Erősebb rendőri jelenlétet kér a megyei közgyűlés

2015. augusztus 19., szerda 21:05

Pécs, 2015. augusztus 19. - A baranyai rendőrség és polgárőrség támogatásának, jelenlétének erősítését, a köztéri kamerarendszerek fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatát kéri a kormánytól a megyei közgyűlés a bevándorlással és a Martonfa közelébe tervezett befogadóállomás létesítésével összefüggésben.

A közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának a testület rendkívüli ülésén elfogadott javaslata szerint erre az érintett települések "élhetőségének" biztosítása érdekében van szükség. A grémium támogatta a szocialista frakció azon módosító indítványát is, hogy ebbe a folyamatba vonják be a Baranya megyei önkormányzatot, továbbá a térség országgyűlési képviselőit.

 

A testület leszavazta ugyanakkor a Jobbik-frakció javaslatát, amely arra irányult, hogy a közgyűlés tiltakozzon a befogadóállomás létesítése ellen, és kérje a határzár Baranyára való kiterjesztését.

hirdetés

 

A Baranya Megyei Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását jobbikos és szocialista képviselők kezdeményezték a "Martonfa határába tervezet menekülttábor ügyére" hivatkozva.

 

Az ülés helyszínén, a megyei önkormányzat dísztermének a hallgatóság számára fenntartott részén többen "Martonfa", "Az ezer éves évfordulóra menekülteket kapunk ajándékba" feliratú táblákat, valamint nemzeti színű zászlót emeltek a magasba.

 

Nagy Csaba (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a migráció miatt nagyon nehéz helyzetbe került Magyarország, s úgy tűnik, egyedül maradt a probléma megoldásában. Szavai szerint nincs olyan terület, amely ideális helyszín lenne befogadóállomás létesítéséhez, nincs olyan település, amely örülne, ha a helyszínét a közelében jelölnék ki, de a menekültek közül sokan segítségre szorulnak, s ezt a 21. században nem lehet tétlenül nézni.

 

Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a menekültüggyel foglalkozni kell, de fontos, hogy az ne politikai haszonszerzés érdekében történjen, ezért populistának tartja a Jobbiknak a befogadóállomásokkal szembeni kezdeményezését. Közölte: a kormány felelőssége, hogy rendezett keretek között gondoskodjon a bevándorlókról, az Európai Uniónak pedig az lenne a feladata, hogy ehhez nagyobb támogatást adjon. A politikus felidézte, hogy a délszláv háború idején Mohács hatezer menekültet fogadott be.

 

Nagy Attila (MSZP) azt mondta: arra vár választ, hogy milyen körülmények között vetődött fel a Martonfához közeli befogadóállomás ötlete, s arról miért nem dönthettek az ott élők.

 

Vida Dezső Zoltán (Jobbik) annak a véleményének adott hangot, hogy Baranya nincs felkészülve több ezer menekült befogadására, megítélése szerint a migránsok ügyét egy-két nap alatt el lehet bírálni és "vissza lehet őket fordítani". Kiemelte: a Martonfán és környékén élők féltik értékeiket, ellátásukat, az életüket.

 

Angyal Károly Tibor (LMP) azt hangoztatta, hogy a kormány részéről nem lát valódi szakpolitikai intézkedéseket a probléma kezeléséhez. Úgy vélte, csak olyan helyeken szabadna befogadóállomást létesíteni, ahol arról kikérték a lakosság véleményét.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Csoportos garázdaság bűntette miatt indított büntetőeljárást hat fiatalemberrel szemben a Pécsi Rendőrkapitányság.

Pécs, 2015. április 21. - A megszokottól eltérő hónapokban érkezik mostantól több ezer lakásba a vízmérő-leolvasó, és az is előfordulhat, hogy nem a jól ismert szakember csenget. Áprilistól ugyanis változik a vízmérő-leolvasás megszokott ütemezése a Tettye Forrásház szolgáltatási területén.

gandhi-indiai-szoba-atadasa400-1397066206.jpgPécs, 2014. április 9. - Húszéves a pécsi Gandhi Gimnázium, amelyben már nyolcszáznál is több roma diák szerzett érettségi bizonyítványt. Az alkalomból "indiai szobát" adtak át az iskolában.