DRAVIS 3-gyakorlat horvát és magyar mentőcsapatokkal

2013. november 17., vasárnap 15:45

dravis3-1-400-1384699158.jpgHorvát-magyar katasztrófa-elhárítási együttműködési gyakorlatot rendezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a DRAVIS 3 projekt keretében. A cél a határon túlnyúló kapcsolatok továbbfejlesztése, a három horvát határ menti megye - Baranya, Somogy és Zala - minősített és Baranya járási mentőcsapatainak rendszerbe állítása volt.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program DRAVIS 3 projektje a katasztrófavédelmi szakmai együttműködés kiterjesztését, továbbfejlesztését, valamint a határon átnyúló stratégiai kérdések egyeztetését és összehangolt közös akciók megvalósítását célozza meg - derül ki a vezető partner Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján.

 

A november 15-16-i pécsi gyakorlaton felderítés, katasztrófahelyzeti gázömlés-elhárítás, árvízi védekezés, romos épületből sérült mentése betonvágással, sérült mentése sziklafalról, eltűnt személy kutyás keresése, búvárgyakorlat, katasztrófahelyzeti elektromos hálózati vészhelyzet, illetve víznyomócső-sérülés elhárítása, valamint tömegkarambolnál műszaki mentés jelentett gyakorlati kihívást az indításként elméleti módszertani képzésben is részesülő mentőcsapatoknak.

hirdetés

 

Az EXPO Centerben berendezkedett központi táborból irányított gyakorlat terepéül szinte kizárólag a volt Megyeri úti vízműtelep szolgált. Csak a sziklafalról mentés és kutyás keresés zajlott a Mecsek-oldalban.

 

A kétnapos képzés résztvevői horvát részről Eszék-Baranya és Kapronca-Kőrös megyében működő mentőcsoportok, magyar részről pedig a következők voltak: a Misina Mentőcsoport Egyesület, a Zala és a Kötél Mentőcsapatok, a mecseknádasdi önkéntes tűzoltók, a Sellyei, Pécs-Hármashegy, Komló-Szászvári, Szigetvári, Siklós-Villányi, Szentlőrinc-Szigetvidék és a mohácsi Mersa Járási Mentőszervezetek. De szintén kivették a részüket a feladatok megoldásából a pécsi hivatásos tűzoltók, valamint az Országos Mentőszolgálat, az E-ON és a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei.

 

A gyakorlat zárásaként Mácsai Antal megyei katasztrófavédelmi igazgató megköszönte a horvát és a magyar mentőcsapatok munkáját, majd hozzátette: kimagaslóan sikeresnek ítéli meg mind az előkészítő munkát, mind a végrehajtást. A résztvevők véleménye alapján is eredményes két nap zajlott Pécsen.

 

Részletes beszámolók és képgalériák a baranya.katasztrofavedelem.hu oldalon: péntek és szombat.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület; MTI-fotó: Sóki Tamás

 

dravis3-2-1384699613.jpg

Kapcsolódó cikkek

pepita-szalagatvagas-mti-soki-tamas400-1384538223.jpgNemcsak a Balokány-liget újult meg, hanem az egykori, igen népszerű Pepita épülete is. A hajdani diszkóból közösségi központot alakított ki a város - erre mintegy 40 millió forint pályázati pénzt nyertek. A kétszintes, tetőteraszos épületben több tucatnyi érdekes és hasznos programmal, tanácsadással és szabadidős lehetőségekkel várják mostantól a pécsieket.

zooterv-ejszaka400-1410815785.jpgPécs, 2014. szeptember 16. - Páva Zsolt polgármester részvételével ünnepélyes keretek között helyezték el tegnap a teljesen megújuló Pécs Zoo alapkövét.

Pécs, 2015. május 23. - Átadták a több mint harminc éve működő, többek között elektronikai berendezések, kapcsoló- és vezérlőszekrények gyártásával foglalkozó Kontakt-Elektro Kft. új üzemcsarnokát.