Amikor kígyó őrzi a vízmérőt…

2015. január 29., csütörtök 06:00

gyik-beka-siklo-kedvelt-helye400-1422483873.jpgPécs, 2015. január 29. - A vízmérők leolvasása időnként kalandos, olykor egyenesen veszélyes feladat. A szolgáltató szakembereinek főként az előírásoktól eltérően kialakított, vagy elhanyagolt aknák okoznak kellemetlen meglepetést, a társasházakban nem megfelelően kiépített mérőhelyek azonban a lakók elszámolására is hatással lehetnek.

Elrozsdásodott létra, befalazott vízmérő, leolvasóra leső kutya és felriasztott kígyó – nem állíthatjuk, hogy a Tettye Forrásház Zrt. szakembereinek unalmas lenne a munkája… A vízmérők leolvasása a számlák alapja, ezért a vízmérőaknák és a beltéri mérőhelyek környezetének kialakítását szigorú szabályok határozzák meg. Ennek ellenére sok ettől eltérő esettel találkoznak a társaság munkatársai.

 

Előfordul például, hogy a több méter mély aknába nem építenek be létrát, máshol a meglévő, de elrozsdásodott lépővas tört el a lefelé igyekvő szakember alatt. A vízmérőt gyakran nagy kupac szemét, építési törmelék rejti, és akad olyan tulajdonos is, aki a mérőhelyet zöldségek téli tárolására, répa- és krumpliveremként használja. Szintén megnehezíti a leolvasást, ha az (egyébként száraznak előírt) aknában víz vagy szennyes lé áll.

hirdetés

 

– Siklóval rendszeresen találkozunk, amit ilyen szűk helyen senkinek sem kívánnék – folytatja a felsorolást a több mint húsz éve vízmérő-leolvasóként dolgozó Halász Csaba, aki már meg sem lepődik, ha békát talál a mérőaknában, a kétéltűek ugyanis kifejezetten szeretnek a mérőn ücsörögni. – A rendezetlen terep mellett a túlzott beépítés is problémás: a térkővel szépen leburkolt, vagy lépcsőráépítéssel „elbarikádozott” mérőaknához egyáltalán nem férünk hozzá – tette hozzá a Tettye Forrásház munkatársa.

 

Nemcsak a kertes házaknál adódhatnak figyelmetlenségből vagy hanyagságból problémák. Néha csak a burkoló túlbuzgó, a leolvasók gyakran látnak a pécsi társasházakban körbefalazott vagy becsempézett vízórát. Ha a számlap látszik, az adatokat rögzíteni tudják, de ha cserélni kell, a szerkezetet ki kell majd bontani a falból…

 

Ugyancsak a panelek sajátossága, hogy a helytakarékosságot szem előtt tartva függőleges vezetékszakaszra építik be a vízmérőt. A vízszintes beépítésre tervezett mérők működését azonban ez befolyásolhatja, ezzel ugyanis romlik a főmérőhöz viszonyított pontossága. Ha egy társasházban több ilyen mérő is van, az az elszámolásnál már jelentős különbözetet okozhat.

 

A szabályok egyértelműek: a vízmérőakna megfelelő kialakítása és rendben tartása az ingatlan tulajdonosának felelőssége, a leolvasás sikeressége pedig az ügyfél és a szolgáltató közös érdeke, hívta fel a figyelmet Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház sajtóreferense. A társaság munkatársai ezért a tapasztalt hiányosságokat előbb rögzítik, majd a szakemberek egy helyszíni szemlén a tulajdonosoknak javaslatot tesznek a helyzet megoldására. Ha az ügyfél nem javít a körülményeken, a szolgáltató végső esetben akár a szolgáltatást is korlátozhatja, az esetek azonban általában előbb megoldódnak.

 

A társasházi mérők beépítésénél, mellékmérő-cseréknél pedig az elkövetkezőkben még hangsúlyosabban felhívják az ügyfelek, közös képviselők figyelmét a szakszerű mérőhely kialakításának fontosságára.

 

Forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

 

vigyazz-lepcso-hozzaferhetetlen-akna600-1422484156.jpg

Kapcsolódó cikkek

pecsi-puspokseg400-civertan-1392748878.jpgPécs, 2014. február 18. - Az ügyész öt évnél valamivel hosszabb, letöltendő, a védő ugyanakkor felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a Pécsi Egyházmegye egykori vagyonkezelőjére a Pécsi Törvényszéken.

unnamed-2-1405864921.jpg

A már hagyományos villányi nyári rozéünnep, az idén Rozé Fröccs nevet viselő fesztivál alatt rendezték meg július 18-án a gyöngyöző borok első országos versenyét. A hagyományteremtő rendezvényen kilenc borvidék 26 borászata indult, összesen 35 gyöngyözőbor került a zsűri elé. A villányi önkormányzat által életre hívott első versenyen hazai siker született, a champion-díj Villányban maradt, de jutott aranyérem Szekszárdra, a Kiskunságba, Pannonhalmára, a Balatonfelvidékre vagy Egerbe is.

Pécs, 2016. december 24. - Csaknem 400 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott Komló, amelyet a település "legrosszabb állapotú útjának" felújítására fordítanak - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.