Daflics ezredes szabad - mi lesz a gárdával?

2012. szeptember 10., hétfő 11:28

Daflics ezredes

Szabadlábra helyezte a rendőrség a büntetett előéletű Bagó Ferencet, aki a közelmúltban nehezen körülhatárolható "békefenntartó csoport" szervezésébe fogott. Hogyan tovább?

Érdekes módon igazán senki nem lepődött meg a híren, hogy "roma gárda" szerveződik. A Magyar Gárda alakulása óta mindenki tudhatta, hogy előbb vagy utóbb lesz valami válaszlépés. Hiszen hiába próbálná bárki is szépíteni: a Magyar Gárda legfőbb célja törvényes és törvénytelen működése során is a romák megfélemlítése volt.

 

 

A magyar szélsőjobb ellenségképét  a zsidók és a romák alkotják, de mivel az előbbiek kevésbé körülhatárolhatóan vannak jelen az országban (nincsenek saját falvaik, vagy a városokban negyedeik) és az egyszerű nép egyébként is inkább a romákhoz köthető problémákkal van elfoglalva, logikusan ők lettek az erőszakszervezet kiemelt célpontja. A zsidók elleni küzdelmet meghagyták a Jobbik intellektuálisabb beállítottságú tagjainak.

hirdetés

 

Voltaképpen az a csoda, hogy ilyen sokat kellett várni az első kis ügyetlen kezdemény megjelenésére. Hiszen az elszenvedett sérelmekre az emberek egyik legtermészetesebb reakciója, hogy visszaütnek, mind egyénként, mind közösségként. Annak ellenére, hogy tudjuk, ez gyakran nem vezet jóra. Ha nekik lehet egy gárdájuk, és eljöhetnek fekete egyenruhában masírozni meg üvöltve cigányozni az ablakunk alatt, amikor csak tetszik nekik, nekünk miért ne lehetne egy saját gárdánk? És valóban, miért ne?

 

 

Sikerélmény a Jobbiknak: Németh Zsolt boldogan pózol Bagó képével

A választ megadja a magyar rendőrség: mert ez közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezése. A kommandósok rögtön le is csaptak Daflics ezredesre, könyörtelenül fegyvert fogva az őt fuvarozó pécsi újságírónőre is. És a negyvenöt éves önjelölt Zorró, akinek képességeiről és személyiségéről híven tanúskodnak bőséges Facebook bejegyzései, egészen hétfőig ült őrizetben a rendőrségen.

 

Nincs is ezzel probléma, hiszen a felelőtlen, vadregényes képzeletű ezredes így legalább szembesül a sivár valósággal. De miért nem szembesítették vele az elmúlt évek folyamán ekkora eréllyel a Magyar Gárda vezetőit? Arra senki sem gondolt, hogy a megalázóan lefolytatott, köznevetség tárgyává vált eljárás után a sértettség még kevésbé hagyja nyugodni a felzaklatott kedélyeket? Arról nem is beszélve, hogy az egész eseménysorozat a romák közé is megosztást hozott: az Országos Roma Önkormányzat például közleményben üdvözölte e belügyminisztérium gyors és hatékony kezdeményezését. Ami érthető, de koránt sem ad választ a magukat védtelennek érző roma közösségek kérdéseire.

 

 

A Facebook-on továbbra is szerveződik a roma gárda, immár névtelenségbe burkolózó vezető szárnyai alatt, a kommunikációt pedig immár olyan "szakember" irányítja, aki Daflics ezredessel szemben jól ismeri a magyar nyelvet és a helyesírást.  Persze az is lehet, hogy nincsen semmiféle vezető, csak néhány unatkozó, intrikus hajlamú Facebook felhasználó. Bár az sem kizárt, hogy valójában a Roma Gárda sem létezik, csak egy szélsőjobboldali hecckampány egész, hiszen a Facebook-os szervezkedések leginkább az ő mulattatásukat szolgálják, újra teret adva, hogy végtelen kommentözönben adhassanak hangot roma embertársaik iránti érzelmeiknek.

 

Akárhogy is: 2003-ban a Magyar Gárdával szépen elindultunk a lejtőn, és egyre gyorsabban haladunk rajta...

Kapcsolódó cikkek

szava2-400-1465012655.jpg

Pécs-Szava, 2016. június 4. - Madárbarát tanösvény és iskolai zöld közösségi tér valósult meg a Duna-Dráva Cement Zöld Megoldás-pályázatának támogatásából. A pécsi Bánki Donát utcai Általános Iskola megújult udvara a környezeti nevelést segíti, míg a Szavai Óvoda madárbarát tanösvénye a természet értékeire irányítja a legkisebbek figyelmét.

2-a-madaras-ivokut400-1429848703.jpgPécs, 2015. április 24. - Apró tutajok tucatjai vették birtokba a Balokány-tavat egy hónappal ezelőtt a víz világnapján - a szokatlan regatta azonban a különleges látványon túl egy évekre szóló vizes élményhez is hozzájárult. A legaktívabb tutajépítő intézményt ugyanis a Tettye Forrásház Zrt. ivókúttal ajándékozta meg.

Pécs, 2014. október 15. - A Tettye Forrásház a zavartalan és kiegyensúlyozott ivóvízellátás érdekében október 16-tól hálózatöblítési és -tisztítási munkálatokat végez a tortyogói távvezetéken.