Angster-emlékmű kerül az Esze Tamás utcába

2014. szeptember 30., kedd 06:00

Pécs, 2014. szeptember 30. - Emlékművet állít idén a pécsi önkormányzat a legjelentősebb magyarországi orgonagyár alapítója, Angster József (1834-1918) és családja tiszteletére.

A közgyűlés döntése értelmében a Bérczi Zsófia tervei szerint 7,6 millió forintból készülő, 4,7 méter magas és 4,8 méter széles, 46 orgonasípból álló alkotás az Esze Tamás utcában kap helyet. A szoborba rejtett hangszóróból a közeli padokba épített gombok megnyomásával orgonaművek, továbbá Angster-leszármazottakkal, orgonaépítőkkel, orgonakutatókkal, orgonistákkal készült interjúk hallhatóak.

hirdetés

 

Az orgonaépítők emlékére korábban készült ugyan egy köztéri installáció, az északi várfalsétányon található alkotás az elmúlt években azonban megrongálódott, és így nem tölti be funkcióját.

 

Az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár 1867 és 1951 között működött a baranyai megyeszékhelyen az Angster család öt férfitagjának irányítása alatt. A cég államosítás előtti utolsó igazgatója, az alapító unokája, Angster József 2012 tavaszán, 95 éves korában hunyt el.

 

A vállalat, működésének 84 éve alatt, 1300 orgonát készített, melyekből kis falusi templomokba éppúgy jutott, mint a kalocsai és a szegedi dómba, vagy átépítése előtt a Szent István-bazilikába. A cég jelét viseli, viselte a kassai és az első rekonstrukcióját követő mintegy fél évszázadig a Zeneakadémia koncertorgonája is.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs-Pécsvárad, 2014. szeptember 1. - Ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások a „Zengővidék” Családi és Ifjúsági Szolgáltató Irodában: információ-szolgáltatás, jogi- és életvezetési tanácsadás, segítségnyújtás szociális- és pályázati ügyintézésben, álláskeresésben, valamint számos képességfejlesztő tréning, csoportfoglalkozás, fórum és a szabadidő tartalmas eltöltését szolgáló program.

avemar információs pont nyílt Pécsett

2012. júniusban az Átrium Üzletházban nyitotta meg kapuit a legújabb Avemar Információs Pont.

pava-zsolt-3-1366141845.JPG

Környezetbarát tisztítószerrel mosta le Páva Zsolt polgármester Hunyadi János lovas szobráról az időjárás és a madarak okozta viszontagságok nyomait. Emelő szerkezet segítségével érte el a hadvezért a városvezető.