Állatkert: átmeneti búcsú, indul a fejlesztés

2014. április 29., kedd 07:00

zooterv400-1398746324.jpgPécs, 2014. április 29. - A május elsejével kezdődő hosszúhétvégén BúcsúZOO nevű rendezvényével várja utoljára vendégeit jelenlegi formájában a pécsi állatkert.

A pécsi önkormányzat, a Pécs Holding Zrt., és az állatkert funkcióbővítő fejlesztésének menedzseléséért felelős Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. az Akvárium-terrárium épületében sajtótájékoztató keretében mutatta be a májusi hosszúhétvégére eső búcsú programját és a fejlesztés elemeit, látványterveit.

 

Nagy Csaba Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a mostani búcsú örömteli lesz, hiszen a város egy fejlesztés keretében számos problémát old meg. Az ökoturisztikai park létrehozásával megoldódik a mecseki vízbázis védelme, valamint Pécs egy újabb, teljesen egyedülálló turisztikai elemmel bővül.

Mielőtt még elindulna fejlesztés, a BúcsúZOO várja az érdeklődőket május 1-jétől 4-éig az állatkertben. A program egy emlékezetes - átmenetileg - utolsó találkozás lehetőségét teremti meg az állatkerti kedvencekkel. Kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató, élményekkel teli, vidám találkozásban lesz részük a hosszú hétvégén a pécsi állatkertbe látogatóknak. A megszokottnál „egy kicsit közelebb kerülhetnek” az érdeklődők az állatokhoz, hiszen több kifutóra szervezetten bemehetnek és etethetik, simogathatják őket. A rendezvényen sor kerül látvány-etetésekre, légvár- és jótékonysági plüssállatvásárra, mellyel új állatok érkezését lehet támogatni. A kedvezményes jeggyel látogatható program közben a felnőttek részletes képet kaphatnak arról, hogyan újul és szépül meg a pécsi állatkert a fejlesztések eredményeként - derült ki Nagy Csaba szavaiból.

hirdetés

 

Az alpolgármester ismertetője végén elmondta: a „Mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítása a pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztésével és a kerékpár turisztikai infrastruktúra fejlesztésével” című projekt, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, 100%-os támogatásintenzitással, 1.215.385.463.- forintból valósulhat meg.

 

Dr. Merza Péter prezentációja során bemutatta: céljuk, hogy a felújítással az állatkert minden törvényi előírásnak megfeleljen, turisztikai attrakcióként pedig megőrizze és növelje versenyképességét és növelje látogatószámát. A fejlesztés továbbá lehetőséget biztosít az elsődleges célcsoportnak tekinthető gyerekek számára az állatvilág és természetvédelmi értékek megismerésére.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy felújítás következtében az állatkertben és környezetében az alábbi funkciók jönnek létre:

 

1. Ökoturisztikai park és fogadóközpont

 

A projektnek köszönhetően az állatkert új fogadóközponttal bővül, melyben, nem csak kiszolgáló funkciók (pénztár, mosdók, büfé) kapnak helyet, hanem rendezvény- és információs térként is szolgál.

 

Az ökoturisztikai és a NATURA 2000 parkban mutatják be a Mecsek és környékének állat és növényvilágát. A parkrészt úgy alakítják ki, hogy alkalmas legyen szabadtéri oktatásra, és a NATURA 2000 védelmi filozófiájának és a fenntartható fejlődés és tudatos környezetvédelem irányelveinek megismertetésére. A vendégek fogadása érdekében az eddig komoly problémákat okozó parkolás is megoldásra kerül, továbbá a turistabuszok számára is kialakítanak egy leszállóhelyet. A buszok a látogatás ideje alatt a volt Vidámparknál parkolhatnak.

 

2. Állatkert és akvárium-terrárium

 

A Munkácsy utcában működő Akvárium-terrárium is helyet kap a megújuló állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész lesz megtekinthető a sokszínű édesvízi és tengeri állatvilággal, illetve a látogatóknak lehetőségük nyílik betekintést nyerni a fókamedencébe is. A terrárium az emeleten kerül kialakításra, ahol rendezvény- és oktatótermet is kialakítanak.

 

Az állatkert felújításának köszönhetően az elmúlt évek során felújított épületeken és kifutókon (oroszlán, víziló) kívül szinte az összes helyszín átalakul, megújul. Az állatkertben nem csak a már meglévő állatok kapnak majd helyet, hanem olyan új, az állatkert népszerűsítését szolgáló emlősök és hüllők kerülnek Pécsre, mint a barnamedve, puma, leopárd, tigris, fóka, varacskos disznó, tehénantilop, számtalan tengeri halfaj és madárfaj (pl. cápák és keselyűfélék). Továbbá a hüllőgyűjtemény is érdekes lakókkal bővül (pl. arany pettyes teju).

 

Az állatkertben tematikus részeket alakítanak ki:
• Állatsimogató, majomház: a majmok, madarak, pónik, kecskék, disznók otthona. Mivel az állatsimogató az egyik legnépszerűbb helyszín, így mellette alakítják ki a játszóteret is.
• Állatház-nagymacskák: a pumák és a leopárdok új otthona az állatkert nyugati részén.
• Ragadozóház-vízilóház: Az állatkert egyik fő látványossága az oroszlánok, tigrisek és a vízilovak életébe enged betekintést. A projekt keretében a tigrisek lakóhelyével bővül és a látogatók részére fenntartott része újul meg.
• Afrikai kifutó: a pályázatnak köszönhetően az ún. Afrikai kifutó is korszerűsödik továbbá a teljes területét szigetelik majd.
• Egyéb, kisebb állatházak: az állatkert szinte valamennyi kisebb épülete, állatháza is megújul a törvényi előírásoknak és a látogatói igényeknek megfelelően.

 

3. Kerékpározásra alkalmas útvonal

 

A Mecsextrém Park és a Remete-rét között kialakítanak egy kerékpározásra alkalmas útvonalat. Mivel az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet) előírásai szerint természetvédelmi területen csak kerékpáros közlekedésre kijelölt utat szabad építeni, ezért a projekt megvalósítása során a kijelölt útvonal forgalomtechnikai elemeinek kihelyezésére és kismértékű javításokra kerül sor (pl.: erdészeti utak profiljavítása).

 

A sajtótájékoztató zárásaként Nagy Csaba alpolgármester elmondta, hogy a várhatóan 2015 tavaszán záruló projekt eredményeképpen biztosítottá válik Pécs város vízbázisának védelme és az állatkert modern turisztikai igényeknek megfelelő, ökológiai és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztése.

 

Forrás: PVF Zrt., látványterv: Nara Stúdió Kft.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. december 18. - Az év utolsó napján több mint kilencezer mellékvízmérő hitelessége jár le Pécsen. Az érintett ügyfelek többsége időben gondoskodott a mérője cseréjéről, csaknem ezerkétszázan azonban többszöri értesítés, figyelmeztetés ellenére sem intézkedtek törvényben előírt kötelezettségükről. Azokat a mellékvízmérőket, amikre egyéni számla készül, gazdájuknak nyolcévente cserélniük vagy újrahitelesíttetniük kell.

sokakra kilakoltatás vár Pécsett

Most épp egy rokkant anya és várandós lánya kerülhet utcára az önkormányzati lakásból, mivel több milliós tartozást halmoztak fel. De ők csupán az elsők a sorban.

banyaszati-muzeum2-400-1392787161.jpgPécs, 2014. február 19. - Ismét látogatható a Mecseki Bányászati Múzeum Pécsen. Az intézményt Fónagy János parlamenti államtitkár tegnap nyitotta meg az érdeklődők előtt.