EXKLUZÍV: Bajnai Gordon az IMF-ről

2012. november 1., csütörtök 12:05

Bajnai Gordon interjúja a Pécsi Plusznak

Az IMF-el kapcsolatban adott villáminterjút Bajnai Gordon a Pécsi Plusznak.

Néhány nappal John Lipsky volt IMF alelnök pécsi látogatása után a Komlón vendégeskedő Bajnai Gordon is megszólalt az IMF hitellel kapcsolatban. Míg Lipskybízakodónak tűnt az ország jövőjével kapcsolatban, a volt miniszter lapunk kérdésére azt prognsztizálta, hogy nem lesz megegyezés a Nemzetközi Valutaalappal.

hirdetés

 

 

- Mit gondol, milyen most a nemzetközi bizalom Magyarország felé, különös tekintettel az Európai Unióra és a Nemzetközi Valutaalapra?

 

- Amikor az Európai Bizottsággal és az IMF-fel küzd a kormány, akkor ez valójában egy műbalhé. Azért van ez, mert ez a kormány arra építi hatalmát, azzal tartja egyben bázisát, hogy mindig új és új ellenséget keres, akivel harcolni lehet. Ez a harc nem most kezdődött, már jó tíz éve tart. Most hogy kétharmados hatalma van az országban, belül már nincs más ellenséges erő, nincs már sárkány, akinek a fejét le tudná vágni, ezért kell valakit találni, hogy a szavazóit egyben tarthassa. Ezt találta meg az IMF és az EB személyében, lényegében ők jelentik az egyetlen külső korlátját a kormány hatalomgyakorlásának. Ezzel szemben azt gondolom, hogy amire szükség lenne az egy normális gazdaság-politika, nem az IMF miatt, az IMF nem szokta megmondani,– tárgyaltam vele sokat – hogy egy országnak milyen politikát kellene folytatni. A kormány feladata, hogy kidolgozzon egy olyan politikát, ami hiteles, amire lehet finanszírozást, pénzt, hitelt szerezni, ha a kormánynak szüksége van rá. És ha egy kormány rossz gazdaságpolitikát követ, válságba kerül, akkor az IMF arra kell, hogy időt nyerjen a kormány, hogy kijavítsa a gazdaságpolitikáját. Nem csoda hogy nincs IMF megállapodás, Magyarországnak nincs hiteles gazdaságpolitikája. A kormány ahhoz szeretne IMF-hitelt, hogy folytathassa azt a gazdaságpolitikát, amit csinál, az IMf és az EB, pedig csak arra adna hitelt, hogy a kormány térjen vissza egy józan gazdaságpolitikához, ezért a két érdek eltér egymástól, ezért nincs hitele, ezért nincs biztonsága Magyarországnak, és ezért van, hogy éves szinten az állam mintegy 120-130 milliárd forintot fizet ki többletkamatba, de ez semmi ahhoz képest, amit a vállalkozók meg a devizahitelesek fizetnek ki többletkamatba, amiatt, hogy Magyarországnak nincs egy normális, hihető, hiteles gazdaságpolitikája.

Kapcsolódó cikkek

aszpik-termeloi-piac400-1403713516.jpgPécs-Baranya, 2014. június 26. - A helyi termék egyszerre jelent valódi ízeket, tradíciókat, megbecsülést és tiszteletet, kreativitást, jóízű beszélgetéseket és nem ritkán különleges barátságokat is. A helyi termékeket keresőknek jó hír, hogy Baranyában egyre több termelői piac várja őket.

magashaz.jpgHajléktalanok okoztak tüzet, amikor berendezési tárgyakat gyújtottak meg a Magasházban.

szaszvar1-400-1439405318.jpgSzászvár, 2015. augusztus 13. - Gördülékenyen halad a szászvári várkastély középkori műemlék-együttesének több mint 600 millió forintból megvalósuló helyreállítása. A szakemberek már a főépület megerősítésén és a lépcsőtorony helyreállításán dolgoznak. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásában valósul meg.