Átadták az első egyetem felújított épületét

2014. március 18., kedd 20:40

Pécs, 2014. március 18. - Átadták Magyarország első egyetemének mintegy félmilliárd forintból felújított épületét Pécsen. A létesítmény péntektől látogatható csoportosan.

Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az átadón hangsúlyozta: az egyetem talpkövei arra intik az utókort, hogy az építkezést szellemi és lelki értelemben is folytatni kell, hogy a magyarság történelmére és kultúrájára büszke, a jövő iránt józan reményeket tápláló közösséggé váljon. Rombolni lehet vaktában, ösztönösen, a céltalan haladás nevében is, de építeni csak tudatosan, fegyelmezetten, tervszerűen, értékek és helyes arányok szerint lehet; éppen úgy, ahogy az elmúlt években is tettük. Ezt a munkát a jövőben is folytatni szeretnénk - mondta az államtitkár.

 

Páva Zsolt polgármester úgy fogalmazott, hogy a város egy újabb, a múlt emlékeit hűen közvetítő beruházással gazdagodott a középkori egyetem rekonstrukciójával. Rámutatott: Pécs identitása a késő római ókeresztény emlékeken, az első egyetemen és Zsolnay Vilmos életművén alapszik. Reményét fejezte ki, hogy a létesítmény komoly érdeklődést vált ki a hazai és külföldi turisták körében, amellett, hogy a körülötte kialakított lévő közpark és sétány a pécsiek pihenését szolgálja.

hirdetés

 

Az 1367-ben alapított és Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664-ben lerombolt középkori egyetem feltárását 1967-ben kezdték el, ekkor kerültek elő az első magyar egyetem várfalhoz tapadó román kori maradványai a székesegyház mögött. A kutatók román kori falmaradványokat, oszlop- és szobortöredékeket, valamint egyebek mellett gótikus és reneszánsz emlékeket, faragványokat találtak, az Aranyos Mária-kápolnában pedig felfedezték az intézmény fenntartójának, Koppenbachi Vilmos pécsi püspöknek a síremlékét. Bár a feltárást követően hozzáláttak az épület helyreállításához is, a munka a 2000-es évek elején megrekedt pénzhiány miatt. A szükséges forrást a nemzeti vagyonkezelőnek 2011-ben sikerült biztosítania.

 

Az épület egy nagyteremből és kisebb termekből áll. A megvalósult rekonstrukció során az egykori tantermek fölé védőépületet emeltek, amely a későbbiekben kiállításnak is helyet ad. A tárlat előkészítése jelenleg is zajlik, összeállítása az őszre fejeződik be - közölte Márta István, az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. A tárlat összefogja és bemutatja a késő középkori Pécset, a pécsi püspökvár történetét, Magyarország első egyetemének történeti dokumentumait, az egyetemi életet, az oktatás folyamatát, valamint betekintést enged a török kori Pécs egy szeletébe is. Az Aranyos Mária-kápolnában Vilmos püspök síremlékének maradványait állítják ki, továbbá képernyők, makettek, az épület rekonstrukciójának panorámája, kőfaragványok, tablók, valamint számítógépes terminál segíti majd a látogatót az értelmezésben.

 

Magyarország első egyeteme, a pécsi studium generale alapítólevelét V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-én írta alá. Különlegességnek számított, hogy nem királyi székhelyen hívták életre az intézményt. Ennek oka az volt, hogy a pécsi püspök, Koppenbachi Vilmos vállalta annak fenntartását, s ily módon elnyerte Nagy Lajos király támogatását. A középkori egyetemen római kánonjogot és filozófiát tanítottak, a teológiai fakultást V. Orbán pápa nem engedélyezte.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

csillagasz-diakolimpia-csapat-2013a-1376219747.jpgEgy ezüst-, két bronzérmet és egy negyedik helyezést szereztek a magyar középiskolások a görögországi Volosban megrendezett 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. Az egyik bronznak és a negyedik helynek pécsi kötődése van.

Pécs, 2015. október 10. - Nőtt az érdeklődés a távfűtés iránt Pécsett az elmúlt években, a szolgáltató Pétáv Kft. a távhőrendszer bővülésének köszönhetően ma mintegy 5 százalékkal több hőenergiát biztosít ügyfeleinek, mint 5 évvel ezelőtt - tájékoztatta az önkormányzat pénteken az MTI-t.

biomasszablokk400-mti-foto-soki-tamas-1383852771.jpgÁtadták a pécsi erőmű 24 milliárd forintból létrejött új biomassza-tüzelésű blokkját, amely a Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower fejlesztésének eredményeként a meglévő fatüzelésű mellett épült. A szalmával, kukoricaszárral és energianáddal üzemelő, 35 MW-os villamos energia és 70 MW-os hőtermelő kapacitású berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon.