Félmilliárdból csökkentenék a távfűtés hőveszteségét

2014. március 7., péntek 08:00

Pécs, 2014. március 7. - Mintegy 568 millió forintos beruházással csökkentené az idén Pécs távhőrendszerének szállítási veszteségét a városi szolgáltató Pétáv Kft. Ezt a társaság ügyvezetője jelentette be egy, az energiatakarékossági világnap alkalmából rendezett tegnapi konferencián.

Vida János a fogyasztói képviselők és a szakmai szervezetek küldöttei előtt elmondta: ha a cég a projekthez megkapja az igényelt 253 millió forintos pályázati támogatást, a város tizenegy pontján cserél ki elavult vezetékszakaszokat, amellyel éves szinten legalább 40 millió forint megtakarítást érhet el.

 

Az ügyvezető hozzátette: a munkálatok elvégzése sürgető feladat, mert a társaságnak az elmúlt években jelentős többletköltséggel járt ezen vezetékszakaszok üzemeltetése, meghibásodásainak elhárítása. Kitért arra is, hogy a tervezett beruházás részét képezi az Ércbányász lakótelep csatlakoztatása a távhőhálózathoz, ennek eredményeként újabb 100 lakásban élvezhetik a távhő előnyeit.

hirdetés

 

Csizi Péter alpolgármester hangsúlyozta: az önkormányzat arra törekszik, hogy a városban ne emelkedjen, sőt, inkább csökkenjen és tartósan alacsony maradjon a távhő ára, ennek érdekében folyamatos fejlesztésekre van szükség.

 

Emlékeztetett rá, hogy a Pécsi Hőerőmű szalmatüzelésű blokkjának tavaly novemberi átadásával Pécs lett az első nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják, a Pétáv pedig a közelmúltban félmilliárd forintos, a hőközpontok korszerűsítését érintő beruházásba kezdett a hatékonyság növelése és a takarékosság jegyében.

 

Az 51 százalékban a pécsi önkormányzat és 49 százalékban a Pannon Hőerőmű tulajdonában lévő, 186 dolgozót foglalkoztató Pétáv 31 ezer 300 lakást és mintegy 450 intézményt, gazdasági szervezetet lát el hőenergiával. A távfűtött lakásokból 21 ezernél végezték el a fűtéskorszerűsítést és a külső hőszigetelést, a többinél erre a következő európai uniós költségvetési időszakban nyílhat lehetőség.

 

A Pétáv 2012-ben és 2013-ban egyaránt mintegy 8 milliárd forint árbevételt ért el, nyeresége az előző évi 123 után tavaly 126 millió forint volt. A társaság kintlévősége 1,3-1,4 milliárd forint, ezen összeg jelentős része a Pécsi Tudományegyetem tartozása.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

biomasszablokk400-mti-foto-soki-tamas-1383852771.jpgÁtadták a pécsi erőmű 24 milliárd forintból létrejött új biomassza-tüzelésű blokkját, amely a Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower fejlesztésének eredményeként a meglévő fatüzelésű mellett épült. A szalmával, kukoricaszárral és energianáddal üzemelő, 35 MW-os villamos energia és 70 MW-os hőtermelő kapacitású berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon.

Pécs, 2013. május 28., kedd - St. Martinnal együtt lép fel a Nemzeti Színkottás Zenekar pénteken Pécsen, a Kodály Központba tervezett koncert bevételét a bólyi fogyatékos otthonnak ajánlják fel.

A Pécsi Nemzeti Színház nyugati, jegypénztár felöli oldalától a Perczel utcára vezető lépcsőt karbantartás miatt augusztus 21-től, szerdától a rá következő hét szombatjáig, augusztus 31-ig lezárja a Biokom Nkft.