Átadták a biomasszablokkot a pécsi erőműben

2013. november 7., csütörtök 20:35

biomasszablokk400-mti-foto-soki-tamas-1383852771.jpgÁtadták a pécsi erőmű 24 milliárd forintból létrejött új biomassza-tüzelésű blokkját, amely a Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower fejlesztésének eredményeként a meglévő fatüzelésű mellett épült. A szalmával, kukoricaszárral és energianáddal üzemelő, 35 MW-os villamos energia és 70 MW-os hőtermelő kapacitású berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta: a beruházás illeszkedik az ország energiaimport-függőségének csökkentésére irányuló kormányzati koncepcióba, hozzájárul a megújuló energia részarányának növeléséhez, és jelzi, hogy a piaci szereplők bíznak a magyar gazdaság növekedésében.
   

A miniszter kitért arra, hogy a pécsi erőműben alkalmazott innovatív megoldásoknak köszönhetően a baranyai megyeszékhely lett az első hazai nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják, s ezáltal Magyarország évente összesen 80 millió köbméter földgáz eltüzelését válthatja ki. Kiemelte, hogy Magyarország 2020-ra vállalta: 14,6 százalékra növeli a megújuló energiák részarányát. Ez tavaly 9,3 százalék volt, amivel már a 2016-os terv teljesült.
   

hirdetés

A blokk által a hő mellett évente termelt 200 gigawattóra villamos energia több mint 100 ezer ember áramszükségletét fedezi.
   

Németh Lászlóné szólt arról is, hogy a beruházás azzal, hogy értékessé teszi az eddig nem, vagy kis mennyiségben hasznosított mezőgazdasági melléktermékeket, munkahelyeket teremt, az olcsóbb energia előállításával hozzájárul a rezsiköltségek mérsékléséhez.
   

Franck Lacroix, a Magyarországon 630 embert foglalkoztató Dalkia elnöke hangoztatta, hogy a cégcsoport hosszú távra tervez Magyarországon, ahol eddig 65 milliárd forintot fektetett be. Kiemelte, hogy elkötelezettek a helyi energiatermelő rendszerek üzemeltetésében és folyamatos korszerűsítésében, mert fontos számukra, hogy tevékenységük egyaránt szolgálja az ország, az érintett önkormányzatok, a vállalatok és a maguk érdekeit.
   

Megjegyezte, hogy a pécsi biomassza-beruházás a Dalkiának a helyi munkaerőt, erőforrásokat előtérbe helyező filozófiája mentén történt. Jelezte: az új blokk üzemeltetéséhez évi 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermékre van szükség, ennek beszerzése évi 4 milliárd forintnyi többletbevételhez juttatja a régió gazdálkodóit, a begyűjtés és a szállítás 170, időszakosan pedig további 470 embernek teremt munkalehetőséget.
   

Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete arról szólt, hogy a Dalkia pécsi fejlesztése a város sikere is, és ebben jelentős szerepe van a cégcsoport itt tevékenykedő mintegy 200 dolgozójának, a jól képzett, kreatív magyar szakembereknek.
   

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt mondta: a baranyai megyeszékhely stratégiai célja, hogy Magyarország legzöldebb városává váljon. Példaként hozta fel, hogy a város megújította helyi járatú autóbusz parkját, és egy szennyvíziszapot hasznosító biogázüzem is épül, amelynek alapkövét a hét elején rakták le.

 

Páva Zsolt reményét fejezte ki: Pécs a jövőben nemcsak a kultúrája, vagy az 1367-ben alapított egyeteme, hanem a gazdaságnak is fontos helyszínévé válik Magyarországon.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

magashaz-pecs-kontur400-1382464879.jpgPécs, 2013. október 22. - Elrendelte a több mint két évtizede lakatlan huszonöt emeletes pécsi magasház lebontását a Baranya Megyei Kormányhivatal - tájékoztatta a megyei kormánymegbízott az MTI-t. Hargitai János közleményében azt írta: az intézkedésre "a kialakult veszélyhelyzet végleges elhárítása érdekében" volt szükség.

Pécs, 2016. november 17. - Új iskolaépületet építtet a Baranyai Református Egyházmegye Pécsen, az ingatlan több mint 1,3 milliárd forintból 2018 végére, 2019 elejére készül el - közölte a kultúráért felelős államtitkár szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Pécs többszázezer négyzetméternyi zöldterületén hetente nyírják a füvet, utakat, járdákat, vízelvezető árkokat tisztítanak, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg, s ez csak néhány a számos feladat közül, amivel a közfoglalkoztatottak hozzájárulnak a város tisztaságához, rendezettségéhez – mondta Csizi Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón.