Angyalok útján: a Szemem Fénye megemlékezése

2015. november 1., vasárnap 08:05

Pécs, 2015. november 1. - Ha egy gyermek elveszíti szüleit, őt árvának nevezzük. Ha egy házastárs elveszíti férjét vagy feleségét, özvegynek hívjuk. Ha egy szülő elveszíti gyermekét, arra nincsen szavunk. Szavakkal nem tudjuk kifejezni a veszteséget, ám mint minden évben, a Szemem Fénye Alapítvány idén is közös megemlékezést tart. Mindenszentek napján, november 1-jén 17 órakor, az Örök Gyermek Emlékműnél az alapítvány közös gyertyagyújtásra várja a gyászoló sorstársakat.

Felröppenni készülő darvak, szelíden hunyorgó mécsesek és az alkonyati fényben elcsendesülő sírkert. Minden évben elérkezik november elseje, az emlékezés ideje.

 

A Pécsi Köztemető gyermekparcellájában található Örök Gyermek Emlékmű az elhunyt gyermekeknek állít emléket. A carrarai fehérmárványból faragott, anyát és gyermekét formázó dombormű az évek során valódi zarándokhellyé vált. Immáron hagyomány, hogy Mindenszentek napján a Szemem Fénye Alapítvány munkatársai, az érintett családok, barátok, ismerősök 1000 darab papírdarvat és mécsest helyeznek el az Angyalsétány mellett található emlékműnél.

hirdetés

 

Egy ősi japán legenda szerint, aki 1000 darumadarat hajtogat papírból, annak a daru - amely a hiedelem szerint maga is ezer évig él - teljesíti egy kívánságát. Egy hirosimai kislány, Szadako Szaszaki is a darvakhoz fordult segítségért, az ő híressé vált története így hangzik: „Szadako mindössze két éves volt, amikor 1945. augusztus 6-án az amerikai haderők atombombát dobtak Hirosimára. A kislány minden álma az volt, hogy egyszer testnevelő tanár lehessen. Tizenegy éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett. Az orvosok megállapították, hogy leukémiában szenved. Gyógyulásában bízva elkezdte hajtogatni a madarakat, de életében csupán a 644 madárig jutott. A maradék 356 darvat barátai és iskolatársai hajtogatták meg, és végül Szadako sírjába helyezték.”

 

Így őrzik tehát a darvak a be nem teljesült kívánságok és a teljessé nem vált életek emlékét - és a Szemem Fénye Alapítvány is ezért választotta a darvakat a megemlékezés szimbólumává.

 

Az Örök Gyermek Emlékműhöz ellátogatók megemlékezésen vehetnek részt, ahol kegyeletteljes hangulatban, méltóképpen emlékezhetnek meg soha el nem feledhető halottaikról. A Szemem Fénye Alapítvány november 1-jén 17 órakor mindenkit szeretettel vár a Mindenszentek napi emlékezésre.

 

Fotó: Mihály László, forrás: Szemem Fénye Alapítvány, bővebben: szememfenye.hu és Facebook

 

mindenszentek-szemem-fenye600-foto-mihaly-laszlo-1446319674.jpg

Kapcsolódó cikkek

torok-kori-kut400-1413050376.jpgPécs, 2014. október 12. - Idrisz baba Kerjela nevű kútját mintegy ötmillió forintos összegből állították vissza eredeti állapotába a Török Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség (Turkish International Cooperation and Development Agency - TIKA) szakembereinek javaslatára a török kormány anyagi áldozatvállalása mellett.

Pécs, 2014. november 1. - Megjelent a Börtönügyi Lexikon, a Bencze Béla, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokhelyettese által szerkesztett kiadványt a héten mutatták be Pécsett.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató január elsejével új vezetőt nevezett ki a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Mohácsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság élére. A parancsokat január 2-án rendkívüli állománygyűléseken adta át Mácsai Antal Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató, aki egyben új megyei tűzoltósági főfelügyelőnek nevezett ki.