Ez mind, mind pécsi kesztyű, pécsi kesztyű

2015. július 23., csütörtök 07:00

pecsi-kesztyu1-400-1437592594.jpgPécs, 2015. július 23. - A korábban egyszerre ötezer embernek is munkát biztosító pécsi kesztyűipar történetét feldolgozó múzeum nyílt szerdán a Széchenyi téren.

A Pécsi Kesztyű Múzeum Marczi Mihály, az egyik legnagyobb jelenleg is működő manufaktúra, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. alapítójának kezdeményezésére és közreműködésével jött létre és a tervek szerint ezentúl állandó jelleggel fogadja a látogatókat a Széchenyi tér déli részén berendezett kiállítóteremben.

hirdetés

 

Mint azt Marczi Mihály elmondta, a pécsi kesztyűkészítés története a 19. század második felében kezdődött, Hamerli János nevéhez köthető. A tímár Nyugat-Európában és Csehországban tanulta ki a szakmát, majd 1861-ben megalapította, két évtized alatt pedig jól jövedelmező gyárrá fejlesztette pécsi tímárságát. Hozzátette: szorgalmas munkával sikerült a pécsi kesztyű nevét ismertté tennie nemcsak a hazai kereskedelemben, hanem külföldön is.

 

A családi vállalkozás a 20. század első felében is folyamatosan fejlődött, majd a tengerentúlra és Ázsiába is exportált. Marczi Mihály elmondta: a második világháborút követő államosítás után voltak évek, amikor ötezer embernek is munkát adott a Pécsi Kesztyűgyár, későbbi nevén Hunor Rt.

 

A rendszerváltást követően a pécsi kesztyűipar hanyatlásnak indult, a korábbi alkalmazottak által életre hívott kis vállalkozások gyártják azóta a pécsi kesztyűket. Mint azt Síkfői Tamás, a múzeum létrehozásában részt vállaló Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára az MTI érdeklődésére elmondta, ma kilenc aktív vállalkozás készít kesztyűket a baranyai megyeszékhelyen. A manufaktúrák, amelyeket a Pécsi Kesztyű Klaszter fog össze, jelentős mennyiségben exportra termelik a minőségi termékeket, a vásárlók között olyan amerikai sztárok is megtalálhatóak, mint Lady Gaga, Madonna vagy Katy Perry.

 

A szerdán megnyílt múzeumban többek között képeket és szöveget tartalmazó tablókon régi újságcikkek segítségével ismerkedhet meg a látogató a pécsi kesztyűgyártás történetével, folyamatával, varrógépeket és természetesen kesztyűket tekinthet meg a mintegy száz négyzetméteres kiállítóteremben. (Forrás: MTI)

___

 

Emlékszik a pécsi kesztyű jópofa régi reklámfilmjére, amelyből hírünk címe származik és amelynek hívóképünk az egyik kockája? Itt megnézheti a youtube-on.

Kapcsolódó cikkek

Idén a 2015-ös EUROPA CANTAT fesztivál városa, Pécs ad otthont az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat éves közgyűlésének november 8-tól 10-ig. A rendezvényre 120 vendéget várnak 24 országból, akiknek most lehetőségük lesz az összeállított komplex programsorozaton keresztül egy kis ízelítőt kapni a város hangulatából, infrastruktúrájából.

jakovali-hasszan-pasa-dzsamija400-1414535073.jpgPécs, 2014. október 29. - Kiemelt figyelmet és törődést kaptak a közelmúltban és kapnak a jövőben is a török kori műemlékek Pécsen - mondta a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek abból az alkalomból, hogy ma török tematikus napot tart a közmédia.

kep-064-1362502535.jpg

Az Új Széchenyi terv keretében elnyert pályázatnak hála 900 megváltozott munkaképességű ember képzése valósul meg. A képzés megnyitója egy szórakoztató rendezvény volt a Bóbita Bábszínházban.