Barlangok biztonságban

2013. november 5., kedd 06:00

vizfo400-1383628011.jpgNemrég fejeződött be a Barlangbejáratok biztosítása és lezárása, műszaki létesítményeinek korszerűsítése a Mecsek és a Villányi-hegység területén című projekt, amelynek munkálatai még tavaly kezdődtek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál. A természetvédelmi célú beruházás az Új Széchenyi Terv jóvoltából valósulhatott meg, teljes költségvetése 66 millió forint volt.

Az Igazgatóság működési területén, a Mecsekben és a és Villányi-hegységben mintegy 250 barlangról van tudomása a szakembereknek. Ezek egy része fokozottan vagy megkülönböztetetten védett. E barlangok védettségét egyediségük és a bennük található képződmények sokasága indokolja.

hirdetés

 

A projekt eredményeként 16 fokozottan, illetve megkülönböztetetten védett barlang és képződményeik megóvása, valamint a védett és fokozottan védett denevérek élő- és telelőhelyeinek védelme, továbbá a barlangokban az élet- és balesetveszély elhárítása valósult meg.

 

A projekt egyik legjelentősebb beruházása az orfűi Vízfő-barlang (képünkön a bejárata) rekonstrukciója volt, melynek keretében a valamikori vízmű általi hasznosításhoz kapcsolódó, napjainkban azonban már nem használt műtárgyakat és szerelvényeket bontották el.

 

További részletekért kattintson a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára.

 

Fotó: mecsekikalauz.kdekor.hu

Kapcsolódó cikkek

nyerges-zoltan-cimlap650x433-1366026609.jpg

Nyerges Zoltán egy kisbolt előtt kért kölcsön egy telefont, hogy feladhassa magát a rendőrségen. A szemtanúk szerint a többnapos bujkálás ellenére a férfi nem tűnt megviseltnek.

Mohács, 2016. október 19. - Hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés miatt vádat emelt Szigetvár volt polgármestere, egyik önkormányzati képviselője és egy önkormányzati cég volt vezetője ellen a Mohácsi Járási Ügyészség - közölte a vádhatóság az MTI-vel.

"Száguldás szerelmesei" címmel Forma-1-es kiállítás nyílt Pécsen július 23-án, kedden. Az Árkád Bevásárlóközpontban többek között nyolc eredeti F1-es versenyautót mutatnak be.