Elhelyezték a POSzT versenydarabjainak lakatjait

2014. június 12., csütörtök 06:00

poszt14-lakatok400-1402514384.jpgPécs, 2014. június 12. - Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) versenydarabjait jelképező lakatokat helyezett el tegnap Huszti Péter, a fesztivál díszvendége és Páva Zsolt polgármester a város tavaly átadott új lakatfalán.

A baranyai megyeszékhelyen több évtizedes hagyománya van a lakatolásnak. Főként a szerelmespárok, kapcsolatuk zálogaként, de turisták, visszatérésük reményében is helyeznek el lakatokat a belvárosban. A korábbi lakatfal tavaly telt meg több tízezer függőzárral, ezért a 2013-as POSZT idején ettől nem messze, a Sétatér bejáratánál Bodrogi Gyula, a fesztivál tavalyi díszvendége avatott új helyszínt Páva Zsolttal közösen.

hirdetés

 

A polgármester idén Huszti Péter, Kossuth-díjas színművésszel helyezett el ismét egy-egy lakatot az új, összesen százötven darab két méter magas és hármasával összehegesztett acélcsőből álló, körbejárható, hétezer lakatot is elbíró alkotásra. Emellett további tizenhárom lakatot is hozzákapcsoltak a falhoz, amelyek a POSzT idei versenydarabjainak címeit viselték magukon.

 

A legtöbben, akik Pécsen lakatot helyeznek el, abban a reményben teszik mindezt, hogy visszatérnek a városba. Mi abban hiszünk, hogy a POSzT-lakatok időről időre megelőlegezik a soron következő fesztivált egy véget nem érő folyamatot jelképezve ezzel - mondta Páva Zsolt, mielőtt elhelyezte volna saját függőzárát.

 

Huszti Péter azt hangsúlyozta, hogy a baranyai megyeszékhelyen kiváló otthonra lelt a fesztivál tizennégy esztendővel ezelőtt, atmoszféráját különösen kedvelik a hazai színművészek. A Kossuth- és Jászai-díjas művész reményét fejezte ki, hogy még hosszú évekig Pécsen marad a rendezvény, s programjaira mindig sokan látogatnak el. Hozzátette: szívesen helyezi el saját lakatját Pécsen, hiszen bensőséges kapcsolata van a várossal, a települést a világ legkedveltebb helyszínei között tartja számon.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. szeptember 23. - Ma kezdődik a kreatív ipari ágazatait, valamint a művészeti és formatervezési műhelymunkákat több mint húsz programmal bemutató DesignPécs tíznapos eseménysorozat.

apak-napja-pecs-1395259694.png

Pécs, 2014. március 19. - A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.  A Washington állambeli Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője Amerikában. Apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét.

10000lepes2016pecs400-1472558998.jpg

Pécs, 2016. augusztus 31. - A tavalyi év sikerein felbuzdulva idén is megrendezésre kerül a „10 000 lépés érted és értük” jótékonysági séta Budapesten és a nagyobb magyarországi városokban, többek közt Pécsen is. A részvételhez szükséges megvásárolt támogatói jegyekből befolyó összeget a Dóri Háznak ajánlják fel a szervezők.