Értékes Pécs: egy helyen a fejlesztések

2014. április 24., csütörtök 14:35

ertekes-pecs-kiallitas400-1398342635.jpgPécs, 2014. április 24. - Kiállítás keretében mutatják be az Értékes Pécs projekt fejlesztéseit a Cella Septichorában. Az érdeklődők megismerhetik a fejlesztések tervanyagait, kiviteli terveit, látványterveit.

„Öt partner, öt helyszín, vallási és városi összefogás” - kezdte beszédét Nagy Csaba Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere. Köszöntőjében kifejtette, számára az Értékes Pécs projekt a mintapéldája Pécs vallási és kulturális sokszínűségének. „35 tabló, aprócska ízelítő, figyelemfelkeltés” - mutatta be az alpolgármester a Cella Septichora előterében található kiállítást, amelynek célja a folyamatban lévő fejlesztések iránti figyelemfelkeltés, a várakozás fokozása, az Értékes Pécs fejlesztéseinek bevezetése a pécsi, hazai és nemzetközi turisztikai életbe.

 

A kiállításon az alábbiakból kaphatnak ízelítőt az látogatók: 

  • Pécsi Zsidó Hitközség: kiviteli tervek, a pécsi zsidóság történetét bemutató, kialakítandó kiállítás tervlapjai,
  • Pécs-Belvárosi Református Egyházközség: a kialakítandó reformációtörténeti kiállítás tervlapja,
  • Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség: a kialakítandó orgona tervlapjai, a megvalósult fakazetták fotói,
  • Budai Szerb Ortodox Egyházmegye: a kialakítandó kápolna kiviteli tervei,
  • Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.: a Cella Septichorában, az Ókeresztény Mauzóleumban, a Középkori Egyetemen megvalósítandó interaktív fejlesztéseket bemutató tervlapok.

Dr. Hoppál Péter az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt fél évben a zsinagóga, az ortodox kápolna, a kertvárosi fakazetták és további számos projekthez kapcsolódó beruházás megindulása kapcsán tájékoztatták a sajtót és a város lakosságát, azonban az Értékes Pécs pályázat teljes körű ismertetésére mindeddig nem volt lehetőség.

hirdetés

 

A bizottsági elnök elmondta, a tablókiállításnak köszönhetően a megvalósuló fejlesztések rajzait, terveit, látványterveit egy helyszínen mutatják be, így biztosítva az öt konzorciumi partner összefogásával megvalósuló, bonyolult projekt teljes megismerését az érdeklődők számára.

 

ertekes-pecs2-1398342799.jpg

 

Dr. Hoppál Péter kifejtette, hogy a most megvalósult vízfolyás-, falrekonstrukció és járófelület-csere csak az első lépések és elsősorban szépészeti célokat szolgálnak a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és a Középkori Egyetem fejlesztése kapcsán. Mint mondta, a nyáron folytatódó munkálatok a XXI. századi látogatói igények kielégítését szolgálják majd.

 

ertekes-pecs3-1398342901.jpg

 

A városvezetőket követően Márta István köszöntötte a látogatókat, és kifejtette, hogy az Értékes Pécs projektben megvalósuló fejlesztések komplexebbé és egyedibbé teszik Pécs város turisztikai kínálatát. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetője elmondta, rendkívül örömtelinek tartja, hogy az Értékes Pécs projektnek köszönhetően fejlődik a Világörökségi Látogatóközpont, ezzel is értéktöbbletet biztosítva annak amúgy is különleges hangulatához és atmoszférájához.

 

Részletes információ a nyitva tartásról: www.pecsorokseg.hu

 

Forrás: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. május 16. - Többek között ritka trópusi virágokat, broméliákat, rovarevő növények szemlélhetnek meg, emellett harminc termelő portékáiból is válogathatnak a látogatók a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében a ma nyíló kilencedik dísznövény-kiállításon.

Pécs, 2016. május 18. - A Tettye Forrásház Zrt. tájékoztatja tisztelt ügyfeleit, hogy informatikai karbantartás miatt 2016. május 18-án, szerdán Búza téri személyes ügyfélfogadása szünetel, május 24-én pedig telefonos ügyfélszolgálata nem lesz elérhető.

Pécs, 2014. május 13. - A PÉCSEXPO több évtizedes hagyományai közé tartozik, hogy a kiállítók soraiban egyaránt megtaláljuk a város és a régió nagy cégeit és kisvállalkozásait egyaránt. Így nem csoda, hogy a standok mérete is a néhánytól több száz négyzetméterig terjed.