„Egy ember élete is sok”

2013. február 23., szombat 16:01

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából rendkívüli közgyűlést tartottak a Városházán. Kovács Béláról is megemlékeztek. Az eseményt a Himnusz közös éneklése zárta.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját minden évben február 25-én tartják annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon hurcolták el a Szovjetunióba.


A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000.június 13-án fogadta el a határozatot, miszerint a középfokú oktatási intézményekben február 25-én emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól.

 

 

A Városházán tartott megemlékezésen Páva Zsolt polgármester, Nagy Csaba alpolgármester,Csizi Péter alpolgármester, országgyűlési képviselők, valamint Kovács Béla családtagjai is részt vettek.
A megemlékezést a Mecsekaljai Iskola Kovács Béla Általános Iskolája tanulóinak ünnepi műsora kísérte.

hirdetés

 

Miért emlékezünk....

 

 

„E korszakot nem lehet és nem is szabad elfelejteni. Az emlékezés elsődleges célja pedig, hogy ne történhessen meg újra..”

 

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője szerint, súlyos mulasztás történt, mely az MSZMP utódjának tekinthető MSZP-t is terheli.
„A rendszerváltáshoz fűződő lehetőségeket eltékozolták az elmúlt húsz évben.”
Üzenete a fiatalok számára az, hogy tanuljanak a múlt és a jelen hibáiból is.

 

 

Gymesi Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy míg a kommunizmus bűneit elkövetők egy idegen hatalom kiszolgálói voltak, úgy ma is fennáll az idegen hatalmak fenyegetésének veszélye.
„Csak most nem vörös csillaggal, hanem kék zászlóval és sárga csillaggal.”
Példaként említette azt a közelmúltbéli esetet, mikor az izraeliek elleni kosárlabdameccsről kitiltották a magyar zászlókat a sportcsarnokból Szolnokon.
Beszélt arról is, hogy a kommunizmus nyújtotta itthoni körülmények miatt sokan kényszerültek elhagyni hazájukat és külföldre települni egy jobb élet reményében.
„Ezt akkoriban disszidálásnak hívták, ma külföldi munkavállalásnak.”
Szerinte fontos a jelen rendszer vizsgálata, összevetése a régivel, és, ha bármilyen hasonlóságot találunk, közös erővel tenni kell ellene a magyar népért.


Kovács Béláról

 

 

Született: Patacs, 1908.április 20.
Kisgazdapárti politikus, a Tildy Zoltán és Nagy Ferenc-kormány, majd Nagy Imre második és harmadik kormányának földművelésügyi minisztere.
1947-ben a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a  Szovjetunióba szállították, és évekig ismeretlen helyen tartották fogva.
A következő hat évet Szibériában, a Gulágon töltötte, 1953-tól pedig egy moszkvai börtönben sínylődött, mígnem 1955-ben a Szovjetunió kiadta őt a magyar kormánynak. Kovács Béla csak 1956 tavaszán nyerte vissza szabadságát. 1959-ben hunyt el.
Házát az Önkormányzat vásárolta meg, és múzeum berendezését tervezi benne, hogy méltóképp emlékezhessenek meg róla.
2013. február 25-én, hétfőn pedig ünnepséget tartanak a Mecsekaljai Iskola Kovács Béla Általános Iskolájában, melynek végén Kovács Béla házához is ellátogatnak.
 

Kapcsolódó cikkek

wakeboard2-400-1446995339.jpgPécs, 2015. november 9. - Vasárnap átadták a Pécsi Víz Szolgáltató Kft. beruházásaként, mintegy félmilliárd forintból épült tüskésréti létesítményt az egykori ipari területen. A Central Wakeboard szabadidőpark európai uniós pályázati forrásból, a pécsi hőerőmű támogatásával jött létre.

credo-buszok-mti-1377633477.jpgMegújul a pécsi közösségi közlekedést biztosító Tüke Busz járműparkja: a cég által vásárolt 15 új busz csütörtöktől közlekedik az utcákon - jelentette be Csizi Péter alpolgármester kedden. A Credo szólóbuszok beszerzése annak a 2012 végén meghirdetett programnak a része, amelynek célja a helyi tömegközlekedés színvonalának javítása a régi, folyamatosan javításra szoruló járművek cseréjével.

Pécs, 2016. május 13. - Szombaton, május 14-én speciális tematikájú városnézésekre várja ismét nemcsak a turistákat, de a város múltja iránt érdeklődő pécsieket is az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft.