Állatkert: átmeneti búcsú, indul a fejlesztés

2014. április 29., kedd 07:00

zooterv400-1398746324.jpgPécs, 2014. április 29. - A május elsejével kezdődő hosszúhétvégén BúcsúZOO nevű rendezvényével várja utoljára vendégeit jelenlegi formájában a pécsi állatkert.

A pécsi önkormányzat, a Pécs Holding Zrt., és az állatkert funkcióbővítő fejlesztésének menedzseléséért felelős Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. az Akvárium-terrárium épületében sajtótájékoztató keretében mutatta be a májusi hosszúhétvégére eső búcsú programját és a fejlesztés elemeit, látványterveit.

 

Nagy Csaba Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a mostani búcsú örömteli lesz, hiszen a város egy fejlesztés keretében számos problémát old meg. Az ökoturisztikai park létrehozásával megoldódik a mecseki vízbázis védelme, valamint Pécs egy újabb, teljesen egyedülálló turisztikai elemmel bővül.

Mielőtt még elindulna fejlesztés, a BúcsúZOO várja az érdeklődőket május 1-jétől 4-éig az állatkertben. A program egy emlékezetes - átmenetileg - utolsó találkozás lehetőségét teremti meg az állatkerti kedvencekkel. Kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató, élményekkel teli, vidám találkozásban lesz részük a hosszú hétvégén a pécsi állatkertbe látogatóknak. A megszokottnál „egy kicsit közelebb kerülhetnek” az érdeklődők az állatokhoz, hiszen több kifutóra szervezetten bemehetnek és etethetik, simogathatják őket. A rendezvényen sor kerül látvány-etetésekre, légvár- és jótékonysági plüssállatvásárra, mellyel új állatok érkezését lehet támogatni. A kedvezményes jeggyel látogatható program közben a felnőttek részletes képet kaphatnak arról, hogyan újul és szépül meg a pécsi állatkert a fejlesztések eredményeként - derült ki Nagy Csaba szavaiból.

hirdetés

 

Az alpolgármester ismertetője végén elmondta: a „Mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítása a pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztésével és a kerékpár turisztikai infrastruktúra fejlesztésével” című projekt, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, 100%-os támogatásintenzitással, 1.215.385.463.- forintból valósulhat meg.

 

Dr. Merza Péter prezentációja során bemutatta: céljuk, hogy a felújítással az állatkert minden törvényi előírásnak megfeleljen, turisztikai attrakcióként pedig megőrizze és növelje versenyképességét és növelje látogatószámát. A fejlesztés továbbá lehetőséget biztosít az elsődleges célcsoportnak tekinthető gyerekek számára az állatvilág és természetvédelmi értékek megismerésére.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy felújítás következtében az állatkertben és környezetében az alábbi funkciók jönnek létre:

 

1. Ökoturisztikai park és fogadóközpont

 

A projektnek köszönhetően az állatkert új fogadóközponttal bővül, melyben, nem csak kiszolgáló funkciók (pénztár, mosdók, büfé) kapnak helyet, hanem rendezvény- és információs térként is szolgál.

 

Az ökoturisztikai és a NATURA 2000 parkban mutatják be a Mecsek és környékének állat és növényvilágát. A parkrészt úgy alakítják ki, hogy alkalmas legyen szabadtéri oktatásra, és a NATURA 2000 védelmi filozófiájának és a fenntartható fejlődés és tudatos környezetvédelem irányelveinek megismertetésére. A vendégek fogadása érdekében az eddig komoly problémákat okozó parkolás is megoldásra kerül, továbbá a turistabuszok számára is kialakítanak egy leszállóhelyet. A buszok a látogatás ideje alatt a volt Vidámparknál parkolhatnak.

 

2. Állatkert és akvárium-terrárium

 

A Munkácsy utcában működő Akvárium-terrárium is helyet kap a megújuló állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész lesz megtekinthető a sokszínű édesvízi és tengeri állatvilággal, illetve a látogatóknak lehetőségük nyílik betekintést nyerni a fókamedencébe is. A terrárium az emeleten kerül kialakításra, ahol rendezvény- és oktatótermet is kialakítanak.

 

Az állatkert felújításának köszönhetően az elmúlt évek során felújított épületeken és kifutókon (oroszlán, víziló) kívül szinte az összes helyszín átalakul, megújul. Az állatkertben nem csak a már meglévő állatok kapnak majd helyet, hanem olyan új, az állatkert népszerűsítését szolgáló emlősök és hüllők kerülnek Pécsre, mint a barnamedve, puma, leopárd, tigris, fóka, varacskos disznó, tehénantilop, számtalan tengeri halfaj és madárfaj (pl. cápák és keselyűfélék). Továbbá a hüllőgyűjtemény is érdekes lakókkal bővül (pl. arany pettyes teju).

 

Az állatkertben tematikus részeket alakítanak ki:
• Állatsimogató, majomház: a majmok, madarak, pónik, kecskék, disznók otthona. Mivel az állatsimogató az egyik legnépszerűbb helyszín, így mellette alakítják ki a játszóteret is.
• Állatház-nagymacskák: a pumák és a leopárdok új otthona az állatkert nyugati részén.
• Ragadozóház-vízilóház: Az állatkert egyik fő látványossága az oroszlánok, tigrisek és a vízilovak életébe enged betekintést. A projekt keretében a tigrisek lakóhelyével bővül és a látogatók részére fenntartott része újul meg.
• Afrikai kifutó: a pályázatnak köszönhetően az ún. Afrikai kifutó is korszerűsödik továbbá a teljes területét szigetelik majd.
• Egyéb, kisebb állatházak: az állatkert szinte valamennyi kisebb épülete, állatháza is megújul a törvényi előírásoknak és a látogatói igényeknek megfelelően.

 

3. Kerékpározásra alkalmas útvonal

 

A Mecsextrém Park és a Remete-rét között kialakítanak egy kerékpározásra alkalmas útvonalat. Mivel az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet) előírásai szerint természetvédelmi területen csak kerékpáros közlekedésre kijelölt utat szabad építeni, ezért a projekt megvalósítása során a kijelölt útvonal forgalomtechnikai elemeinek kihelyezésére és kismértékű javításokra kerül sor (pl.: erdészeti utak profiljavítása).

 

A sajtótájékoztató zárásaként Nagy Csaba alpolgármester elmondta, hogy a várhatóan 2015 tavaszán záruló projekt eredményeképpen biztosítottá válik Pécs város vízbázisának védelme és az állatkert modern turisztikai igényeknek megfelelő, ökológiai és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztése.

 

Forrás: PVF Zrt., látványterv: Nara Stúdió Kft.

Kapcsolódó cikkek

nemzet-kenyere-pecsvarad-2013-mti-soki-tamas-1376995793.jpgMegsütötték a nemzet kenyerét és a jótékony céllal szétosztandó 5000 cipót a Pécsváradi Aranycipó Kft. pécsváradi üzemében. A 2011-ben indult Magyarok kenyere programban idén összegyűlt 100 tonna búzát 370 magánszemély és szervezet ajánlotta fel magyarországi és Kárpát-medencei magyarlakta területekről. Ma délután Pécsen rendezik meg a Magyarok kenyere ünnepét.

Az elmúlt két napban eddig közel 80 mm csapadék esett Pécsett, ez nagyjából két havi mennyiségnek felel meg. További 20-30 mm-re lehet számítani még, de már erős széllökések nélkül. A BIOKOM szakemberei az előrejelzés pillanatától folyamatos készenlétben álltak, félszáz szakember, több műszakban, tucatnyi munkagéppel együtt.

mail1-1380934839.jpgHa a Szent István téren járunk október 5-én szombaton, immár ötödször találkozhatunk a Tulipécs fesztivállal, ahol Pécs város polgármestere és a holland nagykövet jelenlétében adják át a városnak felajánlott tulipánhagymákat...