DRAVIS3: nemzetközi tapasztalatok, új eszközök

2014. szeptember 6., szombat 12:00

Pécs, 2014. szeptember 6. - Az Európai Unió által támogatott DRAVIS3 nemzetközi projekt többirányú fejlődést is hozott Baranya megyébe. Elsősorban nemzetközi tapasztalatokra tettek szert a mentéseket és beavatkozásokat irányító személyek, a speciális képességekkel bíró mentőerők és a hivatásos tűzoltók. A pályázat nem utolsósorban jelentős eszközfejlesztést is lehetővé tett a megyei katasztrófavédelem számára.

Dr. Szűcs Márton a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és a DRAVIS3 projekt közös technikai titkárságának vezetője az augusztus 26-án, Csokonyavisontán megrendezett záró konferencián úgy fogalmazott: „egyedülálló az a szakmai hozzáértés és jövőbe tekintés, amellyel a katasztrófavédelmi igazgatóság megtervezte és megvalósította a pályázati források felhasználását. A titkárságvezető külön kiemelte, olyan mentéshez és felderítéshez használható eszközöket lát a kiállítósátorban, amelyek a magas kvalitású szakemberek munkáját teszik könnyebbé és gyorsabbá.”

hirdetés

 

A pályázatnak köszönhetően a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság húszezer euróért, átszámítva hatmillió forintért vásárolt eszközöket. Annak érdekében, hogy a megyei szinten működő Mecsek Mentőcsoport mellett a járási önkéntes mentőszervezetek is használhassák a beszerzett felszereléseket, az igazgatóság tizenhét alumínium szállítóládát vásárolt, amelyben külön csoportosítva helyezte el az eszközöket.

 

dravis3-550-1409997396.jpg

 

Külön láda áll rendelkezésre a mélyből, illetve magasból mentési feladatokhoz, a kárhelyszínek megvilágításához, a felderítéshez, az ipari alpinista feladatokhoz, az emelésekhez vagy épp az egészségügyi támogatáshoz. Többek között csörlőket, födémtámaszokat, hordágyat, köteleket, egyéni védőfelszereléseket, láncfűrészt, betonvágó gépet, áramfejlesztőt, kézi szerszámokat és felderítő eszközöket vásárolt a megyei igazgatóság.

 

A következő időszak egyik feladata a szállítóládák tartalmának a megismerése lesz, majd ezt követően gyakorlatokon fogják kipróbálni az eszközöket. A cél az, hogy a Baranyában működő önkéntes mentőszervezetek tudását fejlesszék, és megfelelő felszerelésekkel lássák el őket. A megyei katasztrófavédelem folyamatosan gondoskodik arról, hogy az önkéntes szervezetek felújított bevetési ruhákhoz és felszerelésekhez is hozzájussanak.

 

A DRAVIS3 keretében beszerzett felszerelések jelentős értéket képviselnek, ezért azokat az igazgatóság pécsi központi raktárában helyezték el. Gyakorlatkor, éles bevetésnél a megyei vagy bármely járási mentőcsoport elviheti az egységládákat, és használhatja azok tartalmát.

 

Forrás és fotó: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

A város évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a lehető legegészségesebb környezetet biztosíthassa a pécsieknek: 16 ilyen program fut jelenleg is emiatt. Ezúttal Pécs azt a célt tűzte maga elé, hogy pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre. Ez nem csak komoly elismerés Magyarországnak és a városnak, de új munkahelyeket is jelent. 

kodalykozpont400-1383475861.jpgIdén már második alkalommal hirdet pályázatot pécsi civil szervezetek részére a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) a Kodály Központ termeinek díjmentes használatára.

Pécs-Szentlőrinc, 2016. augusztus 3. - A Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén rendezi 23. agrárvásárát, a Szentlőrinci Gazdanapokat. Szakvásár lévén évről évre tartják magukat a „műfaji keretek” között, azaz elsősorban a legújabb termeléstechnológiáknak, gépeknek, innovatív fejlesztéseknek, állatkiállításnak, kis- és nagytermelőknek, külföldi partnereknek, üzletembereknek és nem utolsó sorban a közönséget vonzó szakmai és szórakoztató programoknak adnak teret.