálytermek épületen belüli átköltöztetésével tudja segíteni a munkálatokat.

 

A gimnáziumban az oktatás mellett a képességfejlesztésre és a személyiségfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, a diákokat felkészítik a továbbtanulásra és a munka világában való helytállásra. Ezenkívül szellemi műhelyként kiemelkedő munkát végeznek a roma kultúra ápolásában, átadásában, európai vonatkozásban is egyedülálló szakmai-módszertani tevékenységüknek köszönhetően.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

lobbiparti-harkany-400-1379908564.jpgHázi levendula- és bodzaszörpös gyógyvízzel, koktélokkal, friss pogácsával és az egészség jegyében grillezett húsokkal, ízletes salátákkal lépett újra színpadra Harkányfürdő a dél-dunántúli zártkörű vállalkozói lobbipartin.

55413-20130325134118-20130325134118-1364680612.jpg

A Lakits Villa Üzleti és Virtuális Inkubátorház Pécs egyik évtizedek óta elhanyagoltan álló műemléképületének korhű megújításával jött létre, amelynek belső tereiben már a 21. század várja új lakóit.

egosor400-1387103329.jpgEgy karácsonyfatűz, vagy épp egy eldőlt gyertya okozta tűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban. Még szerencsés esetnek tekinthetjük, ha mindez személyi sérülés nélkül zajlik le... Hogyan maradjon meghitt az ünnep? Mit tanácsol a katasztrófavédelem az előttünk álló időszakra?