Bíróság: jogszerűtlen volt a Magasház értékesítése

2014. november 20., csütörtök 06:00

Pécs, 2014. november 20. - Az önkormányzattól újra a La Torre Kft. tulajdonába kell kerülnie a pécsi Magasháznak a Tatabányai Törvényszék napokban hozott első fokú, nem jogerős ítélete alapján. A bíróság jogszerűtlennek találta az épület értékesítését és az eredeti állapot visszaállításáról rendelkezett. A város fellebbez a döntés ellen - írta a bama.hu hírportál szerdán.

Az internetes lap cikkében utalt rá: a huszonöt emeletes, 1989 óta üresen álló ingatlant idén nyáron, zárt értékesítési pályázat keretében 25 millió forintért vásárolta meg a város a felszámolás alatt álló La Torre Kft-től.

 

"A pályázatra egyedül a pécsi önkormányzatot hívták meg, mert csak neki van és lehet arra reális indoka, hogy az önmagában legfeljebb néhány száz millió forintot érő telken álló épületet a mintegy egymilliárd forint körüli értékű bontási kötelezettség vállalása mellett megvásárolja" - tették hozzá.

hirdetés

 

Az írás kitért rá: a pert az a spanyol cég kezdeményezte, amely korábban kölcsönt nyújtott egy szintén spanyol érdekeltségű vállalatcsoportnak a magasházat is tartalmazó pécsi stratégiai ingatlancsomag évekkel ezelőtti megvásárlásához.

 

Hamvas Ákos, a törvényszék bírája a lap érdeklődésére közölte, hogy a perben a felperes spanyol cég az adós hitelezője, a magasház jelzálogjogosultja, az alperes pedig a La Torre, valamint a pécsi önkormányzat. Rámutatott, hogy a bíróság a felperes keresetének helyt adva úgy találta, hogy az értékesítés formája volt jogszerűtlen, ezért a szerződés érvénytelenségét mondta ki.

 

Nagy László, a felszámolást végző állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámoló biztosa az mondta: annak ellenére, hogy az épületet az építésügyi hatóság életveszélyesnek nyilvánította és a bontását elrendelte, a törvényszék az ügyben nem találta alkalmazhatónak a zártkörű értékesítés szabályait. A cég álláspontja ugyanakkor az, hogy a La Torre kft. vagyonelemei közé sorolt életveszélyes épület a felszámolás során történő értékesítés általános szabályaitól eltérően is eladható.

 

A pécsi önkormányzat a bama.hu érdeklődésére azt közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, és abban bíznak, hogy a másodfokon eljáró bíróság megváltoztatja az ítéletet.

 

A város közgyűlése a múlt heti ülésén nyilvánította eredménytelennek a magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást, mert a legelőnyösebb ajánlat is 261 millió forinttal magasabb összegű volt, mint a bontáshoz rendelt forrás. Pécs az épületet állami támogatásból kívánja lebontani, a munka egy évig is eltarthat.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. október 10. - Nőtt az érdeklődés a távfűtés iránt Pécsett az elmúlt években, a szolgáltató Pétáv Kft. a távhőrendszer bővülésének köszönhetően ma mintegy 5 százalékkal több hőenergiát biztosít ügyfeleinek, mint 5 évvel ezelőtt - tájékoztatta az önkormányzat pénteken az MTI-t.

rehabilitacios-kozpont-harkany400-1385898313.jpg2014 tavaszára elkészül a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház új, szállodai színvonalú épületszárnya. Az uniós beruházás eredményeként a pikkelysömör-betegségek kezelésének új, magas színvonalú hazai és európai központja jön létre.

Pécs, 2016. január 8. - Az időjárási viszonyok okozta balesetveszély miatt nem lehet látogatni a pécsi parkerdőket. A korlátozás nem vonatkozik a Misina-tető szomszédságában található sí- és szánkópályára - közölte a területeket gondozó Biokom Nfkt.