Családi napközi sajátos nevelési igényű gyerekeknek

2015. december 2., szerda 06:05

Pécs, 2015. december 2. - Eredményesen zárult a Fészek Gyermekotthon és Bölcsödében SNI családi napközi létrehozását célzó uniós projekt.

Dr. Őri László alpolgármester tájékoztatása szerint a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága tizenegy bölcsődét, egy családok átmeneti otthonát és egy családi napközit működtető gyermekjóléti intézmény, mely kiemelten kezeli a sajátos nevelési igényű kisgyermekek (SNI) nevelését, gondozást, korai fejlesztését. Sajnos előfordul, hogy az intézményt olyan súlyos fogyatékossággal élő kisgyermekek szülei keresik meg, akik gyermekük állapota vagy magatartási/viselkedési problémája miatt nem integrálhatóak gyermektársaik közé.

hirdetés

 

Az alpolgármester úgy vélekedik, a projektnek köszönhetően létrejött családi napközi nagy segítséget nyújt az érintett családok számára, amely a gyermekek nevelése, gondozása mellett a fejlesztésüket is tudja vállalni, míg a szülők dolgoznak, vagy egyéb ok miatt nem tudják biztosítani gyermekük felügyeletét.

 

Őri László szerint a városvezetés és az önkormányzat intézkedéseivel annak a kormányzati szándéknak a szellemében jár el, amellyel megerősítik a közösségeket, támogatják a gyermekvállalást, a családokat. Utalt arra, hogy az utóbbi időben több bölcsőde és óvoda újult meg Pécsen, volt hogy közfoglalkoztatottak segítségével.
Emellett az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a város rendelkezésére álló, kormány által garantált támogatásokból 2020-ig több mint 2 milliárd forintot költenek bölcsődei és óvodai fejlesztésekre.

 

A nemrég lezárult TÁMOP-projekt részeként a Gosztonyi Gyula utcai telephelyen speciális csoportszoba készült el, valamint speciális SNI igényeknek megfelelő eszközöket és játékokat - 27 fajta különböző beltéri játékot, 29 különféle típusú, a szolgáltatást segítő eszközt, valamint textileket, bútorokat és udvari játékokat - szereztek be.

 

Az így létrejött családi napközivel a város a dél-dunántúli régióban elsőként, hiánypótló szolgáltatásként indult el a szolgáltatási szemléletű, egyedi igényekre és szükségletekre is választ adó, gyermek és családbarát szolgáltatási struktúra kialakítása felé; segítséget nyújtva azoknak a családoknak is, akik egészséges csoportba nem integrálható SNI-s kisgyermeket nevelnek.

 

A projektnek köszönhetően a családi napközi szakemberei egy, a más kisgyermekellátással foglalkozó intézményeknél is adaptálható módszertani anyagot készítettek, melynek segítségével remélhetőleg minél több ilyen típusú óvoda és bölcsőde alkalmazhatja a pécsi módszert országszerte.

 

Forrás: PMJÖ Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. július 23. - A falvak életben tartásának fontosságát hangsúlyozta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) volt elnöke tegnap Pécsen. Az Európai Unió konzultatív, tanácsadó szerveként működő grémium vezetői tisztségét 2010. és 2013. között betöltő Staffan Nilsson a baranyai megyeszékhelyen zajló nemzetközi tanulmányok nyári egyetem keretében tartott sajtótájékoztatót.

Az éjféli miséről tartott hazafelé az az idős hölgy, akit házának kapujában támadott meg ismeretlen tettes.

A rendőrség nyomoz.

zsinagoga2-400-1392213792.jpgPécs, 2014. február 13. - Mintegy 110 millió forintból indul a pécsi zsinagóga belső restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató kiállítás kialakítása - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen.