Ezeket a csapdákat kerülje el, ha megtakarítása van

2015. április 27., hétfő 06:00

Pécs, 2015. április 27. - A magyar befektetők egyik sajátossága, hogy rosszul mérik fel saját helyzetüket, illetve kevés információra alapozva, hirtelen hoznak döntéseket. Ezt elkerülendő a K&H alapkezelőjének szakemberei bemutatták a leggyakoribb befektetői buktatókat és azok elkerülésének lehetőségeit a K&H befektetői klub múlt heti pécsi rendezvényén.

Habár tévedni emberi dolog, egy-egy hibás döntés a megtakarítások esetében nemcsak bosszúságot, de anyagi veszteséget is okozhat. Érdemes ezért tisztában lenni a legfőbb buktatókkal, és azok elkerülésének lehetőségeivel. „Sok év befektetési tapasztalata alapján azt látjuk, hogy a magyar befektetők körében a legáltalánosabb befektetési csapda, hogy rosszul mérik fel az egyéni kockázatvállalási szintjüket és a befektetés tervezett időtávját” - mondta Horváth Barnabás, a K&H Alapkezelő intézményi értékesítési igazgatója.

 

„Túl óvatos és rövid távra szóló tervezés esetében értékes hozamoktól lehet elesni, míg ha túlbecsüljük tartalékainkat, illetve az időtávot, akkor olyan befektetési eszköz mellett dönthetünk, ami rövidebb távon csalódást fog okozni, mert nem úgy teljesít, ahogy azt elvárnánk. Ennek szélsőséges esete, amikor a nagyobb hozamot ígérő, ugyanakkor nagyobb árfolyam-ingadozásra hajlamos részvények esetében egy átmeneti visszaeséskor hirtelen szabadulni akarnak a befektetők a papírjaiktól, holott éppen ezzel realizálnak veszteséget” - hangsúlyozta a befektetési szakember.

hirdetés

 

Szintén nem lehet kizárólag a jó múltbéli hozamok alapján megtakarítást választani, hiszen ahogy kétszer nem lépünk ugyanabba a folyóba, a piacok sem mozognak kétszer tökéletesen egyformán, még akkor sem, ha bizonyos trendszerű folyamatokat a szakemberek próbálnak minél pontosabban meghatározni, előre jelezni. Ami pedig ránk, magyarokra nagyon jellemző, és a befektetési döntések során is nagyon jól megfigyelhető, az a hirtelen, inkább az érzelmeinkre, a napi hírekre, szóbeszédekre alapozott, semmint az alapos utánajárás után meghozott döntések.

 

Az alacsony kamatkörnyezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi szintnél jóval magasabb kamatokhoz szokott hazai befektetők továbbra is a korábbi kamatelvárásokat támasztják a megtakarításaikkal szemben, ezért akár túl sok kockázatos eszközt bevállalnak egyidejűleg. Különösen a hosszabb távra szóló megtakarítások esetében pedig az jelenthet látványos veszteséget, ha nem élünk az igénybe vehető adókedvezményekkel.

 

Hogyan kerülhetőek el ezek a csapdák?

 

Ha valahol, akkor a pénzügyekben különösen igaz a mondás, miszerint az idő pénz. Minden tájékozódásra fordított idő, minden információ komoly forintokat eredményez. Ne sajnáljuk tehát az időt és fáradságot arra, hogy befektetési kérdésekben szakemberhez, banki tanácsadóhoz fordulunk. Számukra napi szinten feladat azoknak a gazdasági folyamatoknak a figyelése, amelyek a megfontolt befektetési döntésekhez szükségesek.

 

A legelső és egyik legfontosabb kiindulási pont mindenképpen a kockázati profil, azaz a megtakarítási cél, időtáv, gyakoriság pontos meghatározása. Ez alapján választható csak ki az a megtakarítási forma, amellyel az általunk kívánt eredmény valóban elérhető. Mindenképpen figyelembe kell venni az igénybe vehető adókedvezményeket is, mivel így a megtakarítással elért hozamot egyáltalán nem, vagy csak jóval kisebb mértékben terhelik levonások. De nem csak az elején, a kezdőlépésnél, hanem gyakorlatilag bármikor érdemes szakértőt bevonni - vagy akár teljes mértékben átengedni a döntést - a számunkra nehéz befektetési döntések esetén a hatékonyabb vagyonkezelés érdekében.

 

„Ma azt látjuk, hogy azok az alaptípusok - azaz a vegyes és az abszolút hozamú alapok - iránt növekszik egyre inkább a kereslet, amelyek egyetlen alappal a befektetési eszközök széles körét alkalmazzák, tehát már önmagukban is egy sokszínű portfóliót nyújtanak. Emellett a befektetők számára komoly előnyt jelenthet, ha befektetési szakemberek által aktívan kezelt megtakarítás mellett döntenek, mivel kényelmes hozzáférést nyújtanak a nemzetközi piacokhoz és magánbefektetőként nehezen elérhető eszközökhöz” - mondta Horváth Barnabás.

 

vegyes-es-abszolut-hozamu-alapok2013-2015-1430070337.jpg

A grafikon forrása: BAMOSZ

Kapcsolódó cikkek

ddc-tehetseg7-400-1417495994.jpgBeremend-Siklós, 2014. december 2. - A beremendi cementgyárat működtető vállalat alapítványa, a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány, immár ötödik éve, összesen évi 3 millió forinttal támogat olyan Beremend környéki diákokat, akik tanulmányaik mellett kiemelkedő teljesítményükkel bizonyítottak már más területeken is.

Pécs, 2014. január 11. - Egy három méter mély árokba esett és gerincsérülést szenvedett egy férfi Homorúdon, a sérültet mentőhelikopterrel vitték kórházba - írta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

nyugat-mecsek-felszini-furas-1380385495.jpgBoda, 2013. szeptember 28. - Jövő év elején megkezdi a terepi munkálatokat a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. a Nyugat-Mecsekben. Ez a lépés fontos elemét képezi annak a több évtizedes kutatási programnak, melynek végén a szükséges hatósági engedélyek birtokában kijelölhető lesz a nagy aktivitású tároló helye.