Elkezdték bontani a pécsi magasházat

2016. március 26., szombat 11:00

magashaz-bontasa-start400-1458985515.jpg

Pécs, 2016. március 26. - Megkezdődött a héten a magasház néven emlegetett 25 emeletes épület bontása, az abból származó törmeléket szállító első teherautó péntek délelőtt hagyta el a területet - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester - aki a szocializmus utolsó hatásának nevezte az épületet - a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy egy nagyon régóta húzódó, a pécsieket irritáló helyzet szűnik meg a bontással.

 

Az MTI-nek megküldött írásos tájékoztató szerint az első teherautóval a magasház legfelső szintjeiről származó betondarabokat, törmelékeket szállítottak, amelyeket a hét közepén kezdtek leemelni Magyarország legmagasabb toronydarujával.

 

A polgármester hangsúlyozta, a kivitelezők gondoskodni fognak arról, hogy a munkálatok a lehető legkisebb zaj- és porterheléssel járjanak. Naponta legfeljebb négy-öt teherautó szállítja el a törmeléket a 6-os főúton Pécs keleti határába további feldolgozásig.

hirdetés

 

Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a munkálatok év végéig befejeződnek, eddig kell ugyanis elszámolni a bontáshoz biztosított 1 milliárd 256 millió forintos azonnali kormányzati támogatással. A területen a pécsiek korábbi kérésével összhangban park kialakítását tervezik - fűzte hozzá.

 

magashaz-bontasa-start-pavazs-csizip500-1458985712.jpg

 

A magasház bontásának előkészítő munkálatai tavaly decemberben indultak el az épület környezetében lévő középületek és lakóépületek felmérésével. A 25 emeletes ház körül 16 méteres védőzónát kialakítottak ki, a Hungária út érintett szakaszának elterelése érdekében 100 méter hosszú ideiglenes elkerülőutat építettek. A gyalogosok számára védőtetős folyosó épült.

 

A balesetveszély csökkentése érdekében a napokban egy Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül. Egy szint bontása mintegy kilenc-tíz napot vesz igénybe az írásos összefoglaló szerint.

 

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat. Az épület hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

 

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

 

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

magashaz-bontasa-start500-1458985920.jpg

Kapcsolódó cikkek

nagyjanosne4-1374597839.jpgA Kaposvári Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a képen látható Nagy Jánosnét. A 71 éves kaposvári asszony 2013. július 9-én a Szigetvári Kórház Sebészeti Osztályán a testvérét látogatta meg. Mióta tőle távozott, ismeretlen helyen tartózkodik, életjelet nem adott magáról.

Pécs, 2014. május 8. - A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése mai, rendkívüli ülésén a holokauszt 70. évfordulója alkalmából írásban deklarálta elköteleződését: Pécs városában - és sehol a világban - többé ne fordulhasson elő, hogy valakit vallása, bőrszíne vagy bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

Idén március után a Vidanet ősszel is kiírta a CivilekNet pályázatot, melyen pécsi és környékbeli civil szervezetek nyerhetnek tizenkét hónapos ingyenes internet-hozzáférést. A cég olyan, a szolgáltatási területén működő civileket kíván támogatni, amelyek mindennapi munkájához elengedhetetlen a világháló elérése.