Átadták a megújult pécsváradi várat

2015. március 21., szombat 08:00

pecsvaradi-var400-akela3-1426920170.jpgPécsvárad, 2015. március 21. - Az Árpád-kori magyar művészet legkorábbi emlékeinek egyikét, egy ezeréves altemplomi freskót is őrző, megújult és már 21. századi szolgáltatásokat is kínáló épületegyüttest tegnap adták át.

A 10. században eredetileg bencés szerzetesi monostorként működő erődítmény rekonstrukcióját 287 millió forint európai uniós támogatás tette lehetővé.

 

A beruházás keretében újjáéledt az egykor zarándokok, szegények gyógyítására szolgáló ispotály, ahol az érdeklődők elmélyíthetik gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteiket, régi receptek alapján maguk is összeállíthatnak keverékeket, s beléphetnek az illat- és sókamrába.

hirdetés

 

Megszépült a zarándokszállás és lakodalmak vagy más rendezvények helyszíneként szolgálhat a látványosan átalakult palotaszárny, valamint az étterem, utóbbiban két keresztboltos helyiségben szolgálják ki a vendégeket.

 

A várudvarban gyógynövénykertet alakítottak ki, egy Hodály elnevezésű rendezvényhelyszínt építettek, amely alatt egész évben látogatható kőtárat rendeztek be.

 

Az udvar látványos helyszíne a kovácsműhely, benne a kovácsmesterség hajdani eszközeivel, továbbá a füstöskonyha, amely a korabeli ételeket, főzési szokásokat hivatott megismertetni a látogatókkal.

 

Zádori János független polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a fejlesztésre nemcsak a vár korábbi rossz állaga, hanem azért is szükség volt, mert ma a turisták a legrégibb emlékhelyek felkeresésekor is magas színvonalú szolgáltatásokat várnak el. Úgy vélte, hogy a fejlesztéssel olyan állapotba került Pécsvárad jelképe, amelyre az itt lakók büszkék lehetnek. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a város turisztikai vonzereje erősödni fog, a vár látogatottsága az évi mintegy 10 ezerről 30-40 ezerre nő.

 

Gászné Bősz Bernadett, a vár szakmai vezetője kiemelte, hogy a pécsváradi apátságot Szent István alapította 998-ban, az alapítólevele azonban 1015-ben készült. Utóbbi ezredik évfordulójára millenniumi rendezvénysorozatot szerveznek az egykori apátsági birtok 17 fennmaradt településének bevonásával. Az események között előadások, fotó- és illusztrációs pályázatok éppúgy lesznek, mint gyermek- és sportprogramok.

 

Forrás: MTI, fotó: Wikimedia

Kapcsolódó cikkek

shaoxingi-delegacio-a-diszpecserkozpontban400-1413518517.jpgPécs, 2014. október 17. - Kínai regionális vezetők delegációja látogatott a héten Pécsre, hogy a helyi vízszolgáltató működéséről tájékozódjon. Az ország keleti partvidékén fekvő Shaoxing megye több testületét képviselő küldöttség a vízellátással és szennyvízkezeléssel kapcsolatban gyűjtött bevált gyakorlatokat, pécsi tapasztalatokat.

biogazeromu400-1445966821.jpgPécs, 2015. október 28. - Sikeres volt a Tettye Forrásház Zrt. tavaly októberben átadott biogázerőművének próbaüzeme. A létesítmény a cég szennyvíztelepének működéséhez szükséges hőenergia egészét és villamosenergia-igényének 70 százalékát biztosítja - mondta a telep vezetője.

Komló, 2013. november 9. - Hosszú út vezet a nemzeti felzárkózási stratégia sikeréhez, de az általa elindított pozitív változások jelei már láthatók - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Komlón.