Beköszöntött a csillagászati hét a Zsolnayban

2016. március 7., hétfő 06:00

tejut400-1457247941.jpg

Pécs, 2016. március 7. - Aktuális csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat hétfőtől egy héten át - közölte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK).

A csillagászati héten debütál a pécsi planetárium legújabb, A galaxisok birodalma címet viselő előadása - írta közleményében a baranyai megyeszékhely kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló ZSÖK.

 

A március 7-ei premiervetítés részvevői egy képzeletbeli űrhajón a fénysebességnél is gyorsabban juthatnak ki a naprendszerből a csillagok és a galaxisok közé. Az előadás csillagközi gázfelhőket is bemutat, amelyekben új csillagok és bolygórendszerek születnek, illetve megismerteti nézőit a Tejútrendszer távoli zugaival és olyan különleges objektumokkal, mint a fekete lyukak.

hirdetés

 

Horvai Ferenc űrkutatási szakértő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Magyar Űrkutatási Irodájának tagja hétfői előadásában Jurij Gagarin 1961-es űrutazásától követi nyomon az űrkutatás fejlődését, választ keresve arra a kérdésre is, hogy mikor juthat el ember a Marsra.

 

Március 9-én Hegedüs Tibor csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója az űrszemétről és a kozmikus környezetvédelemről tart előadást. Az érdeklődők egy korábban lezuhant űrszemétdarabot is kézbe foghatnak - emelte ki az MTI-hez eljuttatott közlemény.

 

Március 11-én Sárneczky Krisztián csillagász, kisbolygókutató Veszélyben a Föld? című előadásában a Földet "súroló" kisbolygókról értekezik, közben olyan izgalmas kérdésekre ad választ, mint hogy tényleg eltitkolhatná-e a NASA, ha felénk tartana egy kisbolygó, illetve, hogy miként lehet védekezni egy Földet fenyegető aszteroidával szemben.

 

A csillagászati hét programjain szó lesz még a sci-fik valóságtartalmáról, valamint a legújabb csillagászati felfedezésekről. Szombaton és vasárnap érdekes ismeretterjesztő programok várják a gyermekeket is, derült idő esetén a szervezők hétfőn, szerdán és szombaton este tartanak távcsöves bemutatót.

 

Forrás: MTI, a hét programja: www.pecsprogram.hu

Kapcsolódó cikkek

leonardo6-400-1401996847.jpgPécs, 2014. június 6. - A pécsi Leonardo-tárlat sikerére alapozva, a reneszánsz jegyében szervez nyári tábort a Janus Pannonius Múzeum. A játékos művészeti és történelmi táborban az iskolásokat izgalmas, kreatív, de mégis gazdag ismeretanyagot tartalmazó programokkal várják a szervezők.

mercedes-busz-pecs400-1384449710.jpgPécs, 2013. november 14. - Új, elsősorban kisgyermekes anyukáknak szánt bérletet vezet be járatain a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. a városi közgyűlés mai döntése értelmében.

rendorseg-1373311783.jpg

Kis július 7-i bűnkörkép Pécsről. Reggel négyen próbáltak lopni egy cég telephelyéről, de nem jött össze nekik. Este bántalmazás miatt akadt dolga a rendőröknek. Eljárások folyamatban, gyanúsítottak szabad lábon.