Balikó Tamást december 17-én temetik

2014. december 6., szombat 07:00

baliko-tamas2014nov-400-1417782235.jpgPécs, 2014. december 6. - December 17-én, Pécsen vesznek végső búcsút családtagjai, kollégái és barátai a vasárnap elhunyt Balikó Tamás színművésztől, rendezőtől, a Pécsi Nemzeti Színház volt igazgatójától - tájékoztatta a teátrum az MTI-t.

A színház közleményében azt írta, a művészt délben, a Pécsi Központi Temető kápolnájában, evangélikus szertartás szerint búcsúztatják. Hozzátették: a teátrum Balikó Tamást saját halottjának tekinti, és gyűlnek a mécsesek a néhai igazgatónak a színház jegyirodájánál elhelyezett fotója előtt.

hirdetés

 

Balikó Tamást (november 12-én készült képünkön Egressy Zoltán Június című színművének próbáján a Győri Nemzeti Színházban) életének 57. évében, november 30-án váratlanul érte a halál.

 

A művész 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész, 1990-ben rendezői szakán. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1987-től a Vígszínház, a Játékszín, a szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház tagja volt. Cserhalmi Györggyel 1991-ben megalapította a Labdatér Teátrumot.

 

Balikó Tamás 1993-tól 2011-ig a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedett, de pályafutása során volt művészeti tanácsadó a budapesti Nemzeti Színháznál és magántanár a Kaposvári Egyetemen. Az elmúlt években szabadúszóként dolgozott.

 

Rendezéseit határozott elképzelés, biztos színészvezetés jellemezte. Főbb rendezései közé tartozott Nádas: Takarítás, O'Neill: Utazás az éjszakába, Christie: A vád tanúja, Mamet: Floridai öröklakás eladó, Rossini: A sevillai borbély, Miller: Az ügynök halála és Bernstein: West Side Story című darabja.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkek

A Magyarok Kenyere Ünnep keretében idén első alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Pékfesztivál, amely 2014. augusztus 19-én 18 órakor indul: a Pécsváradi Aranycipó Kft. által készített 10 méter hosszú kenyeret a Búza térről a Király utcán át a Széchenyi téren keresztül viszik a Szent István térre. A menetet 2 gólyalábas művész és a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar kíséri. A Szent István téren a kenyeret felszeletelik és szétosztják az érdeklődők között. 

Pécs, 2016. november 6. - Ötszázötvenmillió forintos önkormányzati forrásból újították fel az ivóvíz- és szennyvízhálózatot Pécs régi kertvárosi, hozzávetőleg hatezer lakosú családi házas övezetében - mondta Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.

racvarosi-ovoda1-400-1391943714.jpgPécs, 2014. február 9. - A tervezett ütemezésnek megfelelően halad a Rácvárosi Óvoda közel 120 millió forintból megvalósuló kivitelezése. A munkálatok előreláthatólag nyár végére fejeződnek be.