Átadták az újjáépült szászvári várkastélyt

2016. június 15., szerda 06:05

szaszvari-var400-1465963041.jpg

Szászvár, 2016. június 15. - Ünnepélyes keretek között adták át a felújított a szászvári várkastélyt, amely Magyarországon egyedülálló középkori műemlékegyüttes. Az Európai Unió támogatásából és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját forrásából elkészült középkori vár nemcsak a település turisztikai vonzerejét növelheti, hanem az egész régióét is. A fejlesztés több mint 600 millió forintból valósult meg.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című DDOP pályázati támogatásnak köszönhetően több mint 600 millió forintból teljesen felújította a műemlékegyüttest,  amely mind a településnek, mind a Dunántúli régiónak fontos gazdasági, turisztikai és kulturális eleme.

 

A szászvári várkastély állapota az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével a teljes ingatlanegyüttes megújult. A projekt keretében megvalósult a főépület helyreállítása, a korábbi palotaszárny és a kaputorony részleges tömegrekonstrukciója és lefedése, valamint a középkori falmaradványok konzerválása. A helyreállítás célja az egykori középkori püspöki rezidencia turizmusba való bekapcsolása, történelmi, építészeti értékeinek megőrzése, valamint a térség gazdaságának fellendítése volt.

hirdetés

 

A június 14-én rendezett ünnepélyes átadáson L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára elmondta: kiemelten fontos a kormánynak a műemlékügy. „A Szászvári-vár felújítása a Baranya megyei és a nemzeti identitás szempontjából is jelentős beruházás” - fogalmazott, hangsúlyozva: az értékes műemlékegyüttest olyan tartalommal kell megtölteni, ami élénkíti majd a turizmust is.

 

Dr. Hargitai János György, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott: „Kötelességünk a múlt értékeit átmenteni a következő generációknak. Szászvár egy nagyszerű ingatlannal gazdagodott, de feladatunk megtalálni a funkcióját is, hogy a település betölthesse azt a vezető szerepet a térségben, amelyre régóta aspirál”.

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke, Csókay Ákos példaértékűnek nevezte a Szászvári-vár megújítását, hozzátéve, hogy a vagyonkezelő kiemelt célja az állami műemlékállomány fenntartása, fejlesztése, - ahol pedig lehetséges - az elveszett értékek rekonstruálása.

 

Dunai Péter, Szászvár polgármestere szerint a vár átadása egy sikeres történet kezdete, egy olyan sikeres történeté, amelyhez a település valamennyi tagjának össze kell fognia.

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a vár éves látogatószámának jelentős növekedése várható, ugyanakkor a turisztikai attrakció működtetésével lehetőség nyílik munkahelyteremtésre is. A beruházást követően az immár teljesen megújított várkastély egész évben fogadja majd a látogatókat.

 

Forrás és fotók: MNV Zrt.

 

szaszvari-var600-1465963015.jpg

Kapcsolódó cikkek

A Pécsi Ítélőtábla jövő szerdán kezdi tárgyalni másodfokon a Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt Péntek László büntetőügyét. A táblabíróság korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ha nem lesz bizonyítási indítvány, amelynek a bíróság helyt adna, nem kizárt, hogy az ügyben már az első tárgyalási napon jogerős ítélet születik.

kormanyablak-uranvaros-mti400-1394889324.jpgA járási hivatalok életében egy újabb mérföldkőhöz érkezett Pécs. Elkészült és megnyitották az új járási kormányablakot Uránvárosban, a Szántó Kovács János utca 1. szám alatt. Itt az ügyfelek szinte valamennyi közigazgatást érintő ügyüket egyetlen „ablaknál” el tudják intézni. A Nagy Lajos Király útja 3. alatt ezzel egy időben megszűnik a szolgáltatás - írja a PécsMa.hu hírportál.

Pécs, 2014. október 7. - Ingyenesen letölthető és telepíthető, okostelefonokon használható vészjelző programot tesztel a pécsi önkormányzat.