Értékes Pécs: új orgona a református templomban

2014. május 22., csütörtök 16:00

Pécs, 2014. május 22. - Magyarország első váltócsúszkás rendszerű orgonájával gazdagodott a napokban a pécsi kertvárosi református templom, a hangszert tegnap mutatták meg a sajtó képviselőinek.

Dobay Balázs, az orgonát készítő Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. ügyvezetői tanácsadója elmondta: a hét sípsoros hangszer 23,2 millió forintba került. Különlegessége abban áll, hogy sípsorai, a hagyományos orgonáktól eltérően bármelyik billentyűzetével megszólaltathatóak, így használhatósága megközelíti a jóval nagyobb orgonákét és nagy lehetőséget kínál a művészi szabadságnak, kreativitásnak.

hirdetés

 

A hangszert a helyszínen meg is szólaltató Erdélyi Dániel orgonaművész, karmester szavai szerint az igény szerint a jövőben még bővíthető orgona hangképe 17-18. századi, azaz hangja olyan, mint egy 300-400 évvel ezelőtt készült orgonáé. Hozzátette: mindez nem véletlen, a megrendelők és a készítők úgy találták, ez a hangkép illik a református templom díszítéséhez, atmoszférájához.

 

Az orgona építése része az egyházi és valláshoz köthető pécsi épületek rekonstrukcióját, fejlesztését, turisztikai vonzerejének növelését célzó Értékes Pécs elnevezésű programnak.

 

A jövő év elejéig tartó, mintegy 400 millió forintos, döntő részben európai uniós támogatásból finanszírozott projektnek köszönhetően készült el a kertvárosi református templom mennyezetének díszítése és újul meg a zsinagóga. A belvárosi református templom mellett látogatóközpont, a Zrínyi utcában szerb ortodox kápolna és harangtorony épül.

 

A pénzből új technikai eszközöket vásárolnak az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatását biztosító Cella Septichora Látogató Központba, az ókeresztény mauzóleumban modernizálják a világítást, valamint ebből a forrásból támogatták a közelmúltban megnyílt középkori egyetem tárlatának létrehozását.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. szeptember 30. - Emlékművet állít idén a pécsi önkormányzat a legjelentősebb magyarországi orgonagyár alapítója, Angster József (1834-1918) és családja tiszteletére.

Egészen pontosan 2.688.215.459 forintot, azaz csaknem 2,7 milliárd forintot költött Pécs az elmúlt 2-3 évben, illetve fordít jelenleg is óvodái és iskolái modernizálására, felújítására. Az oktatásfejlesztési program idén sem áll le, számos intézmény újul meg 2014-ben is – jelentette be Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

66-1354620487.jpg

Elégedetten fogadta mindkét fél, a Mecsekbusz Kft., és a Pécs Holding Zrt. is  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Választottbíróság  ítéletét jogvitájukkal kapcsolatban. December elején jogerős ítélettel zárult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Választottbíróságnál a felperes Pécs Holding Zrt. és az alperes Mecsekbusz Kft. között folyó jogvita.