Felmentették a halálos baleset okozásával vádolt buszsofőrt

2013. június 20., csütörtök 14:08

2013. június 20., csütörtök - Jogerősen helybenhagyta a Pécsi Törvényszék csütörtökön annak a buszvezetőnek felmentését, akit azzal vádoltak, hogy 2008-ban Pécsen az általa vezetett busszal a megállóba felhajtva egy gyalogos halálát okozta.

A baleset 2008. január 14-én történt. A sofőr a 6-os számú helyi járat volánjánál ülve a Maléter Pál úti megállóban nem tudott megállni egy előtte kikanyarodni készülő busz mögött, s azért, hogy elkerülje az azzal, valamint a tőle balra haladó autókkal való ütközést, jobbra rántotta a kormányt, arra, ahol abban a pillanatban senkit sem látott. A megállóba felhajtva elütött egy hatvanéves nőt, nekiment egy padnak, végül egy fának ütközve megállt. A baleset sérültje meghalt.

 

A buszsofőr az ellene halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított büntetőeljárás során többször is együttérzését fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak, de a felelősségét nem ismerte el. Mindvégig azt állította: a tragédiát a busz rejtett hibája okozta. Az esetnél a motor hirtelen felpörgött, a jármű ettől plusz energiához jutott, nem lehetett lefékezni.

hirdetés

 

Az ügyben első fokon eljáró Pécsi Városi Bíróság 2011 tavaszán bizonyítottság hiányában felmentette a sofőrt. A döntést azzal indokolta, hogy az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan cáfolni azt a vádlotti védekezést, hogy a baleset műszaki hiba és nem más ok miatt következett be. Az akkori ítélet szerint a műszaki hibát a szakértői vélemény sem zárta ki, de arra, hogy a rendellenes működést mi okozta, nem derült fény.

 

Az ügyet másodfokon tárgyaló Pécsi Törvényszék megállapította a sofőr felelősségét a balesetben, és 1 év 3 hónap, 2 évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta, valamint két évre eltiltotta a járművezetéstől.

 

A büntetőtanács szerint semmi sem támasztotta alá azt a korábbi bírói megállapítást, hogy a busz a fékezés ellenére felgyorsult volna, a bizonyítékok alapján a jármű fékezhető volt. A vezető relatív gyorshajtást követett el, 47 kilométeres óránkénti sebességgel közelítette meg a buszmegállót, arra számítva, hogy az előtte álló helyi járat már elhagyja, mire ő odaér. Mivel nem ez történt, és a fékút lerövidült, félrerántotta a kormányt, felhajtott a megállóba, ezzel egy ember halálát okozta.

 

A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a Pécsi Törvényszéket. Az indoklás szerint az ítélet megalapozatlan volt, és a törvényszék eljárási szabályt is sértett, mert a városi bíróságtól eltérő tényállást állapított meg, s erre nem lett volna lehetősége.

 

A Pécsi Törvényszék az új eljárásban csütörtökön helybenhagyta a városi bíróság felmentő határozatát.


(mti)

Kapcsolódó cikkek

tomeg400-1408395722.jpgPécs, 2014. augusztus 19. - Megyeszerte megkezdődnek az augusztus 20-i ünnepségsorozatok, amelyek hatalmas tömegeket vonzanak. A katasztrófavédelem összefoglalta nekünk a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében betartandó legfontosabb szabályokat és tudnivalókat.

torok-sereg-szulejman-szigetvar-450-1379859942.jpgEddig ismeretlen oszmán kori település maradványaira bukkantak kutatók a közelmúltban Szigetvár közelében az I. Szulejmán szultán türbéje utáni keresés során - jelentette be Kolovics János, Szigetvár polgármestere.

orban-viktor1-pecsen20150428-400-1430245893.jpgPécs, 2015. április 28. - A kormány becsületbeli ügynek tekinti, hogy sikeres várossá tegye Pécset, miután az önkormányzati választáson nagy bizalmat kapott a polgármester és a képviselő-testület - mondta mai pécsi látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök.