Csányi Sándor, Udvardy György megyei díszpolgár

2016. november 29., kedd 07:00

Pécs, 2016. november 29. - Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Udvardy György pécsi katolikus megyés püspök vehette át a Baranya megye díszpolgára címet a megyei önkormányzat közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

A közgyűlés fideszes elnöke, Nagy Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott: a kitüntetettek áldozatos munkája tetten érhető a megye hétköznapjaiban. Egyúttal jelképesnek nevezte az ünnepség helyszínét - a pécsi Papnövelde utcában található közgyűlési dísztermet -, amelyet közadakozásból építettek.

 

A méltatás szerint Csányi Sándor a megye gazdasági életének fellendítését elősegítő tevékenységének és aktív társadalmi, jótékonysági szerepvállalásának elismeréseként kapta meg a megyei díszpolgári címet.

hirdetés

 

Hangsúlyozták: Baranyában több vállalkozás fűződik Csányi Sándor nevéhez, köztük a Bonafarm-csoporthoz tartozó Bóly Zrt. és a villányi Csányi Pincészet Zrt. Az általa alapított cégek több mint 5500 embert foglalkoztatnak, valamint beszállítóikon keresztül további több ezer családnak biztosítanak megélhetést.

 

A méltatásban kitértek az üzletember karitatív tevékenységére is, kiemelve, hogy a Csányi Alapítvány 2007-ben Pécsett indult Életút programjának keretében a megyeszékhelyen 71 gyermek tanul. A szervezet Mohácson - negyvenhat tanulóval - közösségi házat üzemeltet.

 

Csányi Sándor a díjat megköszönve jelezte, hogy továbbra is aktív, fejlesztő szerepet vállal a megye gazdasági életében. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöki tisztségét is betöltő üzletember utalt arra, hogy fontosnak tartja a baranyai és a pécsi labdarúgás fejlesztését is.

 

Udvardy Györgynek a Pécsi Egyházmegye hit- és közéletének alakítása során, valamint az egyházi intézmények megújítása terén végzett tevékenysége elismeréseként adományoztak megyei díszpolgári címet. A tisztségét 2011 áprilisa óta betöltő egyházi vezető az egyházmegye 83. püspöke.

 

A méltatás szerint az egyházi fenntartású intézményben tanulók száma Udvardy György beiktatása óta megduplázódott, valamint az egyházmegye több - korábban bezárásra ítélt -, hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodát és iskolát vett egyházi tulajdonba. Az elmúlt öt évben mintegy nyolcvan plébániát újítottak fel - tették hozzá.

 

Felidézték az egyházmegye tavaly augusztusban lezárult, mintegy 1,5 milliárd forintos európai uniós forrásból megvalósított pályázatát is, amelynek keretében felújították a püspökség kiemelt jelentőségű szakrális-liturgikus épületeit.

 

Udvardy György beszédében a közjó előmozdításának fontosságát kiemelve, a bibliai Jeremiás próféta könyvéből idézve az egyházmegye céljáról úgy fogalmazott: "a reményt és a jövőt szeretnénk szolgálni".

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

kutavatas-a-meszesi-iskolaban400-1464839877.jpg

Pécs, 2016. június 2. - „Zöld, mint egy oázis!” - így vették birtokba új ivókútjukat a gyerekek június 1-jén a Budai Városkapu Iskolában, a vízszolgáltató pályázatán díjazott intézményben.

20140531-112920-1401729365.jpgÖt év után tért tért vissza Pécsre a dartsosok országos mezőnye. A steel egyéni országos darts bajnokság szombati záró fordulóját Nagy Csaba alpolgármester nyitotta meg.

Megújult árukészlettel ismét garázsvásárt rendez Rácvárosi úti telephelyén a pécsi Szemem Fénye Alapítvány. A vásár napján, augusztus 9-én körbejár kisteherautójuk is a városban, tehát várják azok jelentkezését, akik adományt ajánlanának fel számunkra.