Enyhébb büntetést kapott a gyilkos anya

2013. november 5., kedd 21:20

A Pécsi Ítélőtábla tizennégyről tizenegy év fegyházra enyhítette jogerősen annak a nőnek a büntetését, aki agyonütötte újszülöttjét tavaly Pécsett.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa mellőzte a Pécsi Törvényszék elsőfokú ítéletéből, hogy V. Mária előre kitervelte tettét, és tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt marasztalta el. Mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és megszüntette szülői felügyeleti jogát első gyermeke felett.
   

hirdetés

Az eset 2012. augusztus 18-án történt. A 21 éves nő a szülés jeleit érzékelve azzal az ürüggyel, hogy levegőzni indul, elment otthonról, majd egy romos iskolaépület mögött egészséges fiúgyermeknek adott életet. A gyermeket nem akarta megtartani, ezért egy kővel a fejére sújtott, plédbe csavarta, táskába tette, és bedobta az épület alagsorába.
   

A nő 2009-ben ismerkedett meg élettárásával, később teherbe esett tőle, ezért mindketten megszakították iskolai tanulmányukat, és összeköltöztek. Az első gyermek születése után a család helyzete rendezett volt, az apját és anyját korán elvesztő nőt befogadták a párjáért és gyermekéért keményen dolgozó férfi hozzátartozói.
   

A vádlott később újra terhes lett, ezt azonban eltitkolta környezete elől. Bő ruhákban járt, és amikor rákérdeztek, mitől változott meg az alakja, azt mondta, meghízott. Egy idő után azonban a család nőtagjai számára bizonyossá vált, hogy babát vár, ezért követelték, hogy forduljon orvoshoz, de ő még ekkor is tagadott, illetve azt állította, volt vizsgálaton, és nem terhes.
   

Amikor a gyermek megölése után hazament, erősen vérzett, ezért mentőt hívtak hozzá, az orvosi vizsgálat pedig igazolta, hogy gyermeket hozott a világra. A nő sem a mentőknek, sem a rendőröknek nem mondta el, hová tette az újszülöttet. A holttestre később keresőkutya talált rá.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Országosan az elsők között jött létre 2011 áprilisában a Mecsek Mentőcsoport, amely az első megyei szintű önkéntes mentőcsoport volt Baranyában. Az önkéntesek azóta többször is segítették a hivatásos katasztrófavédelmi munkát. Kerestek eltűnt személyeket a Mecsekben, hóval elzárt települések betegeit mentették ki, és legutóbb az árvízi védekezésben vettek részt. A megyei mentőcsoport után most járási szinten is megkezdődik az önkéntesek toborzása. Az első járási mentőcsoport szentlőrinci központtal alakul meg.

mobil-1355941797.jpg

Jogerős ítéletében felmentette a 2010. januári pécsi kertvárosi emberölés vádlottját a Pécsi Ítélőtábla szerdán. A vádirat szerint a közismerten kábítószer-kereskedéssel foglalkozó sértett Pécs kertvárosi részén lévő lakásába 2010. január 30-án ismeretlen személyt vagy személyeket engedett be, akik bántalmazták, majd átvágták egy késsel a torkát. Ezt követően a tettesek a lakásból néhány százezer forint értékben ingóságokat és okiratokat vittek el.

Pécs, 2015. augusztus 19. - A baranyai rendőrség és polgárőrség támogatásának, jelenlétének erősítését, a köztéri kamerarendszerek fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatát kéri a kormánytól a megyei közgyűlés a bevándorlással és a Martonfa közelébe tervezett befogadóállomás létesítésével összefüggésben.