Biomasszából nyer energiát a fürdőváros önkormányzata

2013. október 19., szombat 08:00

harkany-zold-1382162399.jpgNagy összegű támogatást nyert Harkány Város Önkormányzata a Bio- és megújuló energiafelhasználás startmunka mintaprogram támogatása” pályázaton, melyet 2012 szeptemberében a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához nyújtott be. A polgármesteri hivatal korszerűtlen fűtési rendszerét biomassza üzemelésű kazán beépítésével modernizálták.

Az elnyert 12,5 millió forintnyi támogatás tartalmazta a kazán beruházási költségét, a fűtésre szolgáló faaprítékot előállító berendezés árát, valamint a fűtéshez- és az apríték előállításához szükséges munkaerő költségét. A kazán működtetéséhez szükséges egyéb berendezések beszerzése és a fűtőanyag tárolóhelyének kialakítása a város önkormányzatának saját költségvetéséből valósult meg.

hirdetés

 

A környezetbarát technológián alapuló kazán beépítése számos előnnyel bír, a saját előállítású - a földgáznál jóval olcsóbb - faapríték felhasználásával a jelenlegi és a jövőbeni fűtésköltségek jelentős mértékben, éves szinten kb. 3 millió forinttal csökkennek, emellett a beruházás során időjárást követő vezérlést is kialakítottak. A biomassza előállításával megoldódik a városban és a környékén összegyűjtött zöldhulladék elhelyezésének problémája is.

 

A kazán üzemeltetéséhez szükséges faapríték előállítását, az adagoló biomasszával való feltöltését, valamint a kazán megfelelő működésének folyamatos ellenőrzését a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának helyi kirendeltsége által közvetített dolgozók végzik. A pályázat keretén belül 2 fő 12 hónap időtartamú napi 8 órás foglalkoztatására van lehetőség, de további munkaerőigény esetén is számíthatnak a Kormányhivatal támogatására.

 

A kazán üzemeltetéséhez szükséges biomassza tavasz óta folyamatosan készült, így az idei fűtési szezon zavartalanul indulhatott.

 

Forrás: Harkány Város Önkormányzata

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. december 4. - A pécsi tömegközlekedési társaság mellett működő szakszervezet Nézzünk Együtt a Tükörbe programja decemberi akciójával igyekszik az ünnepekhez igazodni. Aki most hajlandó egy kicsit tenni a közöny ellen, egyhavi buszbérletet nyerhet.

Bántalmazás, fajtalankodás, lopás, koldulás: ezt tanulta élete első tíz évében alkoholista szüleitől a két kisfiú. A Pécsi Ítélőtábla 9 év börtönre ítélte az apát. A gyerekeket élettársa tudtával és beletörődésével hat éven át szexuálisan zaklatta és bántalmazta.

Pécs, 2015. november 6. - Megújult és bővült a hajléktalan férfiak átmeneti szállása Pécsett, a beruházás a napokban fejeződött be - közölte a Támasz Alapítvány.