Értékes Pécs: ortodox kápolna, egyházművészeti kiállítás

2014. május 28., szerda 07:00

Pécs, 2014. május 28. - Egy éven belül épülhet meg Pécsen az az új szerb ortodox kápolna, amelynek alapkövét tegnap helyezte el Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke, Latorcai Csaba helyettes államtitkár és Páva Zsolt polgármester a baranyai megyeszékhelyen.

Javarészt uniós forrásokból, csaknem kilencvenmillió forint felhasználásával kezdtek hozzá a baranyai megyeszékhely belvárosában a régi imaház udvarában az új szerb ortodox kápolna és harangtorony építéséhez, s egy új kiállítási helyszín létrehozásához - közölte Páva Zsolt az MTI kérdésére. Mint mondta, a beruházás elsősorban a szerb ortodox hívőket szolgálja, de egyben turisztikai értéket teremt a ma használt kápolnában létrejövő szerb egyházművészeti regionális gyűjtemény. Ennek keretében a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye központjában, Szentendrén található, eredetileg is Baranyába szánt, több száz éves ikonok, illetve ikonosztázok érkeznek Pécsre. Az alkotások hűen tükrözik a 18-19. századi szerb ortodox művészeti világot, a mély vallásosságot.

hirdetés

 

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: a kormány igyekszik olyan fejlesztésekkel segíteni az egyházakat, amelyek egyben az idegenforgalmat is élénkítik. Hangsúlyozta: az állam az utóbbi években folyamatosan törekedett arra, hogy az egyházi értékek, közgyűjtemények méltó módon váljanak bemutathatóvá, ezért ettől az esztendőtől a korábbiaknál komolyabb forrásokat különített el ilyen feladatok finanszírozására.

 

Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke az ünnepélyes alapkőletétel után azt mondta, bár Magyarországon Baranyában van jelen a legtöbb szerb ortodox emlékhely és érték, mindeddig nem tudtak helyben méltó környezetet biztosítani az egyházművészeti kincseknek. Örömét fejezte ki, hogy "Pécs mint a kultúra és a művészetek egyik magyarországi fellegvára vállalta egy olyan központ befogadását, amely alkalmas az egyházi és kiállítási funkció biztosítására is".

 

Egry Dóra, a kivitelezést koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgató-helyettese beszámolt arról, hogy a mostani fejlesztés a pécsi egyházi és a valláshoz köthető épületek megújulását és létrehozását szolgáló "Értékes Pécs" program része. A jövő év elejéig tartó beruházásokra összesen több mint 400 millió forintot költenek javarészt uniós forrásból.

 

A programban a kápolna megépítése mellett az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatását biztosító Cella Septichora Látogatóközpontot új technikai eszközökkel látják el, finanszírozzák a nagyközönség számára tavasszal megnyíló, az első magyarországi középkori egyetem épületébe tervezett kiállítást, látogatóközpontot létesítenek a belvárosi református templom mellett, orgonát építettek a kertvárosi református templomban és megtörtént az épület belső terének fakazettás díszítése is. Emellett megindult a pécsi zsinagóga belső restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató tárlat kialakítása is.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. július 15. - Befejeződött a Komlói Bányász Sport Klub (KSBK) sportközpontjának mintegy 50 millió forintos beruházással megvalósult belső felújítása - közölte a város önkormányzata.

Pécs, 2014. március 15. - A tavasz beköszöntével megjelennek a közterületi kertekben és virágágyásokban a hagymás növények, és a kedvező időjárásnak köszönhetően a tavaly elültetett kétnyári virágpalánták is igen szépen mutatnak már - számol be honlapján a BIOKOM.

Mohács-Pécs, 2016. december 4. - Várhatóan 2018 első felében kezdődik a mintegy ötmilliárd forintos beruházással Mohácson felépülő új kereskedelmi kikötő kivitelezése - tájékoztatta az MTI-t a Duna-parti város polgármestere.